„Lumea văzută de Ion B.”, un documentar românesc impresionant, proiectat la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumea-vazuta-de-ion-b-un-documentar-romanesc-impresionant-proiectat-la-viena/

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, câştigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat pe 31 octombrie la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, va începe la ora 18.00 şi […]

Un articol de |23 octombrie 2012

Documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, câştigător, în 2010, al premiului Emmy la categoria „Arts Programming”, va fi prezentat pe 31 octombrie la Viena, în cadrul seriei de filme KopfKino.

Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) de la Viena, va începe la ora 18.00 şi va fi urmat de o discuţie cu Catherine Hug, curatoare a Kunsthalle Wien, potrivit unui comunicat.

Filmul urmăreşte în viaţa reală visul oricărui om al străzii: să devină cândva celebru şi să scape definitiv de sărăcie, mizerie şi umilinţă. Ion Bârlădeanu a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, deşi în mai 2008 era încă un anonim al străzilor din Bucureşti.

Povestea acestuia pare desprinsă dintr-un film hollywoodian: Ion Bârlădeanu este un om al străzii de 62 de ani. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moşilor, din bunăvointa proprietarilor cărora, în schimb, le sortează gunoiul. În tinereţe, Ion visa să devină regizor de film. În anii ’70 a început să creeze colaje pe care le numeşte „filmele sale”, dar acesta este un secret pe care nu îl impărtăşeste decât cu oamenii pe care îi consideră destul de inteligenţi să îi înţeleagă şi să îi aprecieze lucrările.

Pe Ion nu îl interesează să se îmbogăţească din arta pe care o face, ci îşi doreşte doar o bicicletă. Dan Popescu este un tânăr galerist care a auzit din întâmplare despre Ion Bârlădeanu şi s-a hotărât să-l viziteze. Tânărul a fost copleşit de cele peste 800 de colaje făcute de artistul din ghenă între anii ’70 – ’90, colaje care se încadrează în suprarealism şi popart, venind dintr-o vreme în care manifestările artistice de acest fel erau interzise şi complet inaccesibile românilor.

Ion Bârlădeanu a expus, la 62 de ani, la Bucureşti, pentru prima oară, 20 de lucrări pe teme politice. A mai avut expoziţii la Basel şi la Londra în 2009 şi la Paris în 2010.

„În piesele lui Shakespeare, nebunii au întotdeauna rolul important de a sublinia adevărul în dramă. Ion Bârlădeanu mi-a părut a fi criticul excentric, cu calităţile nebunului shakespearean. Ion nu a avut niciodată o existenţă onorabilă şi a reusit să îşi trăiască viaţa atât în afara societăţii, cât şi în interiorul ei. El şi-a creat arta într-un mediu izolat, în care nu au răzbătut influenţele criticilor, trendurilor sau ale pieţei şi nici orice alte aşteptări şi comparaţii exterioare. Ion este pentru mine un fenomen rar în piaţa artei oficiale unde artiştii sunt curtaţi şi corupţi de la foarte începutul manifestării lor artistice, începând chiar în timpul educaţiei lor instituţionale”, spune Alexandru Nanau.

„Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar şi a fost selecţionat până în peste 30 de festivaluri.

ICR Viena propune, de-a lungul anului 2012, o serie de şase proiecţii de filme documentare relevante din ultimii ani.

 

Sursa: Mediafax

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.