Ionuţ Niculae, actor : „Ştiu sigur că sunt talentat. Noroc să am!“
http://www.ziarulmetropolis.ro/ionut-niculae-actor-stiu-sigur-ca-sunt-talentat-noroc-sa-am/

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Ionuţ Niculae, supranumit, pe bună dreptate, Jean. Douăzeci şi patru de ani. Tânăr, în putere. Actor.

Un articol de Andrei Crăciun|25 August 2016

Absolvent de UNATC, master în teatru, joacă la Naționalul din București, dar și la Godot. La bază, un băiat din Rahova. Rom. Indiscutabil om de harfă. Jean, deci.

Jeane, ai luat și tu un premiu de când ești la școală sau în meserie?
Am primit puuuuține premii, nu mi-au dat mie nici în școală, nici…

N-ai avut și tu coroniță niciodată?
N-am avut, de ce să vă mint eu pe dumneavoastră?

Ai fost, pe rând, un elev de nota șapte…
De nota șapte am fost, recunosc. Cu teatrul ăsta am mai luat eu așa…

Ce premii ai luat, Jeane, cu teatrul?
Am câștigat și eu un festival – Audiția Națională. Au chemat acolo directori de teatre, regizori de film, ne-au promis roluri, ș.a.m.d..

Și nu le-ați primit?
Nu prea.

Când a avut loc treaba asta?
Ehe… Acum vreo trei ani.

Și ai fost printre cei care au triumfat la treaba asta?
Da, am fost printre triumfători, dar asta e. S-a lăsat fără spectacole.

JEAN A PRIMIT APRECIEREA BRESLEI ȘI SE BUCURĂ DE EA

Dar măcar ai primit aprecierea breslei?
Am primit aprecierea breselei, da, aprecierea o am și acum și e bine asta. Am primit o nominalizare la un premiu Gopo, pentru rolul din Rocker.

Alte premii, distincții?
Am mai primit eu alte premii? Am primit ceva acum la master…

Urmează și un doctorat?
Deocamdată nu mă bate gândul. Masterul l-am terminat anul trecut. Mi-au dat premiu pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Jeane, mi se pare mie sau viața ta artistică e marcată doar de roluri secundare? De unde tendinția asta a regizorilor de a te distribui în roluri secundare? Ai avut și tu un rol principal vreodată?
Da, am avut. Am avut rolul meu principal.

Care a fost rolul tău principal?
Vai de capul meu! Am avut Iaacovi, din piesa Iaacovi și Leidental. În facultate.

Și cum te-ai descurcat?
Excepțional! Mi-a plăcut foarte mult. E o provocare să ai mai multe pagini de text de învățat… Da’ până la urmă sunt bune și astea secundare. Sunt actori mari care s-au remarcat doar prin roluri secundare.

Marele nostru Jean Constantin? La dumnealui te gândești?
Exact la dumnealui. Ca să vorbim de-al nostru.

Am văzut că îi porți chipul și la cover-ul de facebook.
Da, e un tribute.

Te-a întristat vestea dispariției lui Jean Constantin?
Foarte mult m-a întristat. Eram în liceu, voiam să iau trenul și să mă duc la Constanța, la funeralii, dar mi-a fost jenă. Erau acolo prietenii, apropiații, familia, mergeam și eu aiurea. Și nu m-am mai dus.

Ai și tu fani, Jeane?
Cred că am și eu fanii mei, să știi.

Ai stalkerițe?
Am și stalkerițe.

După spectacole, aruncă ele în tine cu chiloții lor?
Doamne ajută! Să dea Dumnezeu.

Cum s-au radicalizat fanii tăi?
Acum, în 2016, e cu like-uri. Primești like-uri la postări, share-uri, cine știe? Dacă îți dă și share întrece un pic măsura. E cam mult. M-au oprit și pe stradă, după un spectacol la Green Hours.

Îl mai intepretezi – acel spectacol?
Nu. A avut viața lui de doi ani. Recitam poezie de Nichita Stănescu. Cu Huțuleac și cu Alex Bogdan. Era mai mult un performance decât o recitare din asta clasică. Era ceva frumos.

Cine v-a pus pe voi să faceți treaba asta?
Laura Vlădoiu, o regizoare tânără.

