Lia Bugnar, Ilinca Manolache şi Maria Obretin, în expoziţia „FotografIE cu IE“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-bugnar-ilinca-manolache-si-maria-obretin-in-expozitia-fotografie-cu-ie/

Duminică, 23 iunie, la Muzeul Țăranului Român, are loc vernisajul expoziţiei „FotografIE cu IE”, a Cătălinei Flămînzeanu. Inedita expoziţie arată femei din lumea artistică autohtonă, îmbrăcate în ie.

Un articol de Corina Vladov|21 iunie 2013

Duminică, 23 iunie, la Muzeul Ţăranului Român, are loc vernisajul expoziției „FotografIE cu IE“, a Cătălinei Flămînzeanu. Inedita expoziție arată femei din lumea artistică autohtonă, îmbrăcate în ie.

Luna aceasta se va sărbători pentru prima dată „Ziua universală a iei“. Pentru a marca acest eveniment, Cătălina Flămînzeanu le-a propus unor femei din zone artistice diverse să îmbrace câte o ie, pentru o  ședință foto.  Au rezultat 21 de portrete.

„M-am gândit să celebrez această zi cum știu eu mai bine, prin fotografie cu ie. Protagonistele portretelor mele sunt reprezentante ale culturii românești din diferite domenii – actorie, regie, scenografie, coregrafie, muzică, literatură și comunicare. Am alăturat câteva portrete ale unor fetițe pentru a sugera ciclicitatea vieții. Toate însă își poartă ia, fie ea veche sau stilizată, în ipostaze personale și în conjuncturi, uneori, surprinzătoare.“

Cătălina Flămînzeanu
fotograf 

Vernisajul are loc dumincă, 23 iunie, la Clubul Țăranului (Muzeul Țăranului Român), începând cu ora 18 și este prilej de celebrare a serii de Sânziene și a iei, prin muzică și prin dans. De la ora 19, cântăreața Alexandra Ușurelu va susține un concert.

Expoziția poate fi vizitată până pe 7 iulie.

Foto: Cătălina Flămînzeanu

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.