J.K. Rowling a fost despăgubită în justiţie după scurgerile de informaţii despre pseudonimul ei
https://www.ziarulmetropolis.ro/j-k-rowling-a-fost-despagubita-in-justitie-dupa-scurgerile-de-informatii-despre-pseudonimul-ei/

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria ,,Harry Potter”, a acceptat despăgubiri ,,substanţiale” din partea unui cabinet de avocatură care a dezvăluit faptul că scriitoarea a publicat un roman poliţist folosind un pseudonim masculin.

Un articol de Andrada Văsii|1 august 2013

J.K. Rowling, autoarea romanelor din seria „Harry Potter”, a acceptat despăgubiri „substanţiale” din partea unui cabinet de avocatură care a dezvăluit faptul că scriitoarea a publicat un roman poliţist folosind un pseudonim masculin.

J.K. Rowling a decis să doneze întreaga sumă primită – deocamdată necunoscută – unei organizaţii de caritate, Soldier’s Charity, o fundaţie care îi ajută pe militari şi pe familiile lor.

Romanciera multimilionară a depus plângere împotriva cabinetului de avocatură Russells după apariţia, în luna iulie, a unui articol în cotidianul britanic Sunday Times care dezvăluia faptul că celebra scriitoare a publicat sub pseudonim un roman poliţist, intitulat „The Cuckoo’s Calling”.

Trafic de informații

Ea a scris această carte sub pseudonimul Robert Galbraith, prezentat în prefaţa volumului ca fiind un fost membru al forţelor armate britanice, care a lucrat apoi în sectorul privat, în domeniul securităţii civile.

Cabinetul Russells a recunoscut că unul dintre asociaţii săi, Chris Gossage, a dezvăluit acest secret unei prietene, Judith Callegari, care a vândut apoi această informaţie jurnaliştilor de la Sunday Times.

Scriitoarea a anunţat miercuri că va dona încasările aduse de noua ei carte fundaţiei Soldier’s Charity, începând din 14 iulie, pentru o perioadă de trei ani. Ea a ţinut să mulţumească astfel militarilor care au ajutat-o în munca sa de cercetare pentru această carte. „The Cuckoo’s Calling” prezintă povestea unui fost militar rănit în Afganistan devenit detectiv privat, care anchetează sinuciderea unui top-model.

„Întotdeauna am dorit să fac o donaţie pentru Soldier’s Charity din încasările aduse de Robert Galbraith, dar nu am anticipat că romanul va figura în topul cărţilor cu cele mai mari vânzări din ţară, după trei luni de la lansare. De fapt, nu mi-am imaginat că va intra în acest top.“

J. K. Rowling,
scriitoare

Înainte ca această mică farsă să fie descoperită, cartea, care a fost salutată de criticii literari britanici, s-a vândut în 1.500 de copii cartonate, primul format ales de editorul volumului. De atunci, vânzările au cunoscut o creştere spectaculoasă, notează Mediafax.

J.K. Rowling a anunţat la sfârşitul lunii iulie că a finalizat deja o continuare a romanului „The Cuckoo’s Calling” şi că aceasta va fi publicată în 2014, tot sub pseudonimul Robert Galbraith.

Foto credi: Wikipedia

20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.

08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.