LIVE TEXT Luminiţa Gheorghiu: „Regizorii români au foarte mult curaj“
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-actorii-din-pozi%e1%b9%adia-copilului-conferin%e1%b9%ada-de-presa/

Actorii şi regizorul Călin Netzer au vorbit despre filmul „Poziṭia Copilului“, într-o conferinṭã de presă. Iată cele mai importante declaraţii

Un articol de Andrada Văsii|1 martie 2013

Ziarul Metropolis a transmis, în timp real, declaraţiile celor implicaţi în producţia filmului „Poziţia copilului“. Regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Vlad Ivanov şi Nataşa Raab au participat astăzi la o conferinţă de presă, unde au vorbit despre film.

13:41 Călin Netzer: Scenariul avea 130 de pagini şi trebuia să mă încadrez în 30 de zile de filmare.

13:39 Luminiṭa Gheorghiu: Horaṭiu Mălăele spunea „improvizaţia este un lucru foarte exact“.

13:37 Călin Netzer: Poziţia copilului este o poziţie de yoga.

13:30 Luminiṭa Gheorghiu: Sunt focusată în ultimul timp pe Helen Mirren. Sunt topită după ea.

13 :21 Călin Netzer: Complexul Oedipian este explicat foarte puternic. Masajul cu mănuşa chirurgicală pare un act incestuos protejat.

13:18 Nataşa Raab: Călin Netzer este foarte neamṭ, foarte exact.

13:15 Vlad Ivanov: Am fost foarte sigur că iau rolul, pentru că toată lumea mă asociază cu personajele negative.

13:13  Bogdan Dumitrache: Am înṭeles că joc un personaj construit pe emoṭie negativă şi asta m-a consumat foarte tare.

13 :07 Luminiṭa Gheorghiu: Cineaştii români cred că sunt la ora spovedaniei, care ṭine de nişte ani. Cum spunea Cristi Puiu „să nu cosmetizăm realitatea“. Asta e realitatea. Iubesc comedia, ador să joc în comedie, dar dacă regizorii români aleg aceste subiecte înseamnă ca au foarte mult curaj. Scenariul era atât de bine scris, încât mi-a dat foarte multe date, chiar de la prima lectură.

13:06 Nataşa Raab: Cred că felul în care este spusă această poveste arată că nu este tipic românească. E o altă lume, nu aceea a ṭiganilor sau a cerşetorilor, ci a îmbogăṭiṭilor după revoluṭie. Dar nu e un fapt negativ românesc, ci e valabil oriunde.

13:04 Nataşa Raab: e o poveste care se poate întâmpla oriunde; din Germania până în Bangladesh se poate întâmpla să accidentezi pe cineva.

13 :03  Călin Netzer: La finalul filmului cred că începi să empatizezi cu personajele, chiar dacă nu există personaj pozitiv şi negativ. Pariul filmului este ispăşirea personajelor din final.

13 :02  Călin Netzer: Am filmat cu 2 camere din toate poziṭiile. Ideea a fost să nu respectăm nicio regulă, să fie cât mai real şi cât mai nou.

13 :00  Călin Netzer: Acṭiunea filmului se petrece în 4-5 zile. A trebuit să comprimăm un background de 30 de ani de relaṭie între mamă şi fiu.

11:00: Se va difuza filmul „Poziţia copilului“, proiecţie pentru presă. Ulterior, va începe conferinṭa de presă.

Actorii și echipa celui mai așteptat film al anului, „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, vor păși pe covorul roșu, astăzi, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional din București. Peste o mie de invitați sunt așteptați la premiera de gală a filmului – personalități din media, cultură, politică și societatea civilă, ambasadori.

Soprana Leontina Văduva, care are o apariție specială în film, Angela Gheorghiu, Amalia Năstase, Andreea Raicu și Ana Ularu se numără printre invitați. Leonard Doroftei, Ivan Patzaichin, Cristian Țopescu, Laura Badea și Alina Dumitru – susținătorii filmului în campania „Susține România la Berlinală” – vor fi alături de echipa filmului și la seara de gală din București.

O proiecție specială, deschisă publicului, va fi organizată și la Cinema City din AFI Cotroceni miercuri, 6 martie, de la ora 20.00. La începutul proiecției, spectatorii vor avea ocazia să-i cunoască, să le pună întrebări și să facă fotografii cu protagoniștii filmului: regizorul Călin Peter Netzer, producătoarea Ada Solomon, actorii Bogdan Dumitrache, Luminița Gheorghiu, Adrian Titieni, Ilinca Goia, Natașa Raab, Florin Zamfirescu.

Actorii îşi întâlnesc publicul

Și spectatorii din alte orașe vor avea ocazia să-i întâlnească pe actorii și membrii echipei filmului premiat cu Ursul de Aur. În weekend-ul de lansare, aceștia se vor întâlni cu publicul din Ploiești, Cluj, Brașov, Târgu-Mureș, Constanța și Craiova și vor răspunde întrebărilor, la finalul proiecțiilor. O proiecție unică va avea loc la Bistrița, pe 8 martie, la Centrul Multicultural Sinagoga, de la ora 20.00. La Slobozia, va rula la Casa de Cultură a Municipiului vineri, de la ora 19.00, iar sâmbătă și duminică, de la 15.00.

Primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin poate fi văzut de spectatorii din România începând din 8 martie. În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de orașe: București, Cluj, Arad, Timișoara, Constanța, Craiova, Oradea, Bacău, Brașov, Brăila, Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Târgu-Jiu, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Călărași, Slobozia, Slatina, Vaslui și Bistrița.

Premii importante

Poziția copilului” va fi proiectat și în Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Benelux, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zealandă, Taiwan. Totodată, Beta Cinema, compania care gestionează vânzările peliculei, este în ultima fază a negocierilor pentru distribuţia în Statele Unite şi Marea Britanie.

Pe lângă Ursul de Aur, filmul regizat de Călin Peter Netzer a câștigat și Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiția Festivalului de la Berlin. „Poziția copilului” s-a menținut pe primul loc în topul favoriților la Ursul de Aur, de la premiera mondială și până la finalul festivalului. În această perioadă, echipa a primit un număr impresionant de mesaje de susținere – peste 2000 – pe site-ul oficial www.pozitiacopilului.ro.

Poziția copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi. Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă și fiu. Li se alătură, într-o distribuție selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

 „Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România.

29
/11
/17

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

28
/11
/17

Celebrul prezentator TV Virgil Ianţu s-a transformat total la indicaţiile regizorului Iura Luncaşu şi a renuntat aproape complet la podoaba capilară, acceptând şi un machiaj generos, care l-a îmbătrânit cu cel puţin 20 de ani, totul numai pentru rolul său din comedia ,,Ghinionistul”, care va avea premiera pe marile ecrane din 8 decembrie.

27
/11
/17

Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la apariția pe marile ecrane a filmului ''Casablanca''. Pelicula, o poveste atemporală despre dragoste, pierdere și răscumpărare, pe fondul luptei împotriva naziștilor, este considerată adesea cea mai marcantă producție cinematografică realizată vreodată.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.

23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.