Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!
https://www.ziarulmetropolis.ro/marii-actori-ii-ureaza-la-multi-ani-lui-radu-beligan-veniti-alaturi-de-ei/

Am invitat mari actori din România să transmită un mesaj de ziua maestrului Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Vă invităm să îi faceţi o urare maestrului. Îi vom dărui o scrisoare care va conţine toate mesajele dumneavoastră!

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Am invitat mari actori din România să transmită un mesaj de ziua maestrului Radu Beligan, care împlineşte 95 de ani pe 14 decembrie. Mitică Popescu, Monica Davidescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valentin Uritescu, Damian Crâşmaru şi Coca Bloos şi-au exprimat admiraţia pentru cel care este un exemplu pentru breasla actorilor.

De ziua lui Radu Beligan, Ziarul Metropolis şi-a propus să strângă toate urările de „La mulţi ani!“ pe care i le fac spectatorii şi să i le ofere în dar maestrului Radu Beligan.

Îi invităm pe admiratorii lui Radu Beligan să ne lase câte un mesaj pentru marele actor, la finalul acestui articol. Vă rugăm să vă lăsaţi numele, vârsta şi ocupaţia, pentru a publica urările dumneavoastră şi pentru a i le dărui sub formă de scrisoare maestrului Radu Beligan, pe 14 decembrie, de ziua lui de naştere!

Cum s-a născut premiera anului în România

„Anul trecut, prin mai, la Festivalul de Teatru de la Caracal, am asistat la o discuţie între domnul Radu Beligan şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Radu Beligan îi spune lui George Ivaşcu: «- Domnule George, aveţi o clădire de teatru extrem de frumoasă, cu o sală micuţă, intimă. Mi-ar plăcea foarte tare să joc o piesă aici».

«- Maestre, mi-ar plăcea, dar din păcate programul teatrului meu este ocupat până la sfârşitul anului, nu am niciun loc liber».
«- Ah, în cazul acesta, domnule George, aş vrea ca prima săptămână liberă din 2013 să mi-o rezervaţi mie», i-a răspuns Radu Beligan“.

Aşa a început povestea unui mare spectacol, „Lecţia de violoncel“, povestită de jurnalista Oana Safta, pe site-ul www.noinu.ro. „În prima fază am crezut că este vorba despre un răspuns arogant din partea lui George Ivaşcu, la care mi-ar fi venit să intervin. M-au surprins însă, răbdarea, tonul calm şi optimismul că va mai putea juca şi anul viitor, cu care Radu Beligan a continuat discuţia. La mai bine de un an de la discuţie recitesc aceste rânduri şi înţeleg… doi oameni dintr-o lume diferită de cea în care trăiesc eu, îşi făceau planuri într-un alt ritm decât cel cu care sunt obişnuită“, scria Oana Safta.

George Ivaşcu îşi aminteşte acea întâmplare şi acum