Kowalski, cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Zagreb
https://www.ziarulmetropolis.ro/kowalski-cel-mai-bun-scurtmetraj-la-festivalul-de-la-zagreb/

„Kowalski”, de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 – 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru „15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime”.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2014

Scurtmetrajul „Kowalski” a fost prezentat anul acesta în secţiunea necompetitivă Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes.

Scenaristul şi regizorul Andrei Creţulescu deţine propria sa companie de producţie cinematografică, Kinosseur. Pentru postul HBO România a produs, printre altele serialul „În derivă” şi nouă documentare originale, printre care „Lumea văzută de Ion B.”, de Alexander Nanau, premiat cu Emmy.

A fost membru în juriile unor festivaluri şi director artistic al Bucharest International Film Festival. Din 2010, este membru al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film. Andrei Creţulescu a mai regizat „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” (2014) şi „Bad Penny” (2013).

În competiţia principală a Festivalului de Film de la Zagreb – aflat anul acesta la 12-a ediţie – sunt incluşi regizori din lumea întreagă, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră. Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului „Blind dates”, de Levan Koguashvili (Georgia, 2013), în timp ce menţiuni speciale au primit „Difret”, de Zeresenay Berhane Mehari (Etiopia/ SUA, 2014), şi „Of horses and men”, de Benedikt Erlingsson (Islanda/ Norvegia/ Germania, 2013).

Foto: Kowalski – cinemagia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.