Krzysztof Zanussi – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/krzysztof-zanussi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff/

Renumitul regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

Krzysztof Zanussi va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Cineastul va susține și un masterclass pentru pasionații de film duminică, 8 iunie.

Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale, notează Mediafax.

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția de la Veneția.

Un eveniment special la TIFF va fi și premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D

Filmul este un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie.

Krzysztof Zanussi

Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală.

Ceilalți cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-și clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou și Biblioteca Națională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Foto: Krzysztof Zanussi şi Cathedrals of Culture – tiff.ro

13
/09
/17

CRONICĂ DE FILM „Perfect sănătos”, noul film de ficţiune regizat de Anca Damian, scris împreună cu Lia Bugnar şi avându-l în rolul principal pe Anghel Damian, este un fals thriller care începe convingător, dar care îşi pierde din credibilitate pe parcurs, fără a fi lipsit de calităţi (printre care imaginea desaturată a lui Oleg Mutu).

12
/09
/17

După ce a cucerit box office-ul american şi a devenit horror-ul cu cele mai bune încasări din istorie, ,,IT” domină şi clasamentul veniturilor realizate la nivel local şi generează 628.166 lei în weekend-ul lansarii pe marile ecrane din România, fiind vizionat de 32.214 spectatori.

12
/09
/17

Editura Nemira continuă Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – cu scriitorul Ted Chiang, invitat prin skype la o discuţie cu Ana Nicolau, luni, 18 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas din Cişmigiu. Publicată în colecția Nautilus, Povestea vieții tale a fost cea mai bine vândută carte la Bookfest 2017.

11
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival 2017 și-a desemnat, duminică seară, câștigătorii, la finalul a patru zile de proiecții, performance-uri și întâlniri. În competiția internațională, cel mai bun film a fost desemnat ”The Line” - regia Adrien Ouaki și Nathan Cahen, coregrafia Adrien Ouaki. Scurtmetrajul a fost premiat ”pentru complexitatea expunerii cinematografice, dublată de un limbaj de mișcare puternic care susține ideea filmului”.

09
/09
/17

Din 13 septembrie, festivalul Pelicula va umple din nou orașul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

08
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Câştigător la începutul anului la Festivalul de la Rotterdam şi inclus în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântu Gheorghe, "Sexy Durga", al treilea lungmetraj al regizorului indian Sanal Kumar Sasidharan, este unul din cele mai destabilizatoare filme din 2017. Ambiţios, fascinant, perturbator.

06
/09
/17

Între 7 și 10 septembrie, trăim într-un oraș al dansului, datorită Bucharest International Dance Film Festival, care ne propune cele mai atrăgătoare filme de dans ale momentului. Despre provocările unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu, cofondatoare a festivalului ajuns la a treia ediție.

06
/09
/17

Bucharest International Dance Film Festival începe joi, 7 septembrie, cu proiecția lungmetrajului ”La Danseuse/ Dansatoarea”, în regia lui Stéphanie di Giusto, și se va încheia pe 10 septembrie, cu prezentarea documentarului ”WIM”, de Lut Vandekeybus.

05
/09
/17

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediție a American Independent Film Festival la București, printr-o discuție cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecției celui de-al doilea lungmetraj al său.

01
/09
/17

Festivalul documentarului românesc anunță selecția competițională oficială și pregătește 6 zile de proiecții, întâlniri cu regizori, dezbateri și sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 - 106).