La Vie d’Adele, Palme d’Or-ul 2013, vine în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-vie-dadele-palme-dor-ul-2013-vine-in-romania/

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|17 octombrie 2013

La Vie d’Adele: Chapitres 1 & 2, câştigătorul Palme d’Or 2013, va avea premiera în cinematografele din România pe 1 noiembrie.

Filmul spune povestea de dragoste a unei adolescente în vârstă de 15 ani, vârsta întrebărilor, a căutărilor şi a descoperirilor. Regia este semnată Abdellatif Kechiche, iar în rolurile principale regăsim două actriţe franceze: pe Adèle Exarchopoulos şi pe Léa Seydoux.

Produs de Quat’sous Films (compania regizorului) şi de Wild Bunch, La Vie d’Adele este distribuit în România de Independenţa Film. Pelicula a avut un buget de 4 milioane de euro.

Filmul va avea premiera pe 1 noiembrie, și va avea o proiecție specială în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, unde va fi prezent şi regizorul francez Abdellatif Kechiche.

La Vie d’Adele (Blue Is The Warmest Color, în UK şi USA; La vie d’Adèle – Chapitre 1 & 2, în Franţa) a prilejuit anul acesta un moment unic la Cannes: pentru prima oară în istoria Festivalului, Palme d’Or-ul a fost înmânat atât regizorului filmului (Abdellatif Kechiche), cât şi actriţelor din rolurile principale (Adèle Exarchopoulos şi Léa Seydoux). La acelaşi eveniment, regizorul a obţinut şi premiul FIPRESCI. Zilele trecute, La Vie d’Adèle a participat la Festivalul Internaţional de Film de la New York.

250.000 de spectatori la lansarea filmului La Vie d’Adele

Aproape 50.000 de spectatori (din 280 de spectacole) au venit să vadă filmul lui Abdellatif Kechiche numai în prima zi în care acesta a intrat în cinematografele din Franţa. Weekend-ul premierei (9-13 octombrie) a totalizat peste 250.000 de spectatori.

Citiți și: VIDEO „La vie d’Adele“, Palme d`Or la Cannes

În primele 5 zile, circa 260.000 de spectatori au vizionat câştigătorul Palme d’Or 2013, La Vie d’Adèle. Asta în condiţiile în care durata mare a filmului (trei ore) reduce numărul obişnuit al difuzărilor pe zi.

Regizorul Abdellatif Kechiche are 53 de ani şi este de origine tunisiană. La vârsta de 6 ani, familia sa a decis să emigreze în Franţa, el crescând în Nisa.

Întrebat cum a decis să adapteze romanul grafic „Le bleu est une couleur chaude” (,,Blue Angel”) al lui Julie Maroh pentru filmul său, regizorul a răspuns că La Vie d’Adele este o adaptare foarte vagă după cartea respectivă. „A fost mai degrabă o combinaţie între faptul că am citit acel roman şi un proiect pe care îl aveam în cap mai demult”, recunoaşte Kechiche. „Citirea acelei cărţi mi-a readus aminte de ideea mea mai veche”.

La Vie d'Adele

Abdellatif Kechiche, prezent la ceremonia de premiere a filmului La Vie d’Adele

După ce a terminat Games of Love and Chance (2003), Kechiche a avut o idee de scenariu bazat pe povestea unei profesoare franţuzoaice pasionată de teatru. „Pe atunci voiam să construiesc un personaj feminin foarte pasionat de viaţa sa profesională şi care voia să-şi depăşească acel entuziasm”, îşi aminteşte regizorul.

„Fiecare dintre noi am întâlnit la un moment dat, în şcoală, un pedagog extrem de pasionat de meseria lui, care ne-a încurajat să citim o carte anume, ne-a dus la un film mai special şi astfel poate a sădit în noi seminţele unei vocaţii ulterioare. Aşadar, când am dat peste romanul lui Julie Maroh, povestea de dragoste dintre două femei, una dintre ele devenind profesor, mi-a venit ideea să conectez cele două poveşti”.

Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite Adelei să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult.

Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.

Info:

Independenţa Film este casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto credit: Alberto Pizzoli, La Vie d’Adele 

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: