Lansare de librarie in Bucuresti in prezenta lui Pascal Bruckner
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-librarie-in-bucuresti-in-prezenta-lui-pascal-bruckner/

O nouă librărie de carte franceză va fi inaugurată vineri în Capitală, în prezenţa scriitorului Pascal Bruckner, potrivit site-ului agenţiadecarte.ro. Scriitorul francez Pascal Bruckner a fost invitat la eveniment de Institutul Francez, pentru o sesiune de autografe şi discuţii cu publicul. Librăria „Kyralina” va fi deschisă pentru publicul larg începând de sâmbătă şi va cuprinde […]

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2012

O nouă librărie de carte franceză va fi inaugurată vineri în Capitală, în prezenţa scriitorului Pascal Bruckner, potrivit site-ului agenţiadecarte.ro. Scriitorul francez Pascal Bruckner a fost invitat la eveniment de Institutul Francez, pentru o sesiune de autografe şi discuţii cu publicul.

Librăria „Kyralina” va fi deschisă pentru publicul larg începând de sâmbătă şi va cuprinde în proporţie de 80% titluri în limba franceză, dar şi câteva în limba germană şi traduceri în limba română ale unor autori francezi şi germani aparţinând literaturii clasice şi contemporane. Presa franceză va fi prezentă atât prin cotidiane, cât şi prin reviste specializate. Un segment important va fi cel al cărţilor de copii şi al benzilor desenate. Librăria se adresează mai ales francofililor şi germanofililor din România, dar şi expaţilor francofoni şi germanofoni din ţara noastră.

Proiectul este finanţat parţial dintr-o bursă câştigată de Sidonie Mézaize, unul dintre cei doi asociaţi ai librăriei. Fundaţia Lagardere este cea care a acordat bursa, restul investiţiei provenind din fondurile proprii ale celor doi acţionari.

Potrivit lui Sidonie Mézaize, Kyralina face referire la Panait Istrati şi la personajul său Chira Chiralina.
„Istrati, autor de sânge român şi de limbă franceză, reprezintă o punte literară între cele două ţări. Dar mai mult de atât, ne este drag pentru ceea ce a fost: un om pasionat, dornic de libertate şi de călătorii, independent şi plin de fantezie. Kyralina reprezintă ceea ce a fost el, un spirit liber, în căutare de poveşti şi poezie. (…) Ne dorim ca acest spaţiu să fie unul viu şi să găzduiască evenimente în care să interacţionăm cu publicul, de la ateliere dedicate copiilor până la degustări de vin. Vom organiza seri ‘apéritif’, aniversări pentru copii în sala de lectură, dar şi alte tipuri de întâlniri. În cadrul acestor evenimente vrem să ne întâlnim cu clienţii noştri şi să le aflăm părerea, de care vom ţine seama atunci când vom face selecţia de carte sau vom gândi viitoare evenimente”, a afirmat Sidonie Mézaize, potrivit sursei.

Cei doi asociaţi au în plan şi dezvoltarea unei platforme online prin intermediul căreia să vândă în întreaga ţară titlurile din oferta librăriei.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este un celebru romancier şi eseist francez.

Profesor invitat al universităţilor americane, Bruckner a ţinut, de asemenea, mai multe conferinţe în cadrul Institutului de studii politice din Paris şi a colaborat cu publicaţii precum „Le Nouvel Observateur” şi, în prezent, „Le Monde”.

Descris adesea drept „filosof al actualităţii”, Pascal Bruckner este cunoscut în România mai ales pentru romanele : „Paria, Luni de fiere” (adaptat la cinema de Roman Polanski), „Hoţii de frumuseţe” (Premiul Renaudot, 1997) şi „Copilul divin”.

Pascal Bruckner se numără printre invitaţii din acest an ai Institutului Francez la Târgul de carte Gaudeamus 2012, care s-a deschis miercuri la Romexpo.

Sursa: Agerpres

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Unul dintre invitații speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim și s-a întâlnit cu Președintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuție călduroasă despre detalii din viața artistică și personală, dar și despre spectacolul pe care artistul îl va susține la Sibiu.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche și bună.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.