Mariana Buruiană, 63
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-buruiana-59-la-multi-ani/

„Pe de o parte, susţinem lucruri minunate, pe de alta, facem fapte groaznice de care, de cele mai multe ori, nu suntem conştienţi(…)” – Mariana Buruiană . Actriţa născută la Arad, ale cărei talent şi frumuseţe l-au determinat pe poetul Emil Brumaru să îi dedice câteva poezii., împlineşte, astăzi 63 de ani

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Mariana Buruiană şi-a început cariera la teatrul din Piatra Neamţ şi a evoluat apoi în Bucuresti şi Craiova. A jucat în numeroase filme, vocea ei fiind des auzită în mari spectacole de teatru radiofonic.

Debutul cinematografic a avut loc in anul intai de facultate in “Patima”, unde a interpretat-o pe Sabina. A jucat apoi in “Lumini si umbre” in 1981, serial ce a adus-o in sufletul publicului, iar prin rolul principal din “Domnisoara Christina” din 1992 a cunoscut consacrarea definitiva.

In 1995 a demisionat de la Teatrul Bulandra pentru a se duce la Craiova sa joace in spectacolul “Danaidele/Eschil”, realizat de Silviu Purcarete.

Trei ani mai târziu, Mariana Buruiană, una dintre semnatarele Apelului pentru condamnarea comunismului, își lansa cartea „Taina Mărturisirii”.mariana

“Tot ce am trăit în viaţă, toată experienţa mea din teatru, căsnicia, copilul, tot ce am scris a fost numai pentru a înţelege şi a mă întâlni cu Dumnezeu înăuntrul meu, cu Lumina ce se află în adâncul inimii şi care îmbracă toate lucrurile… Această lumină face posibilă iertarea, ştiţi… Dumnezeu ne duce foarte în adâncuri ca să o putem descoperi… (…) Nu sunt un „caz celebru“, ci doar un suflet ce s-a deschis limpezimii lui Dumnezeu. Atât.”, spunea, cu ani în urmă, într-un interviu pentru revista VIP, Mariana Buruiană.

Foto cu Mariana Buruiană – facebook

 

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan