Lansare de librarie in Bucuresti in prezenta lui Pascal Bruckner
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-librarie-in-bucuresti-in-prezenta-lui-pascal-bruckner/

O nouă librărie de carte franceză va fi inaugurată vineri în Capitală, în prezenţa scriitorului Pascal Bruckner, potrivit site-ului agenţiadecarte.ro. Scriitorul francez Pascal Bruckner a fost invitat la eveniment de Institutul Francez, pentru o sesiune de autografe şi discuţii cu publicul. Librăria „Kyralina” va fi deschisă pentru publicul larg începând de sâmbătă şi va cuprinde […]

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2012

O nouă librărie de carte franceză va fi inaugurată vineri în Capitală, în prezenţa scriitorului Pascal Bruckner, potrivit site-ului agenţiadecarte.ro. Scriitorul francez Pascal Bruckner a fost invitat la eveniment de Institutul Francez, pentru o sesiune de autografe şi discuţii cu publicul.

Librăria „Kyralina” va fi deschisă pentru publicul larg începând de sâmbătă şi va cuprinde în proporţie de 80% titluri în limba franceză, dar şi câteva în limba germană şi traduceri în limba română ale unor autori francezi şi germani aparţinând literaturii clasice şi contemporane. Presa franceză va fi prezentă atât prin cotidiane, cât şi prin reviste specializate. Un segment important va fi cel al cărţilor de copii şi al benzilor desenate. Librăria se adresează mai ales francofililor şi germanofililor din România, dar şi expaţilor francofoni şi germanofoni din ţara noastră.

Proiectul este finanţat parţial dintr-o bursă câştigată de Sidonie Mézaize, unul dintre cei doi asociaţi ai librăriei. Fundaţia Lagardere este cea care a acordat bursa, restul investiţiei provenind din fondurile proprii ale celor doi acţionari.

Potrivit lui Sidonie Mézaize, Kyralina face referire la Panait Istrati şi la personajul său Chira Chiralina.
„Istrati, autor de sânge român şi de limbă franceză, reprezintă o punte literară între cele două ţări. Dar mai mult de atât, ne este drag pentru ceea ce a fost: un om pasionat, dornic de libertate şi de călătorii, independent şi plin de fantezie. Kyralina reprezintă ceea ce a fost el, un spirit liber, în căutare de poveşti şi poezie. (…) Ne dorim ca acest spaţiu să fie unul viu şi să găzduiască evenimente în care să interacţionăm cu publicul, de la ateliere dedicate copiilor până la degustări de vin. Vom organiza seri ‘apéritif’, aniversări pentru copii în sala de lectură, dar şi alte tipuri de întâlniri. În cadrul acestor evenimente vrem să ne întâlnim cu clienţii noştri şi să le aflăm părerea, de care vom ţine seama atunci când vom face selecţia de carte sau vom gândi viitoare evenimente”, a afirmat Sidonie Mézaize, potrivit sursei.

Cei doi asociaţi au în plan şi dezvoltarea unei platforme online prin intermediul căreia să vândă în întreaga ţară titlurile din oferta librăriei.

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este un celebru romancier şi eseist francez.

Profesor invitat al universităţilor americane, Bruckner a ţinut, de asemenea, mai multe conferinţe în cadrul Institutului de studii politice din Paris şi a colaborat cu publicaţii precum „Le Nouvel Observateur” şi, în prezent, „Le Monde”.

Descris adesea drept „filosof al actualităţii”, Pascal Bruckner este cunoscut în România mai ales pentru romanele : „Paria, Luni de fiere” (adaptat la cinema de Roman Polanski), „Hoţii de frumuseţe” (Premiul Renaudot, 1997) şi „Copilul divin”.

Pascal Bruckner se numără printre invitaţii din acest an ai Institutului Francez la Târgul de carte Gaudeamus 2012, care s-a deschis miercuri la Romexpo.

Sursa: Agerpres

17
/05
/17

Pentru al șaselea an consecutiv, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă să promoveze profiluri noi de actori în cinematografia română. 10 dintre artiștii care s-au remarcat pe scenele de teatru, dar nu au avut până acum roluri semnificative pe marele ecran, vor fi în lumina reflectoarelor la TIFF, în programul 10 pentru FILM.

17
/05
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE A fost o vreme când mulţime de români plini de har se şcoleau în străinătate şi foarte curând ajungeau, prin natura profesiei, să devină adevăraţi „cetăţeni ai lumii”. Doar că multora schimbările politice de după cel de-Al Doilea Război Mondial le-au frânt ori le-au modificat din temelii destinul. Unii au depăşit momentul desţărării şi au rămas în elita culturală internaţională.

16
/05
/17

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu,va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a FestivaluluiInternațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

16
/05
/17

Scriitoarea Mara Wagner, autoarea romanului În spatele blocului, apărut la editura Nemira în colecția Cuaternar, le dă întâlnire cititorilor din Brașov, miercuri, 17 mai, de la 19.00, la Librăria Humanitas din Piața Sfatului. În spatele blocului este un roman despre copilăria și adolescența petrecute în comunism, cu toate jocurile și micile ritualuri care colorau viața într-o epocă gri.

15
/05
/17

„Persona”, „Nostalgia”, „Pe aripile vântului”, „Cei șapte samurai”, „Metropolis”. Sunt doar câteva din filmele clasice pe care, într-o anchetă realizată de Ziarul Metropolis, oameni din lumea cinematografiei (critici, regizori, actori, producători, programatori de cinematografe sau de festivaluri), dar și jurnaliști și scriitori mărturisesc că nu le-au văzut.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.

15
/05
/17

Editura Polirom vine cu o ofertă impresionantă de literatură română la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, continuîndu-și astfel unul dintre cele mai importante demersuri editoriale: publicarea, difuzarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție deschisă prin lansarea colecției „Ego. Proză” în anul 2004, continuată în 2007 cu lansarea proiectului editorial „Fiction Ltd.”, dar și cu inițierea, în anul 2008, a prestigioasei colecții „Opere”, precum și a seriilor de autor Polirom.

15
/05
/17

Vineri, 26 mai, de la ora 20:00, la Serendipity Art, Coffee&Tea, iubitorii muzicii pot asculta RENOUVEAU GRINGO – un concept unic, o îngemănare de stiluri, armonii şi influenţe, pornind de la piesele clasice până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger.

15
/05
/17

Într-o zi de 15 mai se nășteau Nicolae Grigorescu, unul dintre cei mai valoroși pictori români și scriitorul rus Mihail Bulgakov, autorul romanului Maestrul și Margareta. Și tot într-o zi de 15 mai Mickey Mouse și Minnie Mouse apăreau pentru prima dată împreună în producția "Plane Crazy".

15
/05
/17

„Ouăle lui Tarzan”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie 2017). Documentarul va fi proiectat în afara competiției, în cadrul programului „Zilele filmului românesc”.

13
/05
/17

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Dacia, dragostea mea” (2009) este un documentar care rememorează câteva repere ale istoriei recente a României prin prisma unul simbol al industriei din timpul comunismului, al cărui importanță s-a prelungit până în prezent: celebrul autoturism produs la Mioveni.

13
/05
/17

Într-o seară de primăvară, la librăria Cărturești Carusel, printre cărți, rechizite, mult spirit, a avut loc conferința de presă despre a VII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL. Evenimentul organizat de Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște a fost lansat de către  Constantin Ranin, managerul teatrului și Liviu Cheloiu, directorul artistic și va avea loc între 2 și 11 iunie 2017.

13
/05
/17

La Timișoara începe duminică, 14 mai, o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017.