Marat Sade, teatru TV, de Ziua Franţei, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/marat-sade-teatru-tv-de-ziua-frantei-la-tvr-2/

Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, Casa de Producţie TVR a programat luni, 14 iulie, de la ora 19.10, la TVR 2, spectacolul cu piesa „Marat-Sade” de Peter Weiss.

Un articol de Petre Ivan|14 iulie 2014

Marat Sade este un spectacol despre Revoluţia Franceză, privită prin ochii unor „nebuni”. Însă Frunză adaugă şi tema Manipulării şi a teatralităţii unei lumi în schimbare: spectacolul Revoluţiei şi al cetăţenilor ei. Un teatru nou despre o lume veche. Un spectacol despre Revoluţie şi despre oameni „nebuni” care scriu Istoria.

Traducerea în limba română îi aparţine lui Gellu Naum, spectacol a fost pus în scenă de Victor Ioan Frunză, iar din distribuţie fac parte: Marius Bodochi (Marat), Gheorghe Nuţescu (Sade), Dorin Andone, Ligia Moga, Vasilica Stamatin, Ion Marian, Bíró Eszter, Miriam Cuibus, Viorica Mischilea, Mariana Cocora, Anda Chirpelean, Petre Băcioiu, Dan Leonard ş.a.

Marat Sade face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1993), a fost realizată în colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi a fost transpusă pentru televiziune de regizoarea Olimpia Arghir.

Victor Ioan Frunză este autorul a peste 200 de spectacole pe scenele teatrelor din România, Ungaria, Franţa, Germania, Slovenia şi Cehia. Creaţiile sale au primit 58 de premii naţionale şi internaţionale, inclusiv premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A fost distins cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi cu Ordinul Maltez în Grad de Cavaler.

Piesa a fost reprezentată pentru prima oară la 29 aprilie 1964 la Schillertheater din Berlin, în direcţia de scenă a lui Konrad Swinarski şi muzica lui Hans de Martin Majewski.

Anul acesta se împlineşte o jumătate de secol de la premiera în limba engleză, pusă în scenă de Peter Brook în stagiunea „Teatrului Cruzimii” la Royal Shakespeare Company.

Foto cu Marat Sade – TVR

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.