Kafka, Anthony Quinn & Duiliu Zamfirescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/kafka-anthony-quinn-si-duiliu-zamfirescu-stiati-ca/

Într-o zi de 3 iunei se stingea din viaţă Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi autori ai secolului XX, dar şi muzicienii Georges Bizet şi Johann Strauss II, scriitorul Duiliu Zamfirescu, cineastul Roberto Rossellini şi actorul Anthony Quinn.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2017

Franz Kafka provenea dintr-o familie evreiască din clasa de mijloc care locuia în Praga. Iniţial, a studiat dreptul pentru a deveni avocat şi şi-a început cariera de autor scriind povestiri, în timpul liber.

A suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, şi de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

A murit pe 3 iunie 1924, la vârsta de 41 de ani, în braţele doctorului Robert Klopstock şi al ultimei sale iubite, Dora Dymant. Majoritatea operelor lui Kafka au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod, care nu i-a îndeplinit ultima dorinţă a autorului, aceea de a-i arde toate manuscrisele.

kafka

Tot într-o zi de 3 iunie:

1922: Ion Vinea editează, la București, revista avangardista Contemporanul, care promova sincronizarea literaturii naționale cu cea mondială

2002: S-a desfășurat, la Cluj, în perioada 3-9 iunie, prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, primul festival din România destinat exclusiv lung-metrajelor

2007: Craiova se inaugurează piața socio-umana din centrul civic al orașului, în mijlocul căreia se află prima fântână muzicală din România, și una din puținele din întreaga lume.

S-au născut:kafka

1841: Eduard Caudella, compozitor român (d. 1924)

1906: Josephine Baker, cântăreață americană (d. 1975)

1910: Paulette Goddard (Marion Levi), actriță americană (d. 1990)

1925: Tony Curtis, (Bernard Schwartz) actor american (d. 2010)

1926: Allen Ginsberg, poet american (d. 1997)

1950: Suzi Quatro, cântăreață americană de rock

1972: Aurelian Temișan, interpret român de muzică ușoară

S-au stins din viaţă:

1875: Georges Bizet, compozitor francez (n. 1838)

1899: Johann Strauss II, compozitor austriac (n. 1825)

1922: Duiliu Zamfirescu, scriitor român (n. 1858)

1924: Franz Kafka, scriitor ceh de limbă germană (n. 1883)

1977: Roberto Rossellini, regizor italian (n. 1906)

2001: Anthony Quinn, actor american (n. 1915)

2009: David Carradine, actor american (n. 1936)

MELODIA ZILEI

– Habanera /Carmen (Angela Gheorghiu) – Georges Bizet
Într-o zi de 3 iunie s-a stins din viaţă compozitorul francez Georges Bizet, rămas celebru mai ales datorită operei Carmen. Carmen a avut premiera la Paris, în martie 1875 şi a fost un eşec total pentru George Bizet. Această dezamăgire avea să-i aducă moartea autorului, trei luni mai târziu, fără ca acesta să-şi imagineze că ultima sa creaţie va deveni opera preferată a melomanilor şi, totodată, cea mai cântată operă în lume

Puţini cunosc că „Habanera” din opera „Carmen” i-a fost inspirată lui George Bizet, aproape notă cu notă, de una din melodiile lui Yradier, publicată într-o colecţie de cântece la mijlocul secolului trecut, la Buenos Aires. Ritmul de habaneră este de fapt ritmul care a dat naştere unuia dintre cele mai populare dansuri ale timpurilor noastre: tangoul…

Foto cu Franz Kafka, Anthony Quinn şi Duiliu Zamfirescu – wikipedia şi Cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.