Marele Premiu BIEFF merge în Coreea de Sud
https://www.ziarulmetropolis.ro/marele-premiu-bieff-merge-in-coreea-de-sud/

Filmul coreean „489 Years”, de Hayoun Kwon, a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti – BIEFF, desfăşurat la Cinema Muzeul Țăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2017

Combinând animația 2D și 3D cu elemente de documentar, „489 Years” este o experiență imersivă în teritoriul de la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, într-o zonă numita DMZ.

(…) În locul utilizării tehnicilor de animație 3D pentru construirea unei realități alternative, creativitatea lui Kwon deschide un spațiu virtual, un teritoriu ‘real’ și fantastic în același timp, care introduce spectatorul într-o zonă interzisă. Prin crearea de imagini generate pe computer ca posibile extensii ale materialului documentar, „489 Years” este o reflecție contemporană puternică asupra naturii imaginii și despre noile frontiere ale narațiunii și ale imaginației. –  motivația juriului BIEFF

Marele premiu — în valoare de 3.000 de euro — a fost oferit de Institutul Cultural Român.

Premiul pentru Cel mai bun regizor i-a fost oferit lui Diogo Costa Amarante, pentru pelicula „Small Town”.

Cu un montaj poetic și narativ și un format ce depășește granițele cinemascopice, Diogo Costa Amarante abordează cu îndrăzneală problematica morții și a conștientizării ei, privind în interiorul unei relații mamă-fiu. Construind un echilibru fragil între considerația filozofică și emoționalizarea reținută, artistul lasă loc liber propriei sale imagistici și percepții. –  motivația membrilor juriului.

Luiza Pârvu si Toma Peiu

Luiza Pârvu si Toma Peiu

Pelicula „Summer”, o coproducție Franța-Belgia, în regia lui Ronny Trocker, a primit distincția pentru Cel mai bun concept vizual.

Premiul pentru Cel mai bun regizor român a fost câștigat de Luiza Pârvu și Toma Peiu, pentru filmul „Sisyphus 2.0”, o parabolă grecească, iar Mențiunea specială a juriului a revenit filmului „A Brief History of Princess X”, o coproducție Portugalia — Franța — Marea Britanie, de Gabriel Abrantes, un film „care aduce laolaltă două personaje importante: Constantin Brâncuși și prințesa Marie Bonaparte”.

Premiul publicului a fost câștigat de două filme „Peep Show”, de Rino Stefano Tagliafierro, și „I Made You I Kill You”, de Alex Bădeliță.

Foto: BIEFF, 489 Years, Luiza Pârvu si Toma Peiu – bieff.ro

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.