Le Monde: Crulic- Un film de vazut, cu o forma absolut superba
https://www.ziarulmetropolis.ro/le-monde-crulic-un-film-de-vazut-cu-o-forma-absolut-superba/

„Crulic – Drumul spre dincolo” este un film care merită văzut şi care are o formă absolut superbă, scrie cotidianul Le Monde, adăugând că peliculei semnate de Anca Damian – care a avut premiera în cinematografele din Franţa weekend-ul trecut – nu îi lipseşte umorul tragic al noului cinema românesc. Publicaţia franceză Le Monde dedică un amplu […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

„Crulic – Drumul spre dincolo” este un film care merită văzut şi care are o formă absolut superbă, scrie cotidianul Le Monde, adăugând că peliculei semnate de Anca Damian – care a avut premiera în cinematografele din Franţa weekend-ul trecut – nu îi lipseşte umorul tragic al noului cinema românesc.

Publicaţia franceză Le Monde dedică un amplu material filmului de animaţie semnat de Anca Damian, care rulează în cinematografele din Franţa cu titlul „Le voyage de monsieur Crulic”. Le Monde aminteşte că stilul în care a fost creat filmul Ancăi Damian duce mai departe o metodă dezvoltată de Ari Folman cu „Vals cu Bashir”.

„Au fost mai multe tentative ale unor cineaşti de a realiza filme în această manieră, mai mult sau mai puţin convingătoare. «Le voyage de monsieur Crulic» al româncei Anca Damian este incontestabil cea mai frumoasă reuşită din ultimii patru ani. Motivul este acest umor tragic pe care toţi amatorii noii cinematografii române îl au, pe bună dreptate, ca semn de eleganţă morală. Asta în ceea ce priveşte fondul”, mai scrie Le Monde.

Prestigioasa publicaţie mai notează: „Forma este absolut superbă, combinând hârtia decupată, desenul animat, fotografia şi filmul într-un fel de colaj poetic inspirat de mişcarea dadaistă şi de suprarealişti”.

În ceea ce priveşte recomandarea Le Monde, publicaţia consideră că filmul Ancăi Damian este „de văzut”.

„Crulic – Drumul spre dincolo” spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

Filmul „Crulic – Drumul spre dincolo” este narat de actorul Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.

Regizat, scris şi produs de Anca Damian, „Crulic – Drumul spre dincolo” a primit o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies, la Festivalul de la Locarno. Pelicula a mai primit Amnesty Award la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, menţiunea specială a juriului Festivalului de la Varşovia, menţiunea acordată de juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată. La Istanbul, i-a fost acordat premiul special al juriului, iar la Cottbus (Germania) – menţiunea specială a juriului internaţional. Palmaresul peliculei include trofeul Silver Eye, la Jihlava (Cehia), şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Festivalul Astra de la Sibiu, dar şi marele premiu al Festivalului Internaţional de la Annecy.

 

 

 

Sursa: Mediafax

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]