Lucian Boia va dialoga cu Gabriel Liiceanu, în cadrul conferinţei „De ce este România altfel?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-va-dialoga-cu-gabriel-liiceanu-in-cadrul-conferintei-de-ce-este-romania-altfel/

Luni, 10 iunie 2013, de la ora 19.00, Ateneul Român va găzdui conferinţa susţinută de cunoscutul istoric Lucian Boia. Tema conferinţei va fi: „De ce este România altfel?“.

Un articol de Andrada Văsii|4 iunie 2013

Luni, 10 iunie 2013, de la ora 19.00, Ateneul Român va găzdui conferința susținută de cunoscutul istoric Lucian Boia. Tema conferinței va fi: „De ce este România altfel?“.

Un dialog între doi oameni de cultură care pot spune lucruri avizate despre aşezarea în lume a ţării noastre, despre trecutul şi prezentul nostru. Mai puţin despre viitor. Un dialog care îşi propune să fie o meditaţie făcută fără patimă, uneori, poate, o aspră judecare de sine, dar de pe urma căreia toată lumea are ceva de câştigat.

Citiţi şi: Lucian Boia: „Românii au mai mult cultura compromisului, decât cultura rezistenței“

O sumă de cărți controversate

Ultimele cărţi ale lui Lucian Boia au stârnit discuţii aprinse. Mai cu seamă „De ce este România altfel?“. S-a vorbit de patriotism şi de lipsă de patriotism. Însă criticii cei mai înverşunaţi ai lui Lucian Boia au uitat, pare-se, că numai cine iubeşte poate suferi pentru neîmplinirile fiinţei îndrăgite.

Evenimentul va fi deschis de Andrei Dimitriu, Directorul General al Filarmonicii „George Enescu“, urmat de un interludiu muzical susținut de violonista Cristina Anghelescu şi de pianistul Viniciu Moroianu. În încheiere, Lucian Boia va acorda autografe.

Info:

Biletele, în valoare de 50 şi de 70 de lei, vor fi puse în vânzare începând de luni, 3 iunie, şi pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5.

Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00; sambătă – duminică: 16.00 – 19.00 (când sunt programate concerte).

Telefon: 021.315.68.75

Foto credit: Giani Oprina

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.