Londra, cel mai scump oraş cultural european
https://www.ziarulmetropolis.ro/londra-cel-mai-scump-oras-cultural-european/

Londra este cel mai costisitor oraş din Europa pentru participarea la activităţi culturale – spectacole de balet, operă, muzică clasică şi vizitarea monumentelor istorice -, în timp ce Varşovia este cel mai ieftin, potrivit unui studiu citat de independent.co.uk.

Un articol de Petre Ivan|25 august 2014

Noul studiu realizat de Post Office Travel Money a analizat activităţile culturale din 12 oraşe din Europa. În acest studiu nu au fost analizate activităţile culturale din niciun oraş din România, notează Mediafax.

Potrivit studiului, capitala Marii Britanii este de trei ori mai scumpă decât alte oraşe europene, în ceea ce priveşte participarea la activităţile culturale. În acelaşi timp, capitala Poloniei, Varşovia, este cel mai ieftin oraş european din punctul de vedere al activităţilor sale culturale.

În timp ce vizitarea unui muzeu, a unei galerii de artă, a unui monument istoric sau participarea la un concert de muzică clasică ori operă costă, în Londra, pentru două persoane, 256,25 de lire sterline, în capitala Poloniei aceste activităţi costă doar 69,65 de lire sterline.

varsovia

Varşovia

Preţurile ar putea reflecta şi cel mai recent statut al Londrei, considerat cel mai popular oraş din lume pentru turiştii străini. Potrivit unui sondaj, ale cărui rezultate au fost publicate în luna mai, Londra a fost vizitată, în 2013, de 16,8 milioane de persoane, care au cheltuit peste 11,2 miliarde de lire sterline.

Cercetătorii au comparat preţurile pe care le plătesc oamenii pentru activităţile culturale în 12 oraşe din Europa. Astfel, după Varşovia, care a fost desemnat cel mai puţin costisitor oraş european pentru desfăşurarea activităţilor culturale, se situează Budapesta (80,35 de lire sterline), Praga (92,59 de lire sterline) şi Dublin (102,31 lire sterline).

La capătul opus al clasamentului, după Londra, considerat cel mai costisitor oraş în ceea ce priveşte activităţile sale culturale, este situat Parisul (251,65 de lire sterline), acesta fiind urmat de Barcelona (241,58 de lire sterline) şi Amsterdam (223,19 lire sterline).

Totodată, în studiu au fost incluse şi oraşele Viena (223,1 lire sterline), Moscova (192,5 lire sterline), Berlin (153,83 de lire sterlne) şi Roma (132,01).

Foto cu Londra şi Varşovia – wikipedia

29
/01
/17

În anii ’60, muzica The Beatles era pe cât de respectată, pe atât de populară. În timp ce The Fab Four împingeau granițele muzicii rock și stabileau standardele pentru decadele ce aveau să urmeze, fiecare membru în parte își juca propriul rol revoluționar.

29
/01
/17

A cucerit internetul cu poveştile despre munca lui de agent la Rutieră. Marian Godină este, poate, cel mai popular poliţist din România. Duminică, 29 ianuarie, Cătălin Ştefănescu l-a invitat la o şuetă Garantat 100%. De la 22.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

28
/01
/17

Trei regizori - Gabriel Achim, Ruxandra Ghiţescu şi Andreea Păduraru. Trei poveşti speciale. Trei scurtmetraje româneşti simpatice - "Carne de iepure", "Nina" şi "Bricostory", disponibile pe platforma gratuită Cinepub.

28
/01
/17

Peste 150 de persoane au vizionat, în avanpremieră, la Cinema City din AFI Palace Cotroceni, filmul „Fondatorul”. Acesta prezintă povestea reală a originalului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări care a transformat McDonald’s-ul într-un imperiu global şi un brand cunoscut de toată lumea.

28
/01
/17

Seria de concerte Jazz Nouveau, organizată de Club Control în parteneriat cu Twin Arts, continuă și în 2017. Pe 30 ianuarie, la Jazz Nouveau concertează grupul american Erik Friedlander’s Oscalypso, o premieră pentru România.

28
/01
/17

Peste 2.000 de copii provenind din medii defavorizate au văzut, până în prezent, spectacolele Operei Comice pentru Copii (OCC), prin campania „Bilet în așteptare”.

27
/01
/17

Vreți să știți cum iubeau Mozart, George Bush, Frida Kahlo sau Napoleon Bonaparte? Poveștile de dragoste au aprins dintotdeauna inimi și condeie în aceeași măsură și multe pagini din literatura lumii s-au născut din iubiri fericite sau triste, din inimi frânte, din îndepărtări sau trădări.

27
/01
/17

Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist prin proiectul lui muzical unic, dorește introducerea conceptului de cultură experimentală bazat pe creativitate și valoare. Sursa inspirațională pentru proiectul The Deep Sound of Maramureș constă în colectarea și revalorificarea sunetelor vechi din zona Maramureșului, proiectul fiind de asemenea un proiect de turism cultural.

27
/01
/17

La Sala Radio, pe 1 februarie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de RALF SOCHACZEWSKY care îl va avea ca solist pe violoncelistul OCTAVIAN ALIN LUP. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 si W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.

27
/01
/17

Teatrul Apollo111 anunță a doua producție proprie: După Ploaie, în regia lui Alexandru Maftei. Bazat pe un text al cunoscutului autor catalan Sergi Belbel, spectacolul spune o poveste care se petrece într-un viitor apropiat, într-o lume în care nu a mai plouat de doi ani, fumatul este complet interzis, iar corporațiile, ca simbol al autorității supreme, intervin nu doar în aspectele profesionale ale vieții angajaților, ci și în cele private. Din distribuție fac parte, printre alții, Ioana Flora, Andrei Aradits și Dana Voicu. Scenografia este semnată de Vali Ighigheanu. Premiera va avea loc pe 18 februarie.

26
/01
/17

INTERVIU „Cred că experimentul este obligatoriu pentru un artist”, afirmă regizorul Adrian Sitaru. Despre noul său lungmetraj „Fixeur”, acum în cinematografe, spune că, „fiind un film despre jurnalism şi jurnalişti, am încercat să reproducem şi să amestecăm stilistica de reportaj TV de calitate în cea de cinema clasic”.

26
/01
/17

Asociația ARTES, în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, anunță o dublă premieră: pentru prima oară la noi în țară este pus în scenă un spectacol cu un scenariu după José Saramago.

26
/01
/17

Boookblog.ro te invită la prima ediție din 2017 a întâlnirilor Schimb de Cărți București. Vino pe 29 ianuarie, între orele 15:00 – 17:00 la ceainăria Bohemia Tea House (Str. Poiana Narciselor nr.1) ca să cunoști oameni noi sau să revezi prieteni vechi pasionați de lectură, să discutăm despre cărți și nu numai și să savurăm o ceașcă de ceai.

26
/01
/17

Titlurile „Dragă, mă duc la Charlie”, o confesiune sinceră și tulburătoare despre fața ascunsă a tragediei care a zguduit Parisul și întreaga lume, și „Dragoste cu năbădăi”, album cu ilustrații semnate de Georges Wolinski, ucis în atentatul de la „Charlie Hebdo”, vor fi lansate de Editura ALL, la București și la Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România.