Ce recitai tu?
Un pământ numit România, dar și altele – mai multe. Și cântam.

Huțuleac e și poet, dumneata?
Eu nu sunt și poet.

JEAN A FOST OAIA NEAGRĂ A GENERAȚIEI SALE. GENERAȚIA DE AUR 2012

Cu cine ai fost tu coleg în generația ta?
Fac parte din generația de aur 2012 care i-a mai cuprins pe următorii: Anghel Damian, Ionuț Toader, Diana Roman, Carla Teaha, Mădălina Craiu și mulți alții…

Pe filiera Mădălinei ai ajuns în anturajul lui Matei Lucaci-Grunberg, marele nostru tânăr regizor?
Matei ne știa oricum pe toți, fiindcă el era prietenul Mădălinei din facultate și venea să o vadă pe ea la examene și ne știa pe toți, na. Era prieten cu noi, ăștia din generația de aur 2012. Bă, să știi, chiar am colegi care fac treabă. Angel se mișcă, face treabă, Ionuț, Diana, și ei. Cristi Bota…

Ești practic oaia neagră și a acestei generații?
Am fost oaia neagră peste tot de când eram eu mic. Am fost oaia neagră și la propriu, dar și la figurat.

Îndreaptă un mesaj către cititori. Dacă ai ieși Miss Univers, deși nu cred să fie cazul…
Dacă aș ieși Miss Univers, aș îndrepta lumea către globalizare.

11060468_971650146213701_2107221889473704960_n

Nu ești adeptul naționalismului?
Nu. Mi-aș dori să se facă filme în toate limbile posibile, să jucăm toți – englezi, italieni… Dacă ești bun și talentat, să joci, să nu conteze limba…

Ești talentat, Jeane?
Da, o spun sigur pe mine. Am talent! Știu că sunt talentat. Noroc să am!

De unde te-ai pomenit tu cu talentul ăsta, Jeane? Îl aveați în neam?
Talent! Hristionism, mai degrabă. Și știu de unde l-am moștenit: de la un unchi. Are tata un frate care e așa, mai hristion, mai clovn.

El nu este actor.
El este cizmar. Da. Așa, să jucăm toți, toate națiile, să nu mai existe bariere, să nu mai existe granițe.

Să ne împreunăm?
Să ne împreunăm. Să iubim viața, să iubim oamenii, să ne iubim pe noi, să nu mai existe atâtea răutăți.

Ce zodie ești, Jeane?
Sunt Pește. Cinșpe martie nouăjdoi. Pește ascendent Scorpion. Mă apropii de Scorpion, îmbătrânind. Ușor dictatorial, autoritar. Am tendințele astea, de ce să spun că nu le am? Feriți-vă de mine, că devin un Scorpion! Sper să nu mi se ducă melancolia asta specifică zodiei Pești. Am înțeles că Peștii… – asta e cea mai bună zodie pentru actori, pentru artiști!

Într-adevăr, Peștii sunt deosebiți.
Tu ce zodie ești?

Leu.
E bun și Leul, de ce să nu fie? Am și eu un prieten Leu – Edi Cârlan, actor. Un Leu blând, puiuț, prietenos, băiat bun.

Foto: Facebook Ionuţ Niculae

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

07
/08
/17

Renumitul director de imagine italian Blasco Giurato semnează imaginea filmului românesc ”Octav”, al regizorului Serge Ioan Celebidachi, ce va rula în cinematografe începând cu 6 octombrie 2017. Marcel Iureș are rolul principal în filmul în care mai joacă actori precum Victor Rebengiuc, Andi Vasluianu, Lia Bugnar. Blasco Giurato a semnat imaginea a peste 100 de filme, printre care și „Cinema Paradiso”, pelicula premiată cu Oscar.

01
/08
/17

Românul celebru în străinătate care a descoperit Legea Constructală, Membru de Onoare al Academiei Române din 2011, Doctor Honoris Causa a 18 universități din lume este printre primii 100 cei mai citați din inginerie. Profesorul universitar la Duke University, universitatea particulară de elită în SUA, ține prelegeri pe tot globul și a publicat 30 de cărți.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

Page 1 of 2712345...1020...Last »