La Jubileul de 65 de ani al Teatrului Evreiesc vin Stele ratacitoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-jubileul-de-65-de-ani-al-teatrului-evreiesc-vin-stele-ratacitoare/

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena şi Lvov). Chiar dacã Reizl şi Leibl îşi împlinesc destinul artistic, pe lângã ei se desfãşoarã numeroase poveşti de viaṭã care nu îşi gãsesc împlinirea.

 

Autorul, Şalom Alehem, este emblematic pentru scrierile în limba idiş. Deşi a început sã scrie la vârsta de 18 ani s-a bucurat de un succes rãsunãtor. Una din primele sale scrieri a apãrut într-un ziar idiş şi a fost semnatã Shalom Alehem ( ebraicã pentru ‘’pace vouã’’) de unde i-a rãmas şi  pseudonimul care l-a fãcut cunoscut peste tot în lume.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.

09
/01
/24

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale printr-un concert extraordinar inspirat din folclorul românesc, susținut de Corina Sîrghi, ce va avea loc luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 19.00, la Sala Mare, ARCUB.