Ionuţ Niculae, actor : „Ştiu sigur că sunt talentat. Noroc să am!“
http://www.ziarulmetropolis.ro/ionut-niculae-actor-stiu-sigur-ca-sunt-talentat-noroc-sa-am/

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Ionuţ Niculae, supranumit, pe bună dreptate, Jean. Douăzeci şi patru de ani. Tânăr, în putere. Actor.

Un articol de Andrei Crăciun|25 August 2016

Absolvent de UNATC, master în teatru, joacă la Naționalul din București, dar și la Godot. La bază, un băiat din Rahova. Rom. Indiscutabil om de harfă. Jean, deci.

Jeane, ai luat și tu un premiu de când ești la școală sau în meserie?
Am primit puuuuține premii, nu mi-au dat mie nici în școală, nici…

N-ai avut și tu coroniță niciodată?
N-am avut, de ce să vă mint eu pe dumneavoastră?

Ai fost, pe rând, un elev de nota șapte…
De nota șapte am fost, recunosc. Cu teatrul ăsta am mai luat eu așa…

Ce premii ai luat, Jeane, cu teatrul?
Am câștigat și eu un festival – Audiția Națională. Au chemat acolo directori de teatre, regizori de film, ne-au promis roluri, ș.a.m.d..

Și nu le-ați primit?
Nu prea.

Când a avut loc treaba asta?
Ehe… Acum vreo trei ani.

Și ai fost printre cei care au triumfat la treaba asta?
Da, am fost printre triumfători, dar asta e. S-a lăsat fără spectacole.

JEAN A PRIMIT APRECIEREA BRESLEI ȘI SE BUCURĂ DE EA

Dar măcar ai primit aprecierea breslei?
Am primit aprecierea breselei, da, aprecierea o am și acum și e bine asta. Am primit o nominalizare la un premiu Gopo, pentru rolul din Rocker.

Alte premii, distincții?
Am mai primit eu alte premii? Am primit ceva acum la master…

Urmează și un doctorat?
Deocamdată nu mă bate gândul. Masterul l-am terminat anul trecut. Mi-au dat premiu pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Jeane, mi se pare mie sau viața ta artistică e marcată doar de roluri secundare? De unde tendinția asta a regizorilor de a te distribui în roluri secundare? Ai avut și tu un rol principal vreodată?
Da, am avut. Am avut rolul meu principal.

Care a fost rolul tău principal?
Vai de capul meu! Am avut Iaacovi, din piesa Iaacovi și Leidental. În facultate.

Și cum te-ai descurcat?
Excepțional! Mi-a plăcut foarte mult. E o provocare să ai mai multe pagini de text de învățat… Da’ până la urmă sunt bune și astea secundare. Sunt actori mari care s-au remarcat doar prin roluri secundare.

Marele nostru Jean Constantin? La dumnealui te gândești?
Exact la dumnealui. Ca să vorbim de-al nostru.

Am văzut că îi porți chipul și la cover-ul de facebook.
Da, e un tribute.

Te-a întristat vestea dispariției lui Jean Constantin?
Foarte mult m-a întristat. Eram în liceu, voiam să iau trenul și să mă duc la Constanța, la funeralii, dar mi-a fost jenă. Erau acolo prietenii, apropiații, familia, mergeam și eu aiurea. Și nu m-am mai dus.

Ai și tu fani, Jeane?
Cred că am și eu fanii mei, să știi.

Ai stalkerițe?
Am și stalkerițe.

După spectacole, aruncă ele în tine cu chiloții lor?
Doamne ajută! Să dea Dumnezeu.

Cum s-au radicalizat fanii tăi?
Acum, în 2016, e cu like-uri. Primești like-uri la postări, share-uri, cine știe? Dacă îți dă și share întrece un pic măsura. E cam mult. M-au oprit și pe stradă, după un spectacol la Green Hours.

Îl mai intepretezi – acel spectacol?
Nu. A avut viața lui de doi ani. Recitam poezie de Nichita Stănescu. Cu Huțuleac și cu Alex Bogdan. Era mai mult un performance decât o recitare din asta clasică. Era ceva frumos.

Cine v-a pus pe voi să faceți treaba asta?
Laura Vlădoiu, o regizoare tânără.

Ce recitai tu?
Un pământ numit România, dar și altele – mai multe. Și cântam.

Huțuleac e și poet, dumneata?
Eu nu sunt și poet.

JEAN A FOST OAIA NEAGRĂ A GENERAȚIEI SALE. GENERAȚIA DE AUR 2012

Cu cine ai fost tu coleg în generația ta?
Fac parte din generația de aur 2012 care i-a mai cuprins pe următorii: Anghel Damian, Ionuț Toader, Diana Roman, Carla Teaha, Mădălina Craiu și mulți alții…

Pe filiera Mădălinei ai ajuns în anturajul lui Matei Lucaci-Grunberg, marele nostru tânăr regizor?
Matei ne știa oricum pe toți, fiindcă el era prietenul Mădălinei din facultate și venea să o vadă pe ea la examene și ne știa pe toți, na. Era prieten cu noi, ăștia din generația de aur 2012. Bă, să știi, chiar am colegi care fac treabă. Angel se mișcă, face treabă, Ionuț, Diana, și ei. Cristi Bota…

Ești practic oaia neagră și a acestei generații?
Am fost oaia neagră peste tot de când eram eu mic. Am fost oaia neagră și la propriu, dar și la figurat.

