Lee Miller: o Rapsodie Română la Londra
https://www.ziarulmetropolis.ro/lee-miller-o-rapsodie-romana-la-londra/

Centrul Cultural Românesc de la Londra/ Fundaţia Raţiu găzduiesc începând cu 10 iulie expoziţia de fotografie „Lee Miller –  O Rapsodie Română“, care prezintă publicului lucrările uneia din cele mai importante figuri feminine ale secolului XX.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2014

Expoziția este realizată sub patronajul HRH Prințesei Margareta. Curatoriată de Adrian Silvan-Ionescu, expoziția dezvăluie colțuri ascunse ale unei Românii rurale înainte și după cel de-al Doilea Război Mondial, înainte de a fi suferit schimbări politice și sociale majore.

Fotografa suprarealistă Lee Miller (1907-1977) este cel mai adesea amintită pentru contribuția adusă modei ca fotomodel dar și ca fotograf oficial al revistei Vogue în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În vara anului 1938, împreună cu Roland Penrose, a calătorit pe drumurile României într-o maşină Packard American.

poster_leemiller_clean

Itinerariul lor a început în Atena ducând spre București, unde i-au întâlnit pe muzicianul și antropologul Hari Brauner împreuna cu soția lui, Lena Constante, recunoscută ca păpușar și ca scenograf. Ruta lor i-a dus prin orașe ca Târgu Jiu, Brebu, Tismana, Sibiu, Brașov, Bran, Baia Mare ca apoi să sfârșească la București.

Îndrumată de pasiunea ei pentru suprarealism, Lee Miller a fost fascinată de ritualurile românești, surprinzând prin lentilele camerei de fotografiat tradiții precum Călușarii, Paparuda sau Caloian. Expoziția include fotografii rare care nu au mai fost expuse anterior, prezentând o Românie încă inocentă a anilor ‘30.

După 1946 Lee Miller, s-a întors în România pentru a încerca să își regăsească prietenii care au supravietuit războiului. Imaginile ei surprind impactul pe care l-a avut războiul asupra societăţii care este suspendată în aşteptarea unei schimbări sociale și politice majore.

Fotografiile realizate de Lee Miller reflectă cicatricile iremediabile, viața dificilă şi truda neîncetată pricinuite de război dar și o frumusețe nemărginită regăsită în tradițiile culturale care se mai întâlnesc și astăzi în cultura românească.

Cine a fost Lee Miller

În 1927 Lee Miller a fost descoperită din întâmplare de către Condé Nast, detinățorul revistei Vogue din New York. Portretul ei a fost imediat pus pe prima pagină a revistei iar pozele lui Edward Steichen i-au dat imediat statutul de super model. Tehnica fotografiei a învățat-o de la Man Ray, suprarealistul american și unul din avangardiștii fotografiei. La puțin timp a devenit iubita, asistenta și una din modelele lui favorite, învățând în același timp tehnica fotografiei. Suprarealismul și principiile de pace, libertate și dreptate au stat mereu la baza filosofiei ei de viață.

Lee Miller și-a stabilit propriul studio de succes în New York în 1932, pe care l-a închis mai apoi când s-a căsătorit cu Aziz Eloui Bey și s-a mutat în Cairo. Imaginile din acea perioadă sunt unele dintre cele mai bune lucrări suprarealiste realizate de ea. În 1937 Lee Miller la întâlnit pe suprarealistul britanic Roland Penrose în Paris și au călătorit împreună în sudul Franței. Atunci Picasso i-a pictat portretul de 6 ori și tot de atunci a devenit muza lui Roland Pensrose, ce avea să îi devină soț.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Arhivele Lee Miller – arhiva privată dedicată conservării și publicării lucrărilor lui Lee Miller. Acestea se află în Farley Farm House în East Sussex, reședinţa artiștilor suprarealiști Lee Miller și Roland Penrose ce a fost convertită într-un muzeu care celebrează viețile și lucrările celor doi.

Maria Lataretu

Maria Lătăreţu, fotografiată de Lee Miller

INFO

10 IULIE 2014 | 6:30 – 9:30 PM | Vernisaj & Conferință cu Antony Penrose și Bill McAlister
Manchester Square, 18 Fitzhardinge Street, London W1H 6EQ

INTRARE LIBERĂ |

Expoziția este deschisă pănă pe data de 7 August | Luni – Vineri 11.00 am – 6.00 pm

Dr Adrian Silvan Ionescu

Este directorul Institului de Istoria Artei ”G. Oprescu„ sub egida Academiei Române și profesor al Universității Naționale de Artă din București cu specializare în Istoria fotografiei din secolul XIX.

Antony Penrose

Născut la 9 Septembrie 1947 în Londra, UK. Fiul fotografei americane Lee Miller și al lui Roland Penrose, artist suprarealist și biograful lui Picasso. Anthony este directorul Arhivei Lee Miller și Colecției Penrose, care este găzduită în casa Farley Farm House.

Bill McAlister

Născut în Yorkshire. Evreu român dintr-o bunică româncă din Tulcea. Crescut în Canada. Uneori director al Battersea Arts Centre și director pe termen lung al Institute of Contemporary Arts London. În restul timpului este pescar, apicultor și culegător de ciuperci.

Foto credit: Lee Miller Archive (© Lee Miller Archives, England 2014. All rights reserved)

 

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".