Leopoldina Bălănuţă şi Octavian Cotescu în „Moartea unui comis voiajor”, luni, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopoldina-balanuta-si-octavian-cotescu-in-moartea-unui-comis-voiajor-luni-la-tvr-2/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 21 iulie, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller, în regia artistică şi adaptarea Sandei Manu (premiera tv: 1977).

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2014

„Eu nu spun că este un om grozav Willy Loman. N-a câştigat niciodată bani cu carul, numele lui n-a apărut niciodată în gazete, dar este o fiinţă omenească şi se întâmplă cu el un lucru groaznic. Aşa că trebuie să i se acorde atenţia cuvenită. ” (Linda despre Willy, în „Moartea unui comis voiajor” de Arthur Miller)

Willy Loman şi-a dorit dintotdeauna recunoaştere şi bunăstare, celebrul „vis american”. Povara celor 36 de ani de muncă fără succesul aşteptat l-a transformat însă într-un om „abătut, de prisos şi trist”, aşa cum îl descrie chiar soţia lui, Linda, cea care-i stă alături cu răbdare, cu înţelegere şi cu optimism.

Drama familiei newyorkeze se aprofundează odată cu tentativa nereuşită a lui Willy de a-şi transfera postul de comis voiajor în oraşul de reşedinţă, cu eşecul relaţiei acestuia cu unul dintre fii, Biff, şi cu încercarea eşuată a acestuia din urmă şi a fratelui său, Happy, de a porni o afacere…

Leopoldina

Leopoldina Bălănuţă, în „Moartea unui comis voiajor”

În distribuţie: Octavian Cotescu (în rolul lui Willy Loman), Leopoldina Bălănuţă (Linda), Dan Condurache (Biff), Şerban Celea (Happy), Corado Negreanu (Ben), Aurel Cioranu (Charley), Constantin Cojocaru (Bernard), Tatiana Iekel (femeia), Nicolae Pomoje (Howard), Dorin Dron (Stanley), Valeria Ogăşanu (Domnişoara Forssythe), Vivian Alivizache (Letta), Gheorghe Şimonca (pianistul), Ioana Rodica Dianu (Jenny), Lavinia Jemma (secretara lui Howard), Camelia Mitoşeru (telefonista).

Costumele au fost realizate de Lia Manţoc, iar scenografia este semnată de Virgil Luscov.

În 1949, Arthur Miller (n. 17 octombrie 1915 – d. 10 februarie 2005) primea pentru „Death of a Salesman” (Moartea unui comis voiajor) Premiul Tony pentru excelenţă în teatru şi Premiul Pulitzer.

Foto cu Leopoldina Bălănuţă, Octavian Cotescu şi „Moartea unui comis voiajor” – TVR

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.