Îndreaptă un mesaj către cititori. Dacă ai ieși Miss Univers, deși nu cred să fie cazul…
Dacă aș ieși Miss Univers, aș îndrepta lumea către globalizare.

11060468_971650146213701_2107221889473704960_n

Nu ești adeptul naționalismului?
Nu. Mi-aș dori să se facă filme în toate limbile posibile, să jucăm toți – englezi, italieni… Dacă ești bun și talentat, să joci, să nu conteze limba…

Ești talentat, Jeane?
Da, o spun sigur pe mine. Am talent! Știu că sunt talentat. Noroc să am!

De unde te-ai pomenit tu cu talentul ăsta, Jeane? Îl aveați în neam?
Talent! Hristionism, mai degrabă. Și știu de unde l-am moștenit: de la un unchi. Are tata un frate care e așa, mai hristion, mai clovn.

El nu este actor.
El este cizmar. Da. Așa, să jucăm toți, toate națiile, să nu mai existe bariere, să nu mai existe granițe.

Să ne împreunăm?
Să ne împreunăm. Să iubim viața, să iubim oamenii, să ne iubim pe noi, să nu mai existe atâtea răutăți.

Ce zodie ești, Jeane?
Sunt Pește. Cinșpe martie nouăjdoi. Pește ascendent Scorpion. Mă apropii de Scorpion, îmbătrânind. Ușor dictatorial, autoritar. Am tendințele astea, de ce să spun că nu le am? Feriți-vă de mine, că devin un Scorpion! Sper să nu mi se ducă melancolia asta specifică zodiei Pești. Am înțeles că Peștii… – asta e cea mai bună zodie pentru actori, pentru artiști!

Într-adevăr, Peștii sunt deosebiți.
Tu ce zodie ești?

Leu.
E bun și Leul, de ce să nu fie? Am și eu un prieten Leu – Edi Cârlan, actor. Un Leu blând, puiuț, prietenos, băiat bun.

Foto: Facebook Ionuţ Niculae

22
/12
/16

Scenograful Ștefan Caragiu, decan al Facultății de Teatru al UNATC București, crede că talentul se împarte în mod egal pe generații. Consideră că studenții au dreptul și chiar obligația de a se revolta atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum trebuie.

20
/12
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Alina Petrică are 27 de ani. Joacă în „Aglaja”, la Centrul Cultural „Bălcescu”, în „Mon Cabaret Noir”, la Teatrelli, în „(D)efectul Placebo”, la Teatrul Național, în „Îmblânzirea scorpiei”, la Teatrul de Comedie, și este, din acest an, angajată a Teatrului Mic din București.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

13
/12
/16

Emanuel Pârvu, membru al juriului care a selectat zece actori tineri pentru spectacolul aniversar al Teatrului Metropolis, este convins că noua generație de actori poate fi încurajată prin șansă. La rândul său, își amintește în rândurile care urmează cum la început de drum a avut ocazia de a învăța de la oameni de teatru precum Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și, mai ales, Liviu Ciulei.

29
/11
/16

Trecutul ne dezvăluie foarte multe lucruri, nu doar o incurabilă melancolie. Trecutul are o anumită forţă de a se impune în actualitate fără a-şi face simtiţă prezenţa. Acest lucru se petrece şi cu teatrul în general când pur şi simplu vorbim despre teatru, chiar dacă o facem la timpul trecut. Forţa sa este invizibilă şi efectele devin vizibile când doar îi constatăm absenţa.

26
/11
/16

La 10 ani de când a fost investit în funcția de manager al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, cea mai mare rampă de lansare a actorilor, Liviu Timuș amintește despre „fenomenul Piatra Neamț”, explică de ce trebuie să existe festivalul adresat în exclusivitate tinerilor, ajuns la a XXVIII-a ediție, „Pledez pentru tine(ri)”și cu ce probleme se confruntă la teatru.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

23
/10
/16

INTERVIU „Stilul este rezultatul deciziei mele că actorii sunt pe primul loc”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, autoarea filmului „Toni Erdmann”, regizoarea germană Maren Ade, invitată a ediției din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest”.

19
/10
/16

Crede că cea mai mare problemă a generației lui este că trăiește într-un context haotic. Se simte norocos că face parte din trupa lui Victor Ioan Frunză și crede că atunci când ți se întinde o mână trebuie s-o prinzi. Face teatru cu voluptate, iar cele mai recente roluri în care-l puteți vedea sunt Mozart și Tipătescu în spectacolele „Amadeus” și „O scrisoare pierdută” de la Teatrul Metropolis.

Page 1 of 2212345...1020...Last »