Cristi Puiu, 50!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-cristi-puiu/

„Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează.” – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlineşte astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se năşteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin şi Eddie Murphy şi se stingea din viaţă compozitorul Johannes Brahms

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2017

Până să devină unul dintre cei mai apreciați cineaști ai lumii, Cristi Puiu a făcut pictură, pe care a început-o de la vârsta de 10 ani.

În 1990, a participat la o expoziție in Lausanne (Elvetia), iar ani mai tîrziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d’Arts Visuels in Geneva, secţia Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași şcoală.

După „Marfa și banii”, Cristi Puiu a continuat cu scurt-metrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (2004), apoi cu „Moartea domnului Lăzărescu” (2005),  „Aurora” (2010), în care a interpretat personajul principal (Viorel) și Sieranevada (2016),

Trăiesc foarte mult în mintea mea și eu vreau să fac filme despre ceea ce se întâmplă în mintea mea. E vorba de un soi de cartografiere a minţii mele. Există o frontieră destul de fermă între mine, omul care face film, și omul care trăiește. Nu le amestec, deși pare că le amestec. – Cristi Puiu

Tot într-o zi de 3 aprilie…

1897: Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din București.

1922: Iosif Stalin îi succede lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice.

1933: Primul zbor peste muntele Everest, o expediție britanică, condusă de marchizul de Clydesdale și finanțată de către Lucy, Lady Houston.

1948: Președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-al doilea război mondial.

1966: Stația sovietică „Luna 10” a devenit primul satelit artificial al Lunii.

1975: Bobby Fischer refuză să joace șah împotriva lui Anatoly Karpov, titlul de campion mondial revenind astfel lui Karpov.

S-au născut:

1889: Grigoraș Dinicu, compozitor, violonist român (d. 1949)

1893: Leslie Howard, actor englez (d. 1943)

1924: Doris Day, actriță și cântăreață americană

1924: Marlon Brando, actor american (d. 2004)

1927: Luigi Ionescu, cântăreț român

Luigi Ionescu (3 aprilie 1927 – 4 octombrie 1994) a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi români de muzică ușoară. Numele lui rămâne legat de numeroase șlagăre românești sau internaționale interpretate în limba română, cum ar fi „Marina, Marina”, iar piesa de referință a carierei lui rămâne „Lalele” compusă de Temistocle Popa.

1958: Alec Baldwin, actor americanmemoria culturala

1961: Eddie Murphy, actor american

1985: Leona Lewis, cântăreață engleză

1986: Amanda Bynes, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1897: Johannes Brahms,mpozitor german (n. 1833)

1905: Ion Pop-Reteganul, folclorist român (n. 10 iunie 1853)

1950: Kurt Weill, compozitor german (n. 1900)

1991: Graham Greene, scriitor englez (n. 1904)

Foto: Cristi Puiu – wikipedia, facebook

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.