Livada de visini şi Clasa noastră – Best of UNATC, la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/livada-de-visini-si-clasa-noastra-best-of-unatc-la-teatrul-foarte-mic/

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veţi putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe martie, de la ora 19.00.

Un articol de Elena Simion|7 martie 2014

În cadrul proiectului „Best of UNATC la Teatrul Foarte Mic”, veți putea vedea în luna martie două dintre cele mai apreciate producţii ale promoţiei 2013 a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti. Spectacoloul Clasa noastră, se joacă în această seară, de la ora 19.00, în timp ce Livada de visini va avea prima reprezentaţie pe 14 martie, de la ora 19.00.

Spectacolele „Clasa noastră ” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu și „Livada de vişini” după A.P. Cehov, coordonat de Gelu Colceag şi Tania Filip vor jucate pe scena Teatrului Foarte Mic.

Primul se joacă pe 7 martie și pe 22 martie, iar al doilea pe 14 martie și pe 29 martie, de la ora 19:00.

CLASA NOASTRĂ – 14 lecții de viață

„Clasa noastră – Poveste în XIV Lecţii” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Simonei Măicănescu este un spectacol despre Credinţă, Frică şi Iubire.

Este povestea unui grup de copii din aceeaşi clasă: fete şi băieţi, catolici şi evrei. Învaţă împreună, se joacă împreună, cresc împreună într-o Polonie liberă. Dar într-o bună zi, pentru lecţiile de istorie şi religie au de înfruntat realitatea: stalinismul, nazismul, discriminările, dogmele, nedreptăţile.

Viaţa îi obligă să crească prea repede punându-i la încercare: să-şi urască prietenul, să-şi iubească duşmanul, să-şi trădeze credinţa din frică sau din iubire, să lupte şi să moară pentru convingerile lor, să trăiască în speranţa că nu-şi vor pierde niciodată demnitatea

Spectacolul a debutat în baraca din curtea UNATC, la sfârșitul anului 2012, urmând multe spectacole pe diferite scene bucureștene (Teatrul Evreiesc de Stat, Godot-Café Teatru, curtea Muzeul Țăranului Român), precum și în cadrul unui festival de teatru din Ungaria.

De la pașii scufundați în nisip, în baraca roșie, până la reprezentația sub lumina torțelor din cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013, tinerii actori au cules nenumărate aplauze și au emoționat spectatorii.

Destinul a zece copii, de-a lungul a şaptezeci de ani de istorie, devine o lecție de viață, un îndemn să învățăm din greșelile istoriei.

Este o piesă tulburătoare despre oameni, despre iubirea față de semeni și despre iubirea de sine, izvorâtă din dorința oarbă de trăi, dar și despre teamă şi despre puterea sentimentelor.

Forța de sugestie a scenelor crește prin situarea permanentă în scenă a tuturor actorilor. Astfel, prezentul și trecutul se împletesc, în lumină discretă, accentul fiind pus în totalitate pe intepretarea celor 10 actori.

Este o miză mare, dar astfel spectatorul trăiește intens destinul dramatic al fiecărui personaj, ajungând fie să-l iubească și să-l compătimească, fie să-l urască.

Se remarcă o construcție minuțioasă a personajelor, în lumini și umbre, evidențiindu-se calitățile, dar mai ales slăbiciunile umane determinate de transformările nemiloase aduse de istorie. Fiecare pășește desculț prin nisipul amintirii, lăsând o urmă de neșters în sufletul spectatorului.

Nu o să vă dezvălui cele 14 lecții de viață, ci o să vă îndemn să mergeți la acest spectacol pentru a-i susține pe cei zece tineri actori, dar mai ales pentru că este o lecție de viață pe care oricine ar trebui să o cunoască.

Prima reprezentaţie va avea loc azi, 7 martie, la ora 19:00, la Teatrul Foarte Mic.

(Puteți afla mai multe despre acest spectacol din interviul colegei noastre, Judy Florescu, cu regizoarea Simona Măicănescu)

Livada de visini

„Clasa noastră“-  spectacol de licenţă al studenţilor anul III, Actorie, clasa prof. Adrian Titieni, UNATC -2013

Dora – Alexandra Buză / Gabriela Sandu

Zocha –  Ilona Brezoianu / Ioana Chiţu

Raselka – Mădălina Craiu / Deborah Feldman

Jakub Katz – Ionuţ Niculae

Rysiek – Alin Stan

Menachem – Andrei Cătălin

Zygmunt – Costin Dogioiu

Heniek – Dragoş Olaru

Wladek – Iany Panait

Abram – Alecsandru Dunaev

Traducere şi adaptare – Simona Măicănescu, în colaborare cu Delia Herman şi Diana Herman

