Lucian Blaga, Marlene Dietrich & Sigmund Freud
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-blaga-marlene-dietrich-sigmund-freud-stiati-ca/

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful şi scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2017

Scriitorul, filosoful și profesorul Lucian Blaga a fost una dintre cele mai importante figuri ale culturii românești contemporane.

Sistemul său filosofic, comparabil ca anvergură și ca arhitectură a ideilor cu acela lui Hegel, iar ca expresie literară cu opera lui Nietzsche sau Bergson, este cuprins într-o suită de trilogii: Trilogia cunoașterii (Eonul dogmatic, 1931; Cunoașterea luciferică, 1933; Cenzura transcendentă, 1937), Trilogia culturii (Orizont și stil ,1935 Geneza metaforei și sensul culturii) şi Trilogia valorilor.

blaga-1-624x768

Blaga este creatorul unui sistem filosofic de construcție speculativă și inspirație artistică, în centrul căruia se află noțiunea de mister. El considera că „prin artă, religie și filosofie, omul năzuiește spre relevarea misterului, dar intervine cenzura transcedentă, care așezată de Marele Anonim între el și omenire împiedică cunoașterea esenței existenței”. În concepția sa Marele Anonim a creat lumea și o creează în continuare și astfel se explică relativitatea existenței și a cunoașterii.

* * * * *

Tot într-o zi de 6 mai:

1639: A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1791: Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

1888: Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București.

1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziției universale din Paris

1937: Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime, 36 de pasageri și membri ai echipajului.

1940: John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer pentru romanul său Fructele mâniei.

1949: Ziua de naștere a informaticii moderne. Maurice Wilkes și o echipă de la Universitatea din Cambridge au executat primul program stocat pe calculatorul EDSAC, calculator bazat pe arhitectura Neumann.

1994: Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experți ca „lucrarea secolului”. Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

2003: A fost inaugurată, la Moscova, prima stație de metrou din lume aflată la cea mai mare adâncime. Stația Park Pobedi (Piața Victoriei) este construită la 90 de metri sub pământ.

S-au născut:

1856: Sigmund Freud, psihiatru austriac (d. 1939)Lucian Blaga

1861: Rabindranath Tagore (Thakur Rabindranath), scriitor, poet indian, laureat al Premiului Nobel (d. 1941)

1895: Rudolph Valentino, actor american de origine italiană (d. 1926)

1915: Orson Welles, regizor, scenarist și actor american (d. 1985)

1943: Laurențiu Ulici, critic literar român (d. 2000)

1947: Titus Andrei, realizator român de emisiuni de radio

1961: George Clooney, actor american

1962: Ioan Vieru, poet român

S-au stins din viaţă

1949: Maurice Maeterlinck, poet belgian, laureat al Premiului Nobel (n. 1862)

1952: Maria Montessori, medic și pedagog italian (n. 1870)

1961: Lucian Blaga, poet, dramaturg, filozof și eseist român (n. 1895)

1991: Virgil Calotescu, regizor român (n. 1928)

1992: Marlene Dietrich, actriță și cântăreață germană (n. 1900)

Marlene Dietrich – Lili Marleen

Lili Marleen este un cântec german de dragoste, devenit popular de ambele părți ale frontului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Versurile sale  au fost scrise în 1915, în timpul Primului Război Mondial, de catre Hans Leip, un profesor din Hamburg, recrutat de Armata Imperială Germană. În 1938, versurile au fost puse pe muzică de Norbert Schultze. Înregistrările făcute de Lale Andersen în 1939 și Marlene Dietrich, au făcut ca melodia să devină faimoasă în întreaga lume, în ciuda opoziției lui Joseph Goebbels, ministrul propagandei naziste.

În 1941, trupele germane au ocupat Belgradul. Începând de pe 18 august 1941 și până la sfârșitul războiului, Radio Belgrad a transmis cântecul (Lili Marleen – Marele Dietrich) în fiecare seară la ora 21:55, exact înainte de finalul emisiunii de ştiri. Postul era recepționat și de trupele aliate plasate în zona Mării Mediterane, astfel că în scurt timp a devenit cântecul favorit al tuturor soldaților din zonă, indiferent de tabăra în care se găseau.

Foto cu Lucian Blaga, Marlene Dietrich & Sigmund Freud: – wikipedia, cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.