Lipicioşii, un alt soi de entertainment
https://www.ziarulmetropolis.ro/lipiciosii-un-alt-soi-de-entertainment/

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului. Aveau cu ei o tolbă plină de poveşti, ceva instrumente şi o poftă nebună de a inventa „un alt soi de entertainment”. Aşa s-au născut o trupă cu un nume cărnos, „Lipicioşii”, şi un spectacol altfel, „Despre vise şi alte amăgiri” – un mix de teatru şi muzică live (cântată vocal, dar şi la tot felul de instrumente – de la chitară şi acordeon, la tocător de lemn).

Spectacolul a fost jucat pe scene tradiționale (în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al maratonului „25 de ore de teatru non-stop” de la Sibiu, al Festivalului Naţional de Teatru Independent, Bucureşti), dar și în cafenele, în sate părăsite, în biserici, în cimitire, pe malul mării, în grădina magică a lui Frau Elsa din Vama Veche.

În vara acestui an, Lipicioșii au susținut chiar și un concert cu un singur spectator – ciobanului Aurel, unicul locuitor din satul Engeltal din inima Transilvaniei.

Lipicioșii sunt patru: Bogdan Sărătean (regizor, pedagog și actor al Teatrului Național din Sibiu) aka „Mistreţul Cu Colţii Degeaba”, Claudiu Fălămaş (actor) aka „Piticul Cioplitor”, Andrada Grosu (actriță) aka „Dada EmbaraSada” și Dan Ţilea (MC Matli) aka „Matli Câinele Vostru”. Iar povestea pe care o creează e cu urlete, și crime, și iubire, și mistreți, și câini… dar nu e „Stăpânul Inelelor”, subliniază Bogdan.

Scenele comice, cu iz suprarealist, curg pe muzica live compusă de Claudiu Fălămaş şi de MC Matli. Versurile îi aparţin dramaturgului Flaviu Suhastru, iar muza Lipicioşilor este Andrada Grosu.

Lipicioșii împlinesc pe 13 decembrie un an de activitate. De ziua lor, îi puteți asculta la Timișoara (de la ora 20.00, la Cuib D’Arte).

Pe 15 decembrie (se) joacă și cântă în orașul de baștină, Sibiu (în Bohemian Flow Art&Pub, de la ora 21.00).

03
/02
/17

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța cea dintâi premieră a anului 2017: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.

03
/02
/17

Ajuns la a patra ediție, Festivalul Ceau, Cinema! din Timișoara lansează apelul la înscriere în secțiunea competițională internațională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficțiune, documentar sau animație. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului. Selecționerul Competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

03
/02
/17

Când pronunți ”Dan Puric”, audiența se grupează rapid în două tabere, sintetizabile cam așa: ”e deștept, le zice bine și e un munte de talent” sau ”lasă-mă, dom’ne, în pace..” (cel puțin). Pe mine, multe dintre spectacolele și vorbele lui m-au bucurat adânc, în același timp unele din (zic eu) marotele sale mi-au provocat un rid în plus. În mod clar, e un ”ne-oarecare”, totodată nescutit de ”cele ale omului”.  Îți place sau nu de el, e un fluviu în felul lui.

03
/02
/17

Concluzie: e unul dintre cele mai frumoase, luminoase, bine jucate, credibile și emoționante spectacole pe care le-am văzut de multă vreme încoace. Simplu. Iar o prietenă actriță îmi șoptește că rar vezi mașiniștii aplaudând o piesă din culise. Înseamnă că chiar „a coborât Îngerul”. Un spectacol frumos te pune pe gânduri (nu negre), îți dă bucurie (nu -doar- hlizeală goală) și îți dă un ”ceva” pe care îl porți, apoi, cu tine ca pe o bijuterie pe dinăuntru, mult timp.

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

Ștefan Bănică dă viață unui nou personaj fascinant din galeria dramaturgului Neil Simon, Jake, singurul rol masculin din piesa “Jake și femeile lui”. Piesa este regizată de Claudiu Goga, iar din distribuție fac parte: Carmen Tănase, Anca Dumitra, Andreea Vasile, Luminița Erga, Ada Galeș, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache – femeile care populează lumea reală și imaginară a lui Jake, interpretat de Ștefan Bănică.

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.