Lucian Boia îşi va lansa volumul „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“ în prezenţa lui Gabriel Liiceanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-isi-va-lansa-volumul-sfarsitul-occidentului-spre-lumea-de-maine-in-prezenta-lui-gabriel-liiceanu/

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită joi, 9 mai, la ora 19.00, la lansarea volumului apărut la Editura Humanitas, „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“, de Lucian Boia.

Un articol de Andrada Văsii|3 mai 2013

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită joi, 9 mai, la ora 19.00, la lansarea volumului apărut la Editura Humanitas, „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine“ de Lucian Boia. În cadrul evenimentului vor vorbi Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu.

Aşa ne-a fost dat: să trăim o epocă de răscruce. Fascinantă sau derutantă, în funcţie de percepţia şi gradul de adaptabilitate ale fiecărui individ. O istorie se încheie şi o alta prinde contur. Nu este sfârşitul lumii, dar e ceva ce oarecum îi seamănă: sfârşitul unei lumi. O lume apune şi se întrevăd, ca prin ceaţă, contururile nedesluşite ale unei lumi noi.

Lucian Boia,
istoric

Evenimentul face parte dintr-o serie dedicată acestui nou volum, fiind urmat de lansarea în cadrul Salonului de carte Bookfest 2013, programată sâmbătă, 1 iunie, de la ora 12.00 şi de o dezbatere care va avea loc la Ateneul Român, luni, 10 iunie, de la ora 19.00 – Lucian Boia în dialog cu Gabriel Liiceanu.

S-a întâmplat la un moment dat ceva ieşit din comun. Miracolul Occidentului. Ar fi putut să nu se întâmple? Cine poate şti? S-a ivit o civilizaţie altfel decât celelalte, care a împins omenirea pe drumul unde se află astăzi.

Lucian Boia,
istoric

Lucian Boia vorbește despre Occident în noua sa carte ca despre o entitate arogantă: „Aroganţa Occidentului a fost pe măsură. În raport cu «ceilalţi», puterea lui a atins o cotă înspăimântătoare. Ne dăm seama astăzi că a fost doar o fază a istoriei. Dar a putut să pară – atât de mare ajunsese să fie distanţa – că e un dat fundamental al unei umanităţi ierarhizate.’“

Foto credit: Giani Oprina

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.

14
/09
/23

„Până când m-a cunoscut” de Julian Barnes și „Despre memoriile femeii și alți dragoni” de Raluca Nagy sunt două dintre noutățile literare pe care vi le propunem pentru acest început de toamnă.