Laurentiu Banescu prezintă un one-man show cu monoloage
https://www.ziarulmetropolis.ro/laurentiu-banescu-prezinta-un-one-man-show-cu-monoloage/

Astăzi, de la ora 20.15, Laurentiu Bănescu vă aşteaptă la Teatrul de Artă Bucureşti pentru un one-man show total, „Monoloagele vecinului“

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Astăzi, de la ora 20.15, Laurentiu Banescu vă aşteaptă la Teatrul de Artă Bucureşti pentru un one-man show total.

Când întregul Univers se află la un pas de Marele Sfărşit, undeva sub pământ, sub Carpaţi, la lumina unei lămpi, o siluetă se contorsionează într-un conflict titanic. Va reuşi această fiinţă să ofere Lumii măcar vagul desen al ceea ce numim Monoloagele Vecinului? „Simţiţi-vă liberi… uşori… detaşaţi-vă!“, spune Laurentiu Banescu.

Un vecin plin de vorbe înţelepte: Laurentiu Banescu

„Eu sunt poetul străzii care întruchipez înţelepciunea populară, curajul, cinstea, barbăţia şi ospitalitatea românilor! Dar dacă vreţi să stăm de vorbă, să ştiţi că pe mine nu mă găsiţi nicăieri!”, menţionează Laurentiu Banescu în decursul spectacolului.

Laurentiu Banescu monoloagele

Laurentiu Banescu, în spectacolul „Monoloagele Vecinului“

Victor Scoradeţ nota în revista Cultura: „Personajele lui sunt, asa cum o spune şi titlul (evocând deliberat derutant «Monoloagele vaginului» de Eve Ensler), vecini de-ai noştri. Sau oameni care ne-ar putea fi vecini. (…) Bazate pe un simţ al observaţiei ieşit din comun, pe o priză fermă la real, construite cu impecabilă rigoare (…) Şi debordând de un umor niciodată gratuit, niciodată căutat, niciodată forţat, poveştile din «Monoloagele vecinului» sunt atât de convingătoare încât ar trece oricând drept fragmente de realitate surprinsă de o cameră ascunsă.’’

Foto cu Laurentiu Banescu: Teatrul de Artă Bucureşti

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”