Julio Cortazar, un secol de la naşterea celebrului scriitor – Doodle Google special
https://www.ziarulmetropolis.ro/julio-cortazar-un-secol-de-la-nasterea-celebrului-scriitor-doodle-google-special/

Astăzi se împlineşte un secol de la naşterea lui Julio Cortázar (26 august, 1914, Bruxelles, Belgia – 12 februarie, 1984, Paris, Franţa), unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului magic sud-american.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2014

Când Cortázar avea patru ani familia sa a revenit la Buenos Aires unde au locuit într-un cartier numit Banfield. După ce și-a încheiat studiile la Universitatea din Buenos Aires, a devenit profesor de literatură franceză la Universitatea din Cuyo, Mendoza, la jumătatea anilor ’40.

În 1951, opunându-se ascensiunii regimului lui Perón, Cortázar a emigrat în Franța, unde a locuit până la moarte. Din 1952 a lucrat ca traducător pentru UNESCO. Între proiectele sale de traduceri se numără o versiune spaniolă a romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, și a povestirilor lui Edgar Allan Poe, iar influența acestuia asupra povestirilor sale este unanim recunoscută.

La bătrânețe a devenit intelectual de stânga și a susținut cauza acesteia în America Latină, și a lăudat revoluția cubaneză a lui Castro și programul mișcării sandiniste din Nicaragua.

A fost căsătorit de trei ori, cu Aurora Bernárdez (în 1953), Ugné Karvelis și Carol Dunlop. Julio Cortázar a murit de leucemie și a fost îngropat în Cimitirul Montparnasse.

Julio Cortazar Volume de povestiri

Prezențe (1938)

Bestiario(1951)

Sfârșitul jocului (1956)

Armele secrete (1959)

Povești cu cronopi si glorii (1962)

Julio Cortazar

Julio Cortazar

Toate focurile, focul (1966)

Urmăritorul și alte povestiri (1967)

Insula la amiază și alte povestiri (1971)

Octaedrul (1974)

Cineva in trecere pe aici, (1977)

Un oarecare Lucas (1979)

Cât de mult o iubim pe Glenda (1980)

Ceasuri nepotrivite (1982)

Autonauții de pe cosmopistă (1983)

Celalalt cer

Julio Cortazar Romane

Șotron (1964)

Examenul (1950)

Premiile (1960)

Fantomas contra vampirilor multinaționali (1965)

62 : model de asamblat, (1968)

Cartea lui Manuel, (1974)

Julio Cortazar Scenarii de film

Blow-up, în regia lui Michelangelo Antonioni

Casa ocupata, în regia lui Vladimir Albu.

Foto cu Julio Cortazar – Wikipedia

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”