Lacrimi de bucurie la lansarea cărții „Să rîdem cu Nea Mărin”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lacrimi-de-bucurie-la-lansarea-cartii-sa-ridem-cu-nea-marin/

Sâmbătă, 13 decembrie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc lansarea cărţii „Să rîdem cu Nea Mărin“ de Amza Pellea, best-seller la Târgul Gaudeamus, ediţia 2014. La eveniment au luat cuvântul Oana Pellea, Irina Margareta Nistor şi Lidia Bodea.

Un articol de Judy Florescu|14 decembrie 2014

Librăria a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură de toate vârstele, trecătorii oprindu-se din drum să se uite pe geamul librăriei la ceea ce se întâmpla înăuntru. Preț de un ceas, am fost invitați să cunoaștem câte un pic din universul personajului Nea Mărin și să-l descoperim pe Amza Pellea într-o altă postură, cea de scriitor.

Lidia Bodea, manager general Humanitas: „Ceea ce-mi propun astă seară este să vorbim despre Amza Pellea, scriitorul. Ceea ce avem în față nu sunt niște ciorne, niște schițe de care s-a folosit autorul Amza Pellea să dea naștere personajului de film, Nea Mărin. Avem de-a face cu un autor care stăpânește tehnica scrisului în zona comicului, a râsului, la perfecție.

Dacă luăm un manual de teoria literaturii și dacă citim acolo care sunt mijloacele pe care un scriitor le are la îndemnână ca să obțină comicul, veți vedea că Amza Pellea reușește să le bifeze pe toate: de la comic de situație, la comic de limbaj, la comic de nume proprii, totul este aici. Nea Mărin e un personaj deplin, întreg, nu o schiță, nu un contur nesigur. Să râdem cu Nea Mărin e o carte de literatură. Titlul îndeamnă la râs și râsul cu adevărat se declanșează.

Irina Margareta Nistor, critic de film: „Îmi amintesc că a existat un documentar în care l-am văzut pe Amza la biroul lui și atâta vreme cât am citit cartea mi l-am imaginat pe Amza stând acolo și scriind. Din fericire, cineva a filmat și am putut vedea cum se întâmplă laboratorul acesta. Fiecare scheci în parte era extrem de bine gândit și elaborat. Nu erau bancuri. Erau foarte bine dozate în așa fel încât să fie spuse, iar pe de altă parte să treacă de o cenzură severă. Amza a reușit să ne facă fericiți, să fim alături de el, de Nea Mărin, și să facem un corp comun împotriva celor care ne necăjeau atât de tare în perioada respectivă.

Oana Pellea: „Amza și-a dorit foarte tare să rămână în memoria tuturor: sănătos, bucuros, vesel, așa cum a fost toată viața. Prin cartea asta am senzația că din nou îi răsare spiritul. La Băilești există deja muzeul Amza Pellea“.

Volumul Să rîdem  cu Nea Mărin de Amza Pellea, apărut la Editura Humanitas, poate fi achiziționat din librării, cât și online pe www.humanitas.ro

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.