Jesse Owens, atletul care l-a sfidat pe Hitler, personaj de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/jesse-owens-atletul-care-l-a-sfidat-pe-hitler-personaj-de-film/

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

Un articol de Petre Ivan|18 decembrie 2013

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

De peste 77 de ani, Jesse Owens este considerat o figură legendară a Jocurilor Olimpice.

Sprinterul de culoare a câştigat titlul olimpic în patru probe – 100 metri, 200 metri, 4×100 metri şi săritura în lungime – la Jocurile Olimpice din 1936, organizate de regimul nazist.

De atunci, Carl Lewis este singurul atlet din lume care a egalat această performanţă, câştigând patru medalii olimpice de aur – în exact aceleaşi probe ca şi Jesse Owens – , la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, în 1984, la Los Angeles. Carl Lewis a câştigat în total 10 medalii olimpice din care nouă de aur.

Filmul despre Jesse Owens, regizat de Antoine Fuqua

Disney vrea să spună povestea vieţii şi carierei lui Jesse Owens într-un film biografic ce va fi regizat de cineastul Antoine Fuqua.

Filmul va avea la bază cartea „Triumph: The Untold Story of Jesse Owens and Hitler’s Olympics”, scrisă de Jeremy Schaap, jurnalist sportiv pentru ESPN, notează Mediafax.

David Seidler, premiat cu Oscar pentru „Discursul regelui”, va scrie scenariul pentru acest proiect cinematografic.

Jesse Owens

Fiu de ţărani, crescut în Alabama, Jesse Owens a marcat istoria sfidându-l pe Adolf Hitler prin performanţele sale sportive.

Prin intermediul Jocurilor Olimpice, cancelarul german dorea să demonstreze lumii întregi superioritatea rasei ariene.

Însă un tânăr atlet de culoare a fost acela care a dominat competiţia. „Hitler era foarte nemulţumit din cauza seriei de triumfuri reuşite de alergătorul de culoare Jesse Owens”, scria Albert Speer, creatorul Partidului nazist, în memoriile sale.

La începutul Jocurilor Olimpice, liderul nazist strângea mâna doar atleţilor germani învingători, părăsind stadionul din Berlin atunci când sportivi de culoare câştigau anumite probe. Hitler nu l-a felicitat niciodată pe Jesse Owens, în ciuda celor patru victorii repurtate de atletul american.

Sportivul a spus, totuşi, în memoriile sale, că nu s-a simţit niciodată dispreţuit de dictatorul german: „Când am trecut prin faţa cancelarului, el s-a ridicat, şi-a mişcat mâna în direcţia mea, iar eu i-am făcut un mic semn cu mâna la rândul meu. Cred că jurnaliştii au dat dovadă de prost gust criticându-l pe omul momentului din Germania”.

Jesse Owens a fost mai degrabă supărat pe fostul preşedinte al Statelor Unite, care nu a dorit să îl primească la Casa Albă după Jocurile Olimpice de la Berlin.

„Hitler nu m-a tratat cu dispreţ, ci Roosevelt m-a tratat cu dispreţ. După apariţia acelor poveşti cu Hitler care m-ar fi dispreţuit, la întoarcerea mea în Statele Unite, nu puteam să mai stau în partea din faţă a autobuzelor, trebuia să mă aşez în sparte, nu mai puteam să trăiesc acolo unde voiam”, a scris atletul de culoare în memoriile sale, criticând segregarea rasială aflată în vigoare în acea epocă în Statele Unite, mai scrie Mediafax.

Foto cu Jesse Owens – pbs.org, spiegel.de

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.