Lavinia Bălulescu îşi lansează romanul de debut „La mine-n cap“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lavinia-balulescu-va-debuta-cu-romanul-la-mine-n-cap/

Lansarea romanului de debut al Laviniei Bălulescu, „La mine-n cap“, apărut recent la Editura Cartea Românească, va avea loc vineri, 10 mai, la ora 18.30, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5) din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|9 mai 2013

Lansarea romanului de debut al Laviniei Bălulescu, „La mine-n cap“, apărut recent la Editura Cartea Românească, va avea loc vineri, 10 mai, la ora 18.30, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană, nr. 5) din Bucureşti. Volumul este disponibil şi în ediţie digitală.

Viaţa lui Aprilie se schimbă după ce descoperă că pe tavanul din apartamentul ei locuieşte o altă femeie. Din acel moment, fata – copil şi femeie, într-un trup prea strâmt – nu mai este niciodată singură, iar timpul, spaţiul şi memoria devin de necontrolat.

Deşi textul are concreteţea casantă a unui discurs hiperrealist, sensurile sunt generate de scufundarea cuvintelor într-un flux al conştiinţei de cea mai curată sorginte psihanalitică. Dedublarea personalităţii, patinajul primejdios pe contururile unei lumi imaginar-reale, francheţea irezistibilă a mărturisirii, proliferarea halucinantă a imaginilor şi a situaţiilor, multiplicarea punctelor de vedere, într-un ecou care e când răsfăţ, când disperare, când tragedie, când cinism, denotă capacitatea prozatoarei de a-şi domina cu autoritate creaţia.

Mircea Mihăieș,
publicist

Două lumi se întrepătrund

Sfârşitul lumii se consumă, bărbaţii dispar şi reapar cu alte chipuri, iar realitatea se dedublează. Lumea 1 şi Lumea 2 îşi câştigă autonomia. Rămâne de văzut dacă întâmplările, aproape magice, care se petrec sunt aievea sau doar în capul protagonistelor, ale căror vieţi se suprapun şi, în acelaşi timp, tind să iasă dintr-o captivitate autoimpusă.

„La mine-n cap“ este debutul în proză al poetei Lavinia Bălulescu.

Eseistul Mircea Mihăieș este încrezător în acest debut: „văd în debutul în ficţiune al Laviniei Bălulescu un moment fast pentru tânăra proză românească a acestui moment. Cartea ei poate reprezenta un moment de cotitură în necesara desprindere de zona biografismului copleşitor, în favoarea imaginarului controlat de inteligenţă.“

Info :

Vor participa: T.O. Bobe, Matei Florian şi Luiza Vasiliu.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.