Ion Tuculescu, estimat între 25.000 şi 40.000 de euro, la Artmark
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-tuculescu-estimat-intre-25-000-si-40-000-de-euro-la-artmark/

Tabloul „Bordeiul turcoaicei Eminé”, de Ion Ţuculescu, cu o valoare estimată între 25.000 şi 40.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 29 aprilie, la Licitaţia de Orientalism a casei Artmark.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

Un univers desprins din cufărul cu poveşti şi surprins cu măiestrie de Ion Tuculescu, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Samuel Mützner, Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza şi Constion (Constantin Ionescu), acest lucru a însemnat Orientul pentru pictura românească.

Noua expoziţie dedicată Licitaţiei de Orientalism aminteşte de importanţa Balcicului pentru imaginarul românesc, totodată punând în valoare arta decorativă orientală, notează Mediafax.

Ţărmul Mării Negre a atras mulţi artişti români, care s-au lăsat fermecaţi şi eliberaţi de atmosfera oraşelor de pe malul mării.

Un astfel de exemplu este Ion Ţuculescu prezent în licitaţie cu opera „Bordeiul turcoaicei Eminé” (valoare estimativă: 25.000 – 40.000 de euro), foarte elocventă pentru funcţia cromaticii în creaţia pictorului.

Secţiunea de artă decorativă orientală este în mare parte formată din obiecte care i-au aparţinut fostului ministru de Externe George Macovescu şi care au făcut parte din colecţia Iosif Dona.

Din colecţia Dona se remarcă un ibric din metal aurit din secolul al XIX-lea (preţ de pornire: 1.000 de euro) şi două piese de colecţie rare, vase persane de la sfârşitul secolului al XVIII-lea (fiecare cu preţul de pornire de 2.000 de euro), toate trei fiind clasate în categoria Tezaur.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 – 28 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti. Licitaţia de Orientalism şi Licitaţia de Sculptură şi Mobilier de grădină vor avea loc pe 29 aprilie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton Bucureşti.

Foto cu Ion Tuculescu: Bordeiul turcoaicei Eminé – wikipedia

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.