Lacrimi de bucurie la lansarea cărții „Să rîdem cu Nea Mărin”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lacrimi-de-bucurie-la-lansarea-cartii-sa-ridem-cu-nea-marin/

Sâmbătă, 13 decembrie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc lansarea cărţii „Să rîdem cu Nea Mărin“ de Amza Pellea, best-seller la Târgul Gaudeamus, ediţia 2014. La eveniment au luat cuvântul Oana Pellea, Irina Margareta Nistor şi Lidia Bodea.

Un articol de Judy Florescu|14 decembrie 2014

Librăria a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură de toate vârstele, trecătorii oprindu-se din drum să se uite pe geamul librăriei la ceea ce se întâmpla înăuntru. Preț de un ceas, am fost invitați să cunoaștem câte un pic din universul personajului Nea Mărin și să-l descoperim pe Amza Pellea într-o altă postură, cea de scriitor.

Lidia Bodea, manager general Humanitas: „Ceea ce-mi propun astă seară este să vorbim despre Amza Pellea, scriitorul. Ceea ce avem în față nu sunt niște ciorne, niște schițe de care s-a folosit autorul Amza Pellea să dea naștere personajului de film, Nea Mărin. Avem de-a face cu un autor care stăpânește tehnica scrisului în zona comicului, a râsului, la perfecție.

Dacă luăm un manual de teoria literaturii și dacă citim acolo care sunt mijloacele pe care un scriitor le are la îndemnână ca să obțină comicul, veți vedea că Amza Pellea reușește să le bifeze pe toate: de la comic de situație, la comic de limbaj, la comic de nume proprii, totul este aici. Nea Mărin e un personaj deplin, întreg, nu o schiță, nu un contur nesigur. Să râdem cu Nea Mărin e o carte de literatură. Titlul îndeamnă la râs și râsul cu adevărat se declanșează.

Irina Margareta Nistor, critic de film: „Îmi amintesc că a existat un documentar în care l-am văzut pe Amza la biroul lui și atâta vreme cât am citit cartea mi l-am imaginat pe Amza stând acolo și scriind. Din fericire, cineva a filmat și am putut vedea cum se întâmplă laboratorul acesta. Fiecare scheci în parte era extrem de bine gândit și elaborat. Nu erau bancuri. Erau foarte bine dozate în așa fel încât să fie spuse, iar pe de altă parte să treacă de o cenzură severă. Amza a reușit să ne facă fericiți, să fim alături de el, de Nea Mărin, și să facem un corp comun împotriva celor care ne necăjeau atât de tare în perioada respectivă.

Oana Pellea: „Amza și-a dorit foarte tare să rămână în memoria tuturor: sănătos, bucuros, vesel, așa cum a fost toată viața. Prin cartea asta am senzația că din nou îi răsare spiritul. La Băilești există deja muzeul Amza Pellea“.

Volumul Să rîdem  cu Nea Mărin de Amza Pellea, apărut la Editura Humanitas, poate fi achiziționat din librării, cât și online pe www.humanitas.ro

12
/06
/18

Cartea „Pădurea întunecată”, scrisă de Nicole Krauss, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în anul 2018 (traducere din limba engleză și note de Luana Schidu).

08
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Roma antică a rămas mereu tributară culturii grecești. Opera lui Seneca, născut cu cinci ani înainte de era noastră, o dovedește din plin. Născut la Cordoba (Spania) într-o familie din nobilimea provincială (tatăl său scrisese un prețios tratat de oratorie) și educat la Roma, el s-a dedicat în primul rând filosofiei, adoptând stilul de viață excesiv de sobru al stoicilor.

07
/06
/18

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România şi le punem la luptă faţă în faţă. Cel care va câştiga confruntarea va fi declarat cartea lunii...

05
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O matrice spirituală deosebită de a europenilor face ca lumea indiană, acel conglomerat unde se vorbesc 15 grupe de limbi, cu literatură și tradiții culturale proprii, să surprindă în permanență, să intereseze prin uimitoarea diversitate și în același timp prin coeziunea extraordinară.

04
/06
/18

METROPOLIS SPECIAL După ce a cucerit planeta cu „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” (Polirom, 2017), istoricul israelian Yuval Noah Harari și-a îndreptat privirea spre ce va urma. „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” (Polirom, 2018) este o incursiune în lumea imaginară a ceea ce ar putea fi.

01
/06
/18

“În primii ani de viață am locuit într-o cămăruță, împreună cu părinții mei, care abia se căsătoriseră, cu un an în urmă, erau niște oameni foarte tineri. Și în acea cameră de câțiva metri pătrați se desfășura toată viața noastră, toată viața familiei. Era ciment pe jos, era un pat în care dormeam toți trei. și pe marginea căruia, mama, ținându-mă în brațe, îmi citea. E prima mea amintire. (...)”, mărturisea Mircea Cărtărescu, într-un interviu pentru emisiunea DIGICULT. Născut într-o zi de 1 iunie, la fel ca și soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, Mircea Cărtărescu împlinește, astăzi, 62 de ani.

30
/05
/18

METROPOLIS SPECIAL 7 destinații din romanele momentului – din New York până la Tōkyō, din Bogotá la Calcutta, din Tripoli până în Sicilia și de acolo la Ierusalim...

29
/05
/18

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a, va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, într-un nou spaţiu de la Romexpo, Pavilionul B2, unde Statele Unite reprezintă ţara invitată de onoare.

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.