Scenografia – Ruxandra Manolovici

Muzică originală -Marius Sireteanu

Pregătire muzicală – Diana Herman

Coordonator light & sound design – Horea Murgu

Light design – Alexandru Baltă

Sound design – Daniel Mesteru şi Marius Sireteanu

Asistenti – Delia Herman şi Alexandru Raptiş

Reprezentații la Teatrul Foarte Micvineri, 7 martie 2014, de la ora 19:00 și sâmbătă, 22 martie 2014, de la ora 19:00

Foto : Livada de visini, Clasa noastră, Best of UNATC – Elena Simion (imagini de la repetiții și de la spectacolul suținut în cadrul Festivalului de Teatru Independent Undercloud 2013)

21
/04
/17

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

21
/04
/17

Începe ediția a 2-a a Audience Award Film Festival: filmele premiate de public la marile festivaluri ale lumii, „Café Society” de Woody Allen, „Insyriated” și „Complet străini” în premieră în România, trei proiecții inedite sing-along și concerte de neratat, la Cinema Muzeul Țăranului și la Clubul Țăranului.

21
/04
/17

Momentul de grație / Their Finest (r. Lone Scherfig), un film de epocă plin de detalii sublim recreate, încărcat de emoție, dramatism dar și de umor britanic autentic, va fi proiectat în închiderea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, duminică, 23 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Cinepolitica are loc în perioada 20 – 23 aprilie la Cinema Elvire Popescu și Institutul Balassi din București.

20
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE „Nu poţi fi profet în ţara ta”, aceste înţelepte vorbe poplare se potrivesc celui care, plecat la 10 ani din Iaşi, şi-a făcut o carieră remarcabilă mai ales în străinătate. Educat la Paris, modelat de iezuiţi (care l-au învăţat matematică), urmează Şcoala navală din Brest. Îşi adaugă un doctorat în Drept la Bruxelles, intră în serviciul diplomatic român şi... călătoreşte.

20
/04
/17

„4 Blocks”, cea mai titrată miniserie europeană a momentului, va fi lansată în România, luna viitoare, de canalul de televiziune TNT. Producția a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin 2017, primele două episoade fiind proiectate în cadrul secțiunii „Berlinale Special Series”.

20
/04
/17

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele românești în 12 mai, distribuit de Independența Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internațională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

20
/04
/17

După marele succes de anul trecut al „Oedip-ului” enescian, sprijinit de către Institutul Cultural Român din Londra, parteneriatul nostru cu Opera Regală Covent Garden continuă cu un eveniment avându-l în centru pe tenorul Teodor Ilincăi, care revine pe prestigioasa scenă de operă londoneză în rolul Pinkerton din „Madama Butterfly”.

20
/04
/17

Artistul multimedia Nikita Golubev a transformat mai multe autovehicule murdare din Moscova în adevărate opere de artă. Sub pseudonimul "ProBoyNick", Golubev a pictat, în ultimele două săptămâni, diverse desene pe mai multe mașini din capitala Rusiei și a distribuit online fotografiile cu operele create. Artistul rus realizează aceste desene folosindu-se de degete și pensule.

19
/04
/17

Poetul Claudiu Komartin (33 de ani) ține în viață un cenaclu – Institutul Blecher. Și o editură care publică poezie – Casa de Editură Max Blecher. Claudiu Komartin, din Berceni. Trăiește între poeți și pentru poezie. Către viitor se uită, așa cum e și firesc, în ordinea poetică a lumii, cu scepticism.

19
/04
/17

Peste aproximativ o lună, în capitală debutează cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Timp de o săptămână, în perioada 15-21 mai, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spații culturale cunoscute din oraș.

19
/04
/17

Festivalul Internațional al Luminii – Spotlight, organizat de Primăria Municipiului București prin ARCUB, revine între 20 și 23 aprilie, cu o nouă ediție ce reinterpretează peisajul urban bucureștean prin intermediul artei digitale și multimedia.

19
/04
/17

Concertul nr. 1 în mi bemol pentru violoncel și orchestră de D. Șostakovici și Tablouri dintr-o expoziție, una dintre cele mai cunoscute partituri ale repertoriului rus, compusă de M. Musorgski și aranjată pentru orchestră de M. Ravel, se vor afla pe afișul concertului Orchestrei Naționale Radio, vineri, 21 aprilie 2017, de la ora 19.00, la Sala Radio.

19
/04
/17

George Bălăiţă unul dintre marii scriitori români contemporani, s-a stins din viață sâmbătă, cu o zi înainte de a împlini vârsta de de 82 de ani. În iunie 2008, în cadrul Târgului Bookfest, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat lui George Bălăiță Premiul Naţional pentru Literatură pentru întreaga operă.

18
/04
/17

INTERVIU Am stat de vorbă cu cineastul și profesorul universitar Copel Moscu, inițiatorul și directorul Cinepolitica, despre ce înseamnă un film politic, despre rolul unui astfel de festival și despre atracțiile noii ediții, care începe joi, la București, cu ultimul film al lui Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”.