Johan Kobborg va conduce Baletul Naţional Român din ianuarie 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/johan-kobborg-va-conduce-baletul-national-roman-din-ianuarie-2014/

Coregraful Johan Kobborg, care a pus în scenă baletul „La Sylphide”, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae, va conduce din ianuarie 2014, Baletul Naţional Român.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Coregraful Johan Kobborg, care sâmbătă a pus în scenă baletul „La Sylphide”, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae, va conduce din ianuarie 2014, Baletul Naţional Român, un compartiment al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Baletul „La Sylphide” (foto stânga), unul dintre cele mai vechi şi importante din lume, a fost pus în scenă pentru prima dată în România, sâmbătă seară, la Opera Naţională Bucureşti, avându-i în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al premiului Dancing Times la categoria „cel mai bun dansator”, la National Dance Awards (Marea Britanie, 2011).

La evenimentul care a avut loc după terminarea spectacolului, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), Răzvan Ioan Dincă, a anunţat că, începând din ianuarie, Opera Naţională va avea un compartiment special de balet, care va fi condus de către coregraful Johan Kobborg (foto dreapta).

„Suntem într-o ţară în care cultura contează foarte mult, în care potenţialul nostru cultural este, în mod vădit, pus în valoare de artiştii pe care îi avem. În mod normal foarte mulţi români pleacă în străinătate pentru a-şi face o carieră, pentru a putea să danseze, să cânte, să regizeze, să coregrafieze în teatre mari ale lumii. E un gest firesc, fiind necesar pentru ei. (…) Avem o misiune. Aceea de a face ca valorile internaţionale să înţeleagă că aici e o casă primitoare pentru ei”, a spus Răzvan Ioan Dincă.

Citiţi şi: Alina Cojocaru dansează în premiera naţională a baletului „La Sylphide“

„Începând cu luna ianuarie, Opera Naţională va avea un compartiment special de balet, un compartiment care va avea ca scop realizarea unor spectacole de balet profesionist, mari. Evident va exista şi o companie care va deservi spectacolele de divertisment de la Operă. Începând cu luna ianuarie anul 2014 cel care va conduce compartimentul de balet, ce va purta subtitlul de Baletul Naţional Român, va fi coregraful Johan Kobborg. Am toată convingerea că toţi oamenii care lucrează alături de noi în continuare, şefii de compartimente vor înţelege această schimbare şi vor fi alături de noi”, a mai spus Răzvan Ioan Dincă.

Un nou drum pe scena de la ONB pentru Johan Kobborg

Răzvan Ioan Dincă a precizat că Johan Kobborg este dispus să se mute în România, începând cu data de 24 ianuarie. Prezent la eveniment, coregraful Johan Kobborg a declarat că este foarte încântat şi onorat că i s-a acordat această oportunitate. ,,De abia aştept să încep această călătorie, luna viitoare. Nu este doar călătoria mea, nu este doar călătoria voastră, va fi călătoria noastră”, a spus Johan Kobborg, citat de Mediafax.

„Voi face tot ce îmi stă în puţintă pentru ca acest loc să fiu unul încântător, inspiraţional”, a mai spus aceasta.

Johan Kobborg

Foto din spectacolul „La Sylphide”

Totodată, Kobborg a vorbit şi despre spectacolul „La Sylphide”, pus în scenă pentru prima dată în România, sâmbătă seară, la Opera Naţională Bucureşti.

„Cred că astăzi nu este despre viitor, este despre trecut, dar despre trecutul recent (…). Nu pot să vă spun cât sunt de fericit şi în acelaşi timp uşurat”, a spus coregraful Johan Kobborg.

El le-a mulţumit tuturor celor alături de care a lucrat pentru premiera naţională a baletului „La Sylphide”. „Nu voi spune nume, pentru că ar dura toată noaptea”, a adăugat Kobborg.

„Mi-ar plăcea să mă întorc. N-am mai petrecut atât de mult timp aici ca acum, deşi am fost aici de vreo nouă ori înainte. Îmi place aici. Nu e un loc comod, dar este un loc plin de pasiune. (…) Este foarte interesant să te duci într-un loc unde să poţi crea ceva”, a mai spus Johan Kobborg.

Tot sâmbătă seară, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, şi coregraful Johan Kobborg au semnat un contract onorific în faţa celor prezenţi la eveniment pentru a oficializa această colaborare.

Foto credit: Gin Photo, Wikipedia, Johan Kobborg

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.