„Marea/A Tenger”, un spectacol de teatru non-verbal, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/mareaa-tenger-un-spectacol-de-teatru-non-verbal-la-tvr-2/

În această seară, de la ora 21.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot vedea în premieră „MAREA / A TENGER”, un spectacol de teatru non-verbal, după „Femeia mării” de Henrik Ibsen, preluat de la Teatrul M-STUDIO din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2017

Cum putem vorbi despre o lume care pune trecutul în centrul atenţiei?  Când cuvintele se pierd, rămân doar viziuni, imagini, semne, simboluri care conduc fragmentele realității noastre.

Prin urmare motivul central al spectacolului devine motivul mării care se adresează trecutului ascuns în noi, trezeşte momentele semnificative din viaţa noastră şi dorinţa de nemurire.

Spectacolul, prin mijloacele audiovizuale, prin limbajul teatrului dramatic şi al teatrului de mișcare, respectiv prin limbajul muzicii, creează noi oportunități de a regăsi locul amintirilor noastre deteriorate. teatru non-verbal

* * *

„Marea atotputernică peste stările sufleteşti”, aceasta a fost ideea pe care Henrik Ibsen a dorit în principal să o redea în textul dramatic din 1888.

Personajul central al piesei, Ellida, pentru care marea exercită într-o dublă măsură efectul hipnotic atribuit de Ibsen, fiică a unui paznic de far, a locuit dintotdeauna pe ţărmuri, dar marea îi aminteşte continuu de marinarul pe care l-a iubit în tinerețe (ajuns un fugar proscris) şi de promisiunea de a-l aștepta, pe care a făcut-o cândva.

Precum marea, Ellida este o enigmă pentru soţul ei, doctorul Wangel și pentru fiicele acestuia din căsnicia anterioară – Hilde și Bolette.

Zbuciumul interior al femeii, pe care familia îl pune pe seama morții copilului ei, se amplifică odată cu întoarcerea marinarului fugar, moment în care Ellida trebuie să facă o alegere între pasiunea din tinerețe și iubirea protectoare a soţului.

Distribuţia:

Bajkó László – Lyngstrand

Gáll Katalin – Hilde

Nagy Eszter – Bolette

Orbán Levente – Arnholm

Polgár Emília – Ellida

Szekrényes László – Dr. Wangelteatru non-verbal

Veres Nagy Attila – Străinul

Regia și scenografia: Horațiu Mihaiu

Coregrafia: Mălina Andrei

Muzica: Ketil Bjornstad

Concept video: Horațiu Mihaiu, Cezar Enache

Subtitrări adaptate de M Studio, după traducerea piesei „Femeia mării” în limba română, de Sidonia Drăguşanu şi Florin Murgescu.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 24 aprilie, de la ora 21.10

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 16.00

TVR Internaţional: sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 18.00

TVR 3: duminică, 30 aprilie, de la ora 22.00

Foto: Marea/A Tenger , teatru non-verbal – tvr.ro

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.