Jean-Luc Godard în 3D, la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/jean-luc-godard-in-3d-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenţi regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la Bucureşti

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2014

Alte șase premiere de la Cannes, care au adunat împreună peste 70 de premii în festivaluri, intră în program: Les Combattants – singurul film cu patru premii la Cannes, Force Majeure, Jauja, Beautiful Youth, La Jaula de Oro și noul film al lui Mathieu Amalric, La Chambre bleue.

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de o proiecție-eveniment cu cel mai recent film al cineastului francez Jean-Luc Godard, Adieu au langage.

Este cel de-al șaptelea film al său care concurează pentru Palme d’Or și primul lungmetraj al său în 3D. Filmul a câștigat Premiul Juriului la ediția de anul acesta. Noul experiment vizual al regizorului în vârstă de 83 de ani are în centru un cuplu adulterin și un câine – chiar câinele lui Godard, Roxy.

„O injecție cu adrenalină pentru creier”, cum îl descrie „Variety”, Adieu au langage este o inventivă și provocatoare meditație despre lumea de astăzi și posibilitățile imaginii. Ca de obicei în ultimii ani, Godard a refuzat invitația de a veni la Cannes.

În premieră va fi proiectat și Les Combattants, de Thomas Cailley, filmul de debut care și-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes – patru, în Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul secțiunii și pe cel al criticii (FIPRESCI).

Comedie romantică, cronică a vieții de provincie, film de aventuri și apocaliptic, potrivit „Les Inrockuptibles”, Les Combattants introduce un regizor foarte talentat. Surprinzător și amuzant, filmul urmărește relația dintre un tânăr care preia cu jumătate de inimă o mică afacere de familie și Madeleine (Adèle Haenel), obsedată

Hermosa juventud

Hermosa juventud

de armată, sfârșitul lumii și tehnici de supraviețuire.

Un alt titlu excelent primit de critica internațională este Force Majeure/ Tourist, în regia lui Ruben Östlund, câștigător al Premiului Juriului în secțiunea Un Certain Regard și propunerea Suediei la Oscar.

Premiul Juriului Ecumenic în Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole Hermosa Juventud/ Beautiful Youth, de Jaime Rosales. Inteligent, subtil și plin de tensiune, filmul explorează dilemele generației tinere din Spania, marcată de șomaj și deziluzii.

Doi tineri care locuiesc cu mamele lor află că vor avea un copil. Fără loc de muncă și fără bani, cei doi decid să filmeze un porno de amatori. Presa străină a lăudat felul în care cineastul combină imaginile convenționale de film cu cele de pe camera telefonului sau alte device-uri care îi absorb pe tineri într-o lume virtuală.

Despre (dez)iluzii vorbește și La Jaula de Oro, un film mexican care a adunat peste 60 de premii, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuții.

Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți – jucați de actori non-profesioniști – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranților care se trezesc prinși într-o „cușcă de aur”, după ce au trecut granița.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto: Jean-Luc Godard,  Les Films de Cannes à Bucarest – filmedefestival.ro.

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.