‘Lincoln’ şi ‘Zero Dark Thirty’ intră în cursa pentru Oscar
https://www.ziarulmetropolis.ro/lincoln-si-zero-dark-thirty-intra-in-cursa-pentru-oscar/

Cursa pentru premiile Oscar începe oficial joi, cu nominalizarea filmelor şi artiştilor care candidează la câştigarea preţioaselor statuete, peliculele ‘Lincoln’ de Steven Spielberg şi ‘Zero Dark Thirty’ de Kathryn Bigelow fiind favorite, relatează AFP.  Lista aspiranţilor la Oscaruri va fi citită de actorii Emma Stone şi Seth MacFarlane la Beverly Hills, la sediul Academiei americane […]

Un articol de Andrada Văsii|10 ianuarie 2013

Cursa pentru premiile Oscar începe oficial joi, cu nominalizarea filmelor şi artiştilor care candidează la câştigarea preţioaselor statuete, peliculele ‘Lincoln’ de Steven Spielberg şi ‘Zero Dark Thirty’ de Kathryn Bigelow fiind favorite, relatează AFP.

 Lista aspiranţilor la Oscaruri va fi citită de actorii Emma Stone şi Seth MacFarlane la Beverly Hills, la sediul Academiei americane de Arte şi Ştiinţe ale Cinematografiei.

Niciun film nu s-a impus clar în ultimele luni, în timpul precampaniei Oscarurilor – contrar filmului francez ‘Artistul’, anul trecut -, dar se pare că cele două filme menţionate sunt bine plasate în cursă.

‘Lincoln’, care prezintă lupta celui mai respectat preşedinte american pentru abolirea sclavagiei, se află deja în fruntea nominalizărilor la Golden Globes – ce vor fi acordate în următorul weekend – şi ar trebui să nu aibă probleme în a figura la mai multe categorii, îndeosebi la cele pentru cel mai bun regizor – Steven Spielberg – şi cel mai bun actor – Daniel Day-Lewis.

‘Zero Dark Thirty’, care reconstituie urmărirea lui Bin Laden, ar trebui şi el să obţină câteva nominalizări, printre care pentru cel mai bun regizor – Kathryn Bigelow – şi cea mai bună actriţă – Jessica Chastain.

Celelalte filme care se aşteaptă la nominalizări la categoria cel mai bun film sunt ‘Happiness Therapy’ al regizorului David O. Russell, ‘Odiseea lui Pi’ de Ang Lee, ‘Mizerabilii’ de Tom Hooper, ‘Argo’ al lui Ben Affleck şi ‘Django Unchained’ de Quentin Tarantino.

La actori, alături de Daniel Day-Lewis şi Jessica Chastain ar putea apărea actorii principali din filmele favorite: Bradley Cooper, Hugh Jackman, Ben Affleck, Marion Cotillard (datorită prestaţiei apreciate din ‘De rouille et d’os’), Jennifer Lawrence şi Anne Hathaway.

La categoria cel mai bun film străin cel mai bine plasat este ‘Amour’ al lui Michael Haneke, dar şi pelicula franceză ‘Intouchables’.

Ceremonia decernării premiilor Oscar se va desfăşura pe 24 februarie la Dolby Theater din Hollywood.

Sursa: Agerpres

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

15
/06
/17

"Dur", în regia lui Vlad Massaci, "Romeo și Julieta", în viziunea regizorală a lui Victor Ioan Frunză, și "Hamlet", montat de Ada Lupu, se numără printre spectacolele ce vor fi prezentate la Excelsior Teen-Fest, un eveniment de teatru profesionist dedicat adolescenților, ce se va desfășura între 30 septembrie și 8 octombrie în Capitală.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Unul dintre invitații speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim și s-a întâlnit cu Președintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuție călduroasă despre detalii din viața artistică și personală, dar și despre spectacolul pe care artistul îl va susține la Sibiu.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

14
/06
/17

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viață pe 14 iunie 1986.

13
/06
/17

Miercuri, 14 iunie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) găzduiește lansarea romanului „Iată-mă” de Jonathan Safran Foer, una dintre cele mai aşteptate cărţi Humanitas Fiction din această vară şi bestseller al editurii la Bookfest 2017, din care vă invităm să descoperiți un fragment.

13
/06
/17

Tocmai a avut loc la Bulandra premiera spectacolului „Pe lacul auriu” (de Ernest Thompson), în regia maestrului Dinu Cernescu. E un spectacol de modă veche și bună.

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.