Making Waves – filmul românesc ajunge la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/making-waves-filmul-romanesc-ajunge-la-new-york/

Între 29 noiembrie-3 decembrie, noua ediţie a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, pune stăpânire pe Film Society of Lincoln Center, iar între 5-10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2013

Între 29 noiembrie – 3 decembrie, noua ediţie a festivalului de film românesc de la New York, Making Waves: New Romanian Cinema, pune stăpânire pe Film Society of Lincoln Center, iar între 5-10 decembrie, Jacob Burns Film Center va deveni gazda festivalului.

O ediție extrem de puternică, din care nu lipsesc premierele (mondiale, americane sau new-yorkeze), cele mai recente producții românești dar și retrospective, programe speciale, mese rotunde și lansări de carte.

Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) va fi prezentat, în premieră mondială, în deschiderea festivalului de la New York, vineri, 29 noiembrie, la Film Society of Lincoln Center. Vor fi prezenți regizorul și scenaristul Nae Caranfil, producătorii Michael Fitzgerald și Renata Rainieri, actorul Harry Lloyd și actrițele Monica Bârlădeanu şi Smaranda Luna.

Programul evenimentului mai include: „Cînd se lasă seara peste București sau Metabolism”, cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, căruia festivalul Making Waves îi dedică o retrospectivă, conținând toate lungmetrajele și scurtmetrajele cineastului; propunerea României la Oscarul pentru film străin, „Poziția copilului” de Călin Peter Netzer; „Domestic”, cel de-al treilea film al lui Adrian Sitaru; succesul de box-office „Love Building”, debutul Iuliei Rugină; și două documentare de lungmetraj: „Aici…adică acolo” de Laura Căpățână-Juller (Cel mai bun film românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania) și „Experimentul Bucureşti“ de Tom Wilson, primul mockumentar din istoria cinemaului românesc.

„Trei exerciții de interpretare”, în regia lui Cristi Puiu, film rezultat în urma unui atelier de actorie condus de regizor în Franța, precum și campania video a ediției din 2013 a Festivalului de Film Transivania ce include 20 de clipuri regizate de Puiu și care o au drept protagonistă pe Luminița Gheorghiu, completează lista proiecțiilor speciale.

Regal de filme româneşti la Making Waves

Festivalul Making Waves sprijină campania pentru Oscar și Globul de Aur a filmului „Poziția copilului”, proiectat pentru prima oară în New York, în plin sezon de promovare pentru iminentele ceremonii de decernare a celor mai importante premii din America.

Programul special „Creative Freedom through Cinema”, despre relația dintre artă și politică, dedicat temei acestei ediții, Propaganda, și având drept invitate Republica Cehă și Slovacia, continuă și anul acesta. Proiecțiile speciale cu filmele lui Dan Pița, Mircea Veroiu, Štefan Uher și Jirí Menzel vor fi acompaniate de o masă rotundă cu regizori, istorici de cinema și curatori din țările invitate.

Programul este prezentat cu sprijinul financiar al Trust for Mutual Understanding, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, Centrul Ceh din New York și Institutul Slovac de Film.

Selecția de filme de arhivă care acompaniază acest program include și populara trilogie a ardelenilor: „Profetul, aurul şi ardelenii“, „Artista, dolarii şi ardelenii” şi „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, produse în România anilor ‘80, și realizate de reputații regizori Dan Pița și Mircea Veroiu.

Making Waves

Trilogia, care beneficiază de copii noi pe 35 mm, va fi arătată în premieră absolută publicului american, dar ea are deja un prestigios susținător: profesorul și istoricul de film Richard Pena, Director Emeritus al New York Film Festival, care a descoperit-o în 1984 când a vizitat pentru prima oară România.

Festivalul va prezenta și obișnuitul program de scurtmetraje ce vor fi difuzate gratis pe toată perioada festivalului. Programul reunește câteva dintre cele mai bune scurtmetraje românești recente, printre care: „Ca o umbră de nor” (Radu Jude), „12 minute” (Nae Constantin Tanase), „Bad Penny” (Andrei Cretulescu), „În acvariu” (Tudor Jurgiu), „Matriarch” (Nemethi Barna), „My Baby” (Luiza Pirvu), „Pastila fericirii” (Cecilia Felmeri).

Alături de echipa filmului „Closer to the Moon”, pe lista invitaților speciali la festival se află Luminița Gheorghiu, recent nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film pentru rolul din „Poziția copilului”.

Corneliu Porumboiu, protagonistul retrospectivei festivalului, revine la New York pentru Gala de Închidere, când se va difuza „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”.

Tom Wilson, scenarist și regizor al filmului „Experimentul București”, Eugen Lumezianu – actor și Oana Răsuceanu – scenaristă, ambii membri ai echipei „Love Building”, completează lista personalităților prezente.

Štěpán Hulík, scenaristul miniseriei „Burning Bush” regizată de Agnieska Holland și autor al cărții Cinema of Forgetting despre cinemaul cehoslovac, și curatorul Irena Kovarova vor fi protagoniștii mesei rotunde despre film și propagandă, alături de Nae Caranfil și Dominique Nasta.

Programul lansărilor de carte semnalează și apariția dicționarului semnat de criticul de film Bujor T. Râpeanu, 2345 Cinematografiști, eveniment susținut de Uniunea Cineaștilor.

Foto credit: Cinemagia, Making Waves

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.