Joi, 15 noiembrie, Teatrul Odeon vă invită la „Prețul corect”
https://www.ziarulmetropolis.ro/joi-15-noiembrie-teatrul-odeon-va-invita-la-pretul-corect/

Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite joi, 15 noiembrie, ora 19.30, Sala Studio la un Atelier deschis – Lectură intitulat PREŢUL CORECT Autor şi regizor Andreea Vălean cu: Mircea N. Creţu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Ileana Cernat, Constantin Cojocaru, Dimitrii Bogomaz INTRAREA LIBERĂ in limita locurilor disponibile Proiect cultural finanţat de AFCN […]

Un articol de |13 noiembrie 2012

Teatrul Odeon are plăcerea să vă invite joi, 15 noiembrie, ora 19.30, Sala Studio la un Atelier deschis – Lectură intitulat

PREŢUL CORECT

Autor şi regizor Andreea Vălean
cu: Mircea N. Creţu, Nicoleta Lefter, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi, Ileana Cernat, Constantin Cojocaru, Dimitrii Bogomaz

INTRAREA LIBERĂ in limita locurilor disponibile

Proiect cultural finanţat de AFCN

Ştiaţi că… Mai mult de 300.000 de evrei originari din România au fost vânduţi statului Israel în perioada 1949-1989?

Ştiaţi că … Odată cu venirea la putere a dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1965, vânzarea evreilor a devenit o prioritate, mai ales datorită faptului că reprezenta o importantă sursă de venit, 10 ani mai târziu, preţul unui evreu fiind cuprins între 2.000 şi 50.000 USD?

“Ideea de a face documentare şi a scrie despre acest subiect mi-a venit ascultând poveşti de familie cu metode spectaculoase de încercări (unele reuşite, altele nu) de a părăsi România comunistă „profitând” de etnia evreiască.

Apoi am citit despre mecanismele economice şi politice care au fost în spatele acestor poveşti.

M-a interesat să dezvălui poveştile celor direct implicaţi, cei care au fost odată consideraţi drept „bunurile” acestui comerţ. Încerc să scriu un text despre poveştile personale ale celor vânduţi, salvaţi, neadaptaţi, cei care, din cauza acelor vremuri, au început să-şi urască ţara pe care o lăsaseră în urmă sau pur şi simplu le era dor de viaţa lor de dinainte.

Vreau să arăt ce s-a întâmplat cu poveştile de dragoste, prieteniile şi familiile care au suferit din cauza acestei migraţii. Vreau să deschid subiectul unor dezbateri legate de moralitatea unui astfel de proces, de implicaţiile politice şi economice dinainte de 1989, toate acestea ajutându-ne să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat în acea perioadă şi să evităm repetarea greşelilor din trecut.

Şi pentru asta am realizat interviuri în România, Israel şi SUA cu persoane care au emigrat în epoca Ceauşescu între anii 1965-1989 sau au fost implicate direct în acest proces.

Cartea lui Radu Ioandid „Răscumpărarea evreilor” a fost o altă sursă de documentare.

La Teatrul Odeon veţi asista la un atelier în care se vor lectura fragmente din acest work in progres, text scris pe baza interviurilor realizate până acum, urmat de o dezbatere participativă cu publicul.

Voi continua documentarea şi scrierea textului, urmând ca anul viitor să realizăm şi spectacolul propriu-zis.”

Andreea Vălean

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.