Legea audiovizualului, cea a cinematografiei şi Codul patrimoniului – priorităţi legislative ale Ministerului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/legea-audiovizualului-cea-a-cinematografiei-si-codul-patrimoniului-prioritati-legislative-ale-ministerului-culturii/

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.   Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.

 

Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate şi dezbătute în Parlament.

‘Pe Legea audiovizualului are şi ministerul o poziţie deja formulată, am găsit-o, ea e foarte modestă, nu priveşte schimbarea radicală a legii sau înlocuirea ei cu o nouă formă legislativă. Vom face această propunere legislativă cât mai repede. (…) Ministerul are pregătite nişte modificări strict tehnice. Eu, ca senator, nu am nicio idee. Mă las pe mâna colegilor din Comisia de cultură, care au o mare experienţă în media şi cred că vor scoate o lege impecabilă. Cred că aici trebuie să se întâmple structurarea legii, nu la Ministerul Culturii şi nici la alt minister. (…) Avem şi un proiect pentru completarea şi modificarea Ordonanţei 39, cea privitoare la cinematografie. Este un domeniu extrem de sensibil, care solicită o reflecţie în detaliu. Legea trebuie regândită în structura ei, să încercăm să facem un sac nou şi pentru cinematografie, ca şi pentru audiovizual’, a spus ministrul.

În acest context, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a precizat faptul că şi-a asumat, împreună cu senatorul PSD Gabriela Firea, să iniţieze un nou proiect de lege care să reglementeze domeniul audiovizualului.

‘În ce priveşte legea audiovizualului, vă solicităm să ne puneţi la dispoziţie acele propuneri ale ministerului pentru a le avea în vedere. Iniţiatori ai acestei legi putem fi mai mulţi, dar până acum ne-am înscris în cursă doamna Firea şi cu mine. Ne vom consulta cu ONG-urile şi cu organizaţiile internaţionale care se ocupă de acest domeniu, fiindcă avem nevoie de această lege’, a spus Sorin Roşca Stănescu.

De asemenea, Daniel Barbu a precizat că atenţia Ministerului Culturii se va îndrepta şi spre modificarea legii drepturilor de autor, dar şi spre îmbunătăţirea cadrului legislativ pe baza căruia sunt administrate instituţiile de cultură.

‘La Legea drepturilor de autor avem deja făcute observaţii şi propuneri de modificare. Urgent pentru noi este rediscutarea pe fragmente a Ordonanţei 189, cea care se referă la managementul instituţiilor de cultură şi care, prin interpretarea ei, unii o consideră abuzivă şi eu sunt înclinat să mă număr printre ei – a făcut ca un fost coleg al nostru şi fost ministru să treacă printr-o experienţă amară. Această ordonanţă ridică obstacole în calea unei bune administrări a instituţiilor de cultură. Trebuie să găsim formula prin care teatrele, muzeele, instituţiile din această arie să fie administrate mai bine’, a subliniat ministrul Culturii.

Daniel Barbu a arătat că se lucrează şi la elaborarea unui Cod al patrimoniului naţional, care conţine un pachet de legi.

‘Codul patrimoniului e un întreg pachet de legi, sunt trei majore care privesc patrimoniul monumental, cel mobil şi cel imaterial şi care credem noi trebuie aduse împreună şi spre sfârşitul anului, mai realist zis, vă vom trimite acest cod spre judecată. Astfel, cu excepţia codului patrimoniului, unde vom încerca să fim mai creativi şi vă vom propune un ansamblu legislativ proaspăt, vom propune, în rest, modificări modeste’, a mai susţinut acesta.

Sursa: Agerpres

23
/08
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează în cadrul evenimentului aniversar Zilele Bucureștiului cel mai mare concert de muzică clasică, susținut de superstarul internațional soprana Angela Gheorghiu, pe 15 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Constituției. Angela Gheorghiu superstar internațional, cea mai fascinantă și talentată artista de operă a timpurilor noastre, concertează la București sub bagheta maestrului Eugene Kohn, alături de Filarmonica George Enescu și tenorul Teodor Ilincăi.

23
/08
/17

Filme nominalizate la Oscar, pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 sau nominalizate la Festivalul de Film de Cannes vor putea fi văzute, până pe 17 septembrie, pe Insula Artelor din Parcul Titan, în cadrul celei de a V-a ediții a evenimentului "Cinema în aer liber".

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

22
/08
/17

Uriași de Pantelimon - proiectul Make a Point în care poveștile bucureștenilor sunt ilustrate de artiști din toată lumea și cocoțate pe acoperișurile halelor industriale din cartier – are săptămâna aceasta un oaspete important. Biancoshock, un celebru artist italian foarte secretos cu propria identitate, e cunoscut în toată lumea datorită instalațiilor sale efemere, dar cu un puternic mesaj social și politic. Celebrul italian cu fața nevăzută susține joi la Turnul de Apă și Artă o reprezentație interactivă.

22
/08
/17

„Până la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am văzut prima oară pe Octav. Ne-am cunoscut într-un mod foarte romantic. Eu eram studentă, îndrăgostită de profesorul ei. Dar şi profesorul o iubea pe studentă. Însă legătura s-a realizat abia după absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Şi cu mult umor” - Valeria Seciu, fosta soție a inegalabilului actor Octavian Cotescu. În noaptea de 22 spre 23 august 1985 îndrăgitul artist se stingea din viaţă, la vârsta de 54 de ani.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

21
/08
/17

Pe 24 august, între orele 21:00 și 22:30, va avea loc a doua intervenție performativă Spații Vii, intitulată#habitat, care va activa una dintre cele mai vechi case din București. Grădina Divanva fi transformată într-un spațiu performativ, participativ, în care publicul va parcurge un traseu care va dezvălui povești în timp real. Intrarea este liberă!

21
/08
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Turda va avea loc în perioada 8-17 septembrie și găzduiește invitați atât de pe plan național cât și internațional. Două nume de prestigiu ce vor veni la festival sunt Oana Pellea și Sandu Gruia. 

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

21
/08
/17

Concertul de închidere al festivalului Vara Magică va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 19.30, la Sala Mare a Ateneului Român și va avea în centru Orchestra de Tineret a Olandei (National Youth Orchestra (NJO), Netherland) care va cânta sub bagheta lui Mark Wigglesworth, solist Alexander Sitkovetsky (vioară) un program ce cuprinde Wagner - Uvertura şi Venusberg music din opera Tannhauser (Paris version), Korngold - Concertul pentru vioară şi orchestra, Stravinsky - Petrushka (versiunea 1911).

20
/08
/17

MEMORIA CULTURALĂ Ultimul interviu, ultimul rol în teatru și în film, ultimul Revelion, ultima amintire cu Toma Caragiu, actorul care s-a născut în 21 august 1925 și a murit în plină glorie la cutremurul din 4 martie 1977.

20
/08
/17

Mai sunt câteva zile până la deschiderea ediției aniversare a Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureștean peste 40 de spectacole românești, invitate sau în competiție, producții străine, spectacole–lectură și conferințe.