Jules Verne, Houdini, Steve McQueen
https://www.ziarulmetropolis.ro/jules-verne-si-houdini-24-martie-in-cultura/

Într-o zi de 24 martie înceta din viaţă scriitorul francez Jules Verne, creatorul romanului de anticipaţie modern şi se năşteau Harry Houdini (Erich Weiss),celebrul iluzionist american şi Steve McQueen, actorul american supranumit „King of Cool”.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2017

Potrivit statisticilor UNESCO, Jules Verne este cel mai tradus scriitor de romane, ale cărui opere au fost traduse în 148 de limbi.

Interesul arătat pentru știință și faptul că a abordat în romanele sale teme care aveau să se concretizeze în secolul XX l-au transformat într-un vizionar. În opera sa se regăsesc lucruri care nu existau în acele vremuri, fiind realizate abia  zeci de ani mai târziu – elicopterul, submarinul, scafandrul autonom, zborul în spațiu şi multe altele.

S-a întâmplat pe 24 martie:

1562 – Diaconul român Coresi a început, la Braşov, tipărirea lucrării bisericeşti cunoscută sub numele de Tetraevangheliarul slavon.

1721 – Johann Sebastian Bach i-a dedicat șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numite Concertele Brandenburgice, BWV 1046-1051.

1818 – Au fost deschise cursurile Şcolii româneşti de la Sf. Sava din Bucureşti, condusă de Gheorghe Lazăr, profesor de matematică şi geografie.

1874 – S-a născut Harry Houdini (Erich Weiss), celebru iluzionist american. A rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise. Despre Houdini s-au făcut numeroase filme  de-a lungul anilor, ultimul dintre acestea fiind numit chiar „Houdini” (2014), cu Adrien Brody în rolul magiacianului.

 

1882 – Robert Koch (1843-1910), medic şi microbiolog german, a anunţat descoperirea bacilului tuberculozei.

1885 – S-a născut muzicologul şi filozoful Dimitrie Cuclin (m. 7 feb 1978).

1909 – S-a născut Richard Wurmbrand (m. 17 feb 2001), deţinut politic în regimul comunist şi misionar creştin.

1911 – A încetat din viaţă Nicolae Densuşianu, jurist şi istoric român, membru corespondent al Academiei Române. A rămas cunoscut mai ales prin lucrarea „Dacia preistorică” (n. 18 apr. 1846).

1926 – S-a născutDario Fo, dramaturg, actor și scenograf italian; Premiul Nobel pentru literatură pe anul 1997

1930 – S-a născut actorul american Steve McQueen, supranumit King of Cool.  Puţini ştiu că Steve McQueen se afla în fruntea listei celebrităţilor pe care psihopatul Charles Manson voia să le ucidă. În noaptea în care Sharon Tate, fosta soţie a lui Roman Polanski, a fost asasinată McQuinn fusese invitat să ia cina la reşedinţa cuplului, însă o întâlnire neașteptată cu o femeie misterioasă l-a făcut să nu mai onoreze invitaţia în ultima clipă.

2002 – Halle Berry devine prima actriţă afroamericană care câştigă premiul Oscar la secţiunea ”Cea mai bună actriţă”, pentru rolul din ”Mingea monstrului”.

Foto cu Jules Verne şi Houdini – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.