Jesse Owens, atletul care l-a sfidat pe Hitler, personaj de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/jesse-owens-atletul-care-l-a-sfidat-pe-hitler-personaj-de-film/

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2013

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

De peste 77 de ani, Jesse Owens este considerat o figură legendară a Jocurilor Olimpice.

Sprinterul de culoare a câştigat titlul olimpic în patru probe – 100 metri, 200 metri, 4×100 metri şi săritura în lungime – la Jocurile Olimpice din 1936, organizate de regimul nazist.

De atunci, Carl Lewis este singurul atlet din lume care a egalat această performanţă, câştigând patru medalii olimpice de aur – în exact aceleaşi probe ca şi Jesse Owens – , la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1984, la Los Angeles. Carl Lewis a câştigat în total 10 medalii olimpice din care nouă de aur.

Filmul despre Jesse Owens, regizat de Antoine Fuqua

Disney vrea să spună povestea vieţii şi carierei lui Jesse Owens într-un film biografic ce va fi regizat de cineastul Antoine Fuqua.

Filmul va avea la bază cartea „Triumph: The Untold Story of Jesse Owens and Hitler’s Olympics”, scrisă de Jeremy Schaap, jurnalist sportiv pentru ESPN, notează Mediafax.

David Seidler, premiat cu Oscar pentru „Discursul regelui”, va scrie scenariul pentru acest proiect cinematografic.

Jesse Owens

Fiu de ţărani, crescut în Alabama, Jesse Owens a marcat istoria sfidându-l pe Adolf Hitler prin performanţele sale sportive.

Prin intermediul Jocurilor Olimpice, cancelarul german dorea să demonstreze lumii întregi superioritatea rasei ariene.

Însă un tânăr atlet de culoare a fost acela care a dominat competiţia. „Hitler era foarte nemulţumit din cauza seriei de triumfuri reuşite de alergătorul de culoare Jesse Owens”, scria Albert Speer, creatorul Partidului nazist, în memoriile sale.

La începutul Jocurilor Olimpice, liderul nazist strângea mâna doar atleţilor germani învingători, părăsind stadionul din Berlin atunci când sportivi de culoare câştigau anumite probe. Hitler nu l-a felicitat niciodată pe Jesse Owens, în ciuda celor patru victorii repurtate de atletul american.

Sportivul a spus, totuşi, în memoriile sale, că nu s-a simţit niciodată dispreţuit de dictatorul german: „Când am trecut prin faţa cancelarului, el s-a ridicat, şi-a mişcat mâna în direcţia mea, iar eu i-am făcut un mic semn cu mâna la rândul meu. Cred că jurnaliştii au dat dovadă de prost gust criticându-l pe omul momentului din Germania”.

Jesse Owens a fost mai degrabă supărat pe fostul preşedinte al Statelor Unite, care nu a dorit să îl primească la Casa Albă după Jocurile Olimpice de la Berlin.

„Hitler nu m-a tratat cu dispreţ, ci Roosevelt m-a tratat cu dispreţ. După apariţia acelor poveşti cu Hitler care m-ar fi dispreţuit, la întoarcerea mea în Statele Unite, nu puteam să mai stau în partea din faţă a autobuzelor, trebuia să mă aşez în sparte, nu mai puteam să trăiesc acolo unde voiam”, a scris atletul de culoare în memoriile sale, criticând segregarea rasială aflată în vigoare în acea epocă în Statele Unite, mai scrie Mediafax.

Foto cu Jesse Owens – pbs.org, spiegel.de

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).