Jazz in the Park – muzica bună se întoarce în parc, la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-in-the-park-muzica-buna-se-intoarce-in-parc-la-cluj/

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile oraşului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregăteşte intens pentru ediţia a doua. Între 4 şi 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt aşteptaţi „să acapareze” Parcul Central.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2014

Primul concert al Jazz in the Park va fi susținut vineri, 4 iulie, de către Luz Azul, trupă de bossa nova din Belgrad, Serbia. Le vor urma Teodora Enache și Lars Danielsson, un duet inedit, așteptat intens de jazziști.

„Ne bucurăm foarte mult să-i avem anul acesta la Jazz in the Park pe Teodora Enache și Lars Danielsson, nume recunoscute pe scena jazz-ului internațional. În ultimii ani, Teodora le-a pregătit clujenilor surprize la fiecare spectacol, iar concertul împreună cu incredibilul Lars Danielsson va deveni cu siguranță un punct de referință pentru iubitorii muzicii de calitate”, a declarat Alin Vaida, directorul festivalului. Prima seară se va încheia cu concertul clujenilor de la Jazzybirds.

Sâmbătă, 5 iulie, seara începe cu tinerii de la Youvenis, câștigătorii competiției „Rock Your Highschool”, urmați de popularii Jazzybit. Headlinerii serii sunt Moonlight Breakfast, pentru care Les Ateliers Nomad vor realiza un spectacol cu efecte vizuale ce va îmbogăți reprezentația muzicală.

Duminică, în ultima zi a festivalului, organizatorii au pregătit o serie de concerte speciale: Loungerie II, Mara & Kult Studio Artists, precum și un inedit proiect acustic realizat de Les Elephants Bizarres. Tot duminică va avea loc și singurul eveniment desfășurat în interior al festivalului – concertul extraordinar susținut de Melanie Pain, vocea Nouvelle Vague, la Opera Maghiară. În timp ce toate concertele din Parcul Central au acces liber, intrarea la evenimentul de la Opera Maghiară se realizează pe bază de bilet (50 de lei, disponibil la Opera Maghiară, Iulius Mall și pe biletmaster.ro).

Pe întreaga perioadă a festivalului, Parcul Central va deveni gazda timpului frumos petrecut împreună cu familia și prietenii. De vineri după prânz și până duminică seara, peste o sută de expozanți vor aștepta vizitatorii la Târgul Jazz in the Park cu cărți bune și obiecte vechi de artă, rochii vaporoase, bijuterii și alte obiecte lucrate de mâini iscusite. Copiii se vor putea delecta cu jocuri de toate felurile în zona dedicată lor, iar zona de relaxare va aștepta participanții cu hamace și pături, gustări de toate felurile și locuri numai bune pentru citit. Participanții vor putea merge în treasure hunt, iar sâmbătă vor avea ocazia să asiste la demonstrații de tango și chiar să învețe primii pași ai dansului.

Anul acesta, festivalul se extinde și în Iulius Parc, unde se va desfășura Open Stage Contest, competiție destinată amatorilor. Jazz-iștii amatori care doresc să se afirme se pot înscrie în competiție până în 30 iunie, iar cei selectați vor cânta în fața publicului pe scena special amenajată în Iulius Parc sâmbătă, 5 iulie, și duminică, 6 iulie. Juriul va desemna cea mai bună trupă, care va câștiga premii în valoare de 1.000 euro și șansa de a deschide ediția a III-a festivalului Jazz in the Park.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe site-ul www.jazzinthepark.ro.

Prima ediție Jazz in the Park s-a desfășurat în perioada 21-23 iunie 2013 în Parcul Central din Cluj-Napoca. Miile de participanți au asistat la concerte instalați confortabil în hamac ori așezați pe iarbă, au vizitat târgurile vintage, de carte și antichități și nu s-au dat bătuți nici în fața vremii capricioase. Printre artiștii care au concertat se numără Otros Aires, Waldeck, Byron, Maria Răducanu, Big Dimm A’Band, Cobzality, Gabriela Costa și Alex Man, Alex Mușat&White Blues și Anne&band, alături de surprizele Răzvan Suma (violoncel), Bogdan Vaida (pian) și Magda Puskas (folk).

Foto: afis Jazz in the Park

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.