Joia linguriţelor: înţelepciunea are două feţe
https://www.ziarulmetropolis.ro/joia-linguritelor-intelepciunea-are-doua-fete/

Editura Humanitas a organizat la Librăria Cafe Kretzulescu o nouă întâlnire din seria „Joia linguriţelor“, cu poveşti pline de tâlc din „Cercul mincinoşilor“de Jean-Claude Carrière.

Un articol de Teodora Gheorghe|22 aprilie 2013

Editura Humanitas a organizat la Librăria Café Kretzulescu o nouă întâlnire din seria „Joia linguriţelor“, cu poveşti pline de tâlc din „Cercul mincinoşilor“de Jean-Claude Carrière.

Cartea reuneşte perle de înţelepciune din spaţiul buddhist, islamic, chinez, african, indian sau evreiesc. Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe criticii literari Vlad Russo şi Andrei Cornea. Au lecturat actorii Dan Rădulescu, Conrad Mericoffer şi Radu Iacoban.

Jean-Claude Carrière este recunoscut îndeosebi ca scenograf şi actor. A debutat la 23 de ani cu romanul „Lézard“. La scurt timp i-a cunoscut pe regizorii Jacques Tati şi Pierre Etaix, pentru care a scris scenarii. A urmat o colaborare îndelungată cu celebrul regizor Luis Buñuel. În paralel cu aceasta, a realizat filme de televiziune, adaptări pentru ecran, a publicat romane şi eseuri.

Menirea poantei

Autorul ne înfăţişează o lume pe cât de familiară şi palpabilă, pe atât de ascunsă. Înţelesurile ei ni se dezvăluie într-o manieră amuzantă, dar care ne adânceşte în cotloanele cele mai profunde ale fiinţei. „Nu este un filozof, dar a simţit nevoia să povestească înţelepciunea“, a remarcat Vlad Russo.

Andrei Cornea a recunoscut la Carrière două scenarii fundamentale. Primul este scenariul ascendent, care începe cu o situaţie banală şi se încheie cu o concluzie paradoxală, neaşteptată. Menirea poantei este să ne ajute să descoperim discontinuităţile din ordinea firească a lucrurilor. Odată identificate, omul capătă o viziune filozofică.

Al doilea este scenariul descendent, care debutează cu o problemă aparent irezolvabilă. Ea îşi poate găsi soluţia numai printr-o interpretare inteligentă, care sfidează mecanismele învechite ale gândirii. „În ambele cazuri, povestea se opune bunului simţ“, a concluzionat criticul literar.

Ada Milea (foto) a onorat audienţa cu propriile poveşti muzicale, într-un live act în manieră epică.

Spectatorii s-au bucurat de gustul magiunului de prune Topoloveni şi dulceţurile Topoloveana, care au îndulcit seara tuturor celor adunaţi în „Cercul mincinoşilor“.

Foto: Facebook – Librăria Humanitas Kretzulescu

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.