Joe Dassin, Vivien Leigh, Tilda Swinton – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/joe-dassin-vivien-leigh-tilda-swinton-5-noiembrie/

Într-o zi de 5 noiembrie se năştea Joe Dassin, unul dintre cei mai populari cântăreţi francezi ai anilor ‘60-’70 şi, totodată, unul dintre cei mai admiraţi şi la nivel mondial, autorul unor melodii precum “Et si tu n’existais pas”, “À toi”, “Aux Champs-Elysées sau “L’Été Indien”

Un articol de Petre Ivan|5 noiembrie 2015

Joe Dassin (pe numele său real Joseph Ira Dassin) s-a născut la New York la 5 noiembrie 1938. Tatăl său îşi dorea o carieră în industria cinematografică, iar mama sa, de origine maghiară, era violonistă. În 1940, familia se mută în Los Angeles, iar în 1950, la Paris.

Părinţii lui Joe divorţează în cele din urmă, iar Joe se înscrie la Universitatea din Michigan, unde studiază medicina şi antropologia. Nu va efectua serviciul militar din cauza problemelor cu inima.

În 1963 o întâlneşte pe Marysse, cu care se va căsători. La insistenţele lui Marysse, Dassin înregistrează un demo pentru CBS France, casa de discuri care-l va lansa în industria muzicală. Suferă un preinfarct, care îl  imobilizează pentru o lună. La sfatul soţiei lui Henri Salvador, îmbraca un costum alb, care din acea clipă devine ţinuta sa oficială de scenă.

În 1973, Marysse naşte prematur, iar copilul moare cinci zile mai târziu. Joe intră în depresie, dar este salvat de proiectele sale muzicale. Suferă un nou atac de cord în 1969, după care lansează “Aux Champs-Elysées”, cântec care îl face cunoscut în întreaga Europă. În 1976 apare “Et si tu n’existais pas” cu vânzări de peste 20 de milioane de discuri.

La începutul lui 1980, anul morţii sale, Joe Dassin suferă un infarct şi este fi internat la Spitalul din Neuilly. Apoi, la Los Angeles, este marcat de un alt atac de inimă, pentru ca pe 20 august o ultimă criză cardiacă să îi aducă sfârşitul la nici 42 de ani.

Tot într-o zi de 5 noiembrie:

1930: Sinclair Lewis este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură.

1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

1940: Democratul Franklin D. Roosevelt este ales în funcția de președinte pentru o a treia legislatură, fapt unic în istoria Statelor Unite.

1970: La Vatican a fost introdus serviciul divin în limba națională a fiecărei comunități catolice.

1994: Pugilistul George Foreman în vârstă de 45 de ani, a devenit cel mai în vârstă campion la categoria grea a WBA (World Boxing Association).

S-au născut:

1880: Mihail Sadoveanu, scriitor român (d. 1961)

1913: Vivien Leigh, actriță engleză (d. 1967)

1938: Joe Dassin, cântăreț francez (d. 1980)

1941: Art Garfunkel, cântăreț american

1943: Sam Shepard, dramaturg american

1959: Bryan Adams, muzician rock canadian

1960: Tilda Swinton, actriță scoțiană

1963: Tatum O’Neal, actriță americană

S-au stins din viaţă:

2005: John Fowles, scriitor englez (n. 1926)

2010: Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova (n. 1943)

Foto: Joe Dassin, Vivien Leigh,  Tilda Swinton – cinemagia, wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...