Jeremy Irons, Ştefan Mihăilescu-Brăila & Johnny Răducanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/jeremy-irons-stefan-mihailescu-braila-johnny-raducanu-stiati-ca/

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2016

Ştefan Mihăilescu-Brăila a venit pe lume la 3 februarie 1925, „în casa bunicilor materni, dintr-o relaţie de o noapte a mamei sale cu un medic care locuia în cartierul Lacul Dulce”, după cum povesteşte Georgeta Mihăilescu Brăila, soţia fostului actor.

Fiind un copil sărac, a început să muncească de la 16 ani şi fiind pe rând hamal, salahor, funcţionar. Se înscrie apoi la Conservatorul „G. Cavadia”, pe care îl absolvă în 1947. Este angajat actor la Teatrul de Stat Brăila, unde erau doi Ştefan Mihăilescu. Şi, pentru că pe bunica lui o chema şi Brăila, şi-a luat această poreclă, pentru a nu fi confundat cu celălalt.

În 1957 vine prin concurs la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, care se numea atunci Teatrul Muncitoresc CFR, iar un an mai târziu debutează şi în film, „Alo? Ați greșit numărul” (1958).

A jucat în unele dintre cele mai reuşite comedii româneşti: „Nea Mărin miliardar”, „Titanic Vals”, „Astă seară dansăm în familie”, „Păcală”, „Elixirul tinereţii”, a fost prezentator a numeroase emisiuni de teatru şi de divertisment la radio şi la televiziune, iar spre  sfârşitul vieţii de două roluri extraordinare în: „Descăpăţânarea” de Alexandru Sever şi „Ordinatorul” de Paul Everac.

Ultimul rol important jucat de Ştefan Mihăilescu-Brăila pe marile ecrane a fost cel al gestionarului Bumbescu, zis nea Bachus, din “Secretul lui Bachus” (1983) de Geo Saizescu.

Evenimente:

1783: A fost ridicat în aer cel de-al doilea balon cu aer cald construit de frații Montgolfier, având la bord trei pasageri: o rață, un cocoș și o oaie. Aterizarea s-a produs fără probleme, demonstrând ca și alte vietăți decât păsările pot suporta înalțimile. Primul balon, fără echipaj, a fost înalțat la 5 iunie 1783.

1934: Bruno Hauptmann este arestat pentru răpirea și uciderea copilului lui Charles Lindbergh.

1946: Se fondează Consiliul Europei în urma unui discurs ținut de Winston Churchill la Universitatea din Zürich.

1946: Festivalul de Film de la Cannes se reia după o întrerupere de șapte ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

1982: Scott Fahlman postează pentru prima dată emoticoanele 🙂 și 🙁 într-un mesaj.

S-au născut:

1911: William Golding, romancier britanic, laureat al Premiului Nobel (d. 1993)

1948: Jeremy Irons, actor englez

1948: Mihai Timofti, regizor, actor, muzician

1963: Jarvis Cocker, muzician englez, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp.

 

 

1977: Ioana Maria Lupașcu, pianistă română

S-au stins din viaţă:

1961: Lucia Sturza Bulandra, actriță română (n. 1873)

1996: Ștefan Mihăilescu-Brăila, actor român de teatru și film (n. 1925)

2010: Horia Șerbănescu, actor român de teatru și film (n. 1924)

2011: Johnny Răducanu, muzician român de jazz (n. 1931)

Foto: Jeremy Irons, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Johnny Răducanu – cinemagia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.