Irina Petrescu, George Călinescu & William Golding
https://www.ziarulmetropolis.ro/irina-petrescu-george-calinescu-si-william-golding-stiati-ca/

Într-o zi de 19 iunie se năşteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie şi se stingeau din viaţă scriitorul laureat cu Nobel William Golding şi actorul James Gandolfini (2013).

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2017

Irina Petrescu își dorea să devină arhitectă, însă părinții au convins-o să urmeze Filologia. În cele din urmă a ajuns să îl întâlnească întâmplător pe regizorul Savel Stiopul, care i-a propus să dea o probă pentru un film.

Irina Petrescu si Iurie Darie in Rautaciosul adolescent (1969)

După absolvirea liceului, intenția mea era să dau la arhitectură. Dar cum eram îndrăgostită de un băiat și părinții mei bănuiau că și el urmează arhitectura, m-au convins să dau la Filologie, secția Limba franceză. Deși eram bine pregătită, am încurcat-o la retroversiune și am căzut. Drept consolare, părinții m-au dus la restaurantul ‘Continental’, unde cânta favorita lor, Ioana Radu. Observam ca în jurul mesei noastre se învârtește un domn cu barbă. Deodată ,făcându-și curaj, acesta se apropie și îi adresează tatei câteva cuvinte. Tata ni-l prezintă: ‘Dumnealui este regizorul Savel Stiopul și ar vrea ca Irina să facă o probă de film. Eram și încântată, dar și mirată. Eram mioapă, aveam o dantură cam pregnantă și o acnee rebelă. Ce-o fi găsit la mine’. Am dat totuși proba. Filmul lui Savel nu s-a mai făcut, în schimb probele mele au fost arătate lui Ciulei care căuta o interpretă pentru ‘Valurile Dunarii’. Lui i-au plăcut și așa am ajuns să joc în acel film. – Irina Petrescu

Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu – Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu. Irina Petrescu a jucat în numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Tot într-o zi de 19 iunie:

1953: Soții Julius și Ethel Rosenberg au fost executați, în SUA, sub acuzația ca au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Condamnați în 1951, au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai 2 zile și a declanșat în întreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de cei doi copii ai soților Rosenberg

1956: Marilyn Monroe se căsătorește cu scriitorul Arthur Miller

1983: A fost inaugurat podul rutier de la Agigea, cu o lungime totală de 300 m, circulația desfășurându-se pe patru benzi

S-au născut:

1623: Blaise Pascal, matematician, fizician și filosof francez (d. 1662)

1899: George Călinescu, critic și istoric literar, dramaturg, poet, prozator român (d. 1965)

1927: Malvina Urșianu, regizoare și scenaristă română

1941: Irina Petrescu, actriță română (d. 2013)

1947: Salman Rushdie, romancier, poet, eseist britanic de origine indiană

 

Salman Rushdie

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie împlinește astăzi 70 de ani. Salman Rushdie este autorul a optsprezece cărţi, printre care „Copiii din miez de noapte”, roman câştigător al Booker Prize, în 1981, al Booker of Bookers, în 1993, şi, în 2008, al Best of Booker.

„Ultimul suspin al Maurului” a câştigat Whitbread Prize în 1995 şi premiul Aristeion pentru literatură al Uniunii Europene. În 2007, Salman Rushdie a fost învestit cu titlul de cavaler al Marii Britanii pentru servicii aduse literaturii. Este membru al Societăţii Regale pentru Literatură/ Royal Society of Literature şi Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

S-au stins din viaţă:

1993: William Golding, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel (n. 1911)

2013: James Gandolfini, actor american (n. 1961)

MELODIA ZILEI – A Man Without Love, James Gandolfini

Foto cu Irina Petrescu, George Călinescu şi William Golding

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...