Lindenfeld. O poveste de dragoste – din aprilie, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/lindenfeld-o-poveste-de-dragoste-din-aprilie-in-cinematografe/

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film „Lindenfeld” a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte „momente total ascunse din istoria României”, precum „deportarea saşilor, nemţilor în Siberia”. În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2014

Regizorul Radu Gabrea, al cărui film „Lindenfeld” a fost proiectat în avanpremieră, la Institutul Cultural Român din Berlin, spune că pelicula sa este prima care povesteşte „momente total ascunse din istoria României”, precum „deportarea saşilor, nemţilor în Siberia”. În rolurile principale: Victor Rebengiuc, Ion Caramitru şi Mircea Diaconu.

Filmul lui Radu Gabrea începe cu un reportaj al televiziunii germane despre un sat părăsit din Banat, care îi reaminteşte lui Ulli Winkler (Victor Rebengiuc), emigrat în Germania cu 60 de ani înainte, de satul copilăriei sale, Lindenfeld („Poiana Teilor”), informează  Mediafax.

Diagnosticat cu o boală incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa.

Lindenfeld

Lindenfeld spune povestea de dragoste care are loc într-un sat din Munţii Semenic, în timpul deportării şvabilor în Siberia de către regimul comunist

În prezent, în Lindenfeld mai locuieşte o bătrânică, la fel ca şi în filmul realizat de Radu Gabrea, regizorul afirmând că povestea a fost schimbată tocmai din acest motiv.

„Este primul film care povesteşte aceste momente, sunt momente total ascunse în istorie. Adică acest moment când au fost saşii, nemţii şi şvabii căraţi în Siberia şi au stat din 1945 până în ’50, au stat cinci ani şi au murit 15% din ei”, a mai relatat acesta.

„Mă interesează istoria, mă interesa momentul, trebuia să am un acroş emoţional personal cu satul aceasta.

Şi acroşul emoţional este că băiatul a fost de faţă şi a scăpat când fata a plecat, când i-au luat-o de sub nas ruşii şi a dispărut. (…)

Şi şi-a dat seama că ea a scăpat cu viaţă”, a mai spus acesta.

Lindenfeld

Radu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti

Filmul său de debut, „Prea mic pentru un război atât de mare”, realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.

În 2002, regizorului Radu Gabrea i s-a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, iar în februarie 2011 a primit Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Foto cu Lindenfeld şi Radu Gabrea – cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.