Lindenfeld. O poveste de dragoste – din aprilie, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/lindenfeld-o-poveste-de-dragoste-din-aprilie-in-cinematografe/

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film „Lindenfeld” a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte „momente total ascunse din istoria României”, precum „deportarea saşilor, nemţilor în Siberia”. În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film „Lindenfeld” a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte „momente total ascunse din istoria României”, precum „deportarea saşilor, nemţilor în Siberia”. În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

Filmul lui Radu Gabrea începe cu un reportaj al televiziunii germane despre un sat părăsit din Banat, care îi reaminteşte lui Ulli Winkler (Victor Rebengiuc), emigrat în Germania cu 60 de ani înainte, de satul copilăriei sale, Lindenfeld („Poiana Teilor”), informează  Mediafax.

Diagnosticat cu o boală incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa.

Lindenfeld

Lindenfeld spune povestea de dragoste care are loc într-un sat din Munţii Semenic, în timpul deportării şvabilor în Siberia de către regimul comunist

În prezent, în Lindenfeld mai locuieşte o bătrânică, la fel ca şi în filmul realizat de Radu Gabrea, regizorul afirmând că povestea a fost schimbată tocmai din acest motiv.

„Este primul film care povesteşte aceste momente, sunt momente total ascunse în istorie. Adică acest moment când au fost saşii, nemţii şi şvabii căraţi în Siberia şi au stat din 1945 până în ’50, au stat cinci ani şi au murit 15% din ei”, a mai relatat acesta.

„Mă interesează istoria, mă interesa momentul, trebuia să am un acroş emoţional personal cu satul aceasta.

Şi acroşul emoţional este că băiatul a fost de faţă şi a scăpat când fata a plecat, când i-au luat-o de sub nas ruşii şi a dispărut. (…)

Şi şi-a dat seama că ea a scăpat cu viaţă”, a mai spus acesta.

Lindenfeld

Radu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti

Filmul său de debut, „Prea mic pentru un război atât de mare”, realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.

În 2002, regizorului Radu Gabrea i s-a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, iar în februarie 2011 a primit Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Foto cu Lindenfeld şi Radu Gabrea – cinemagia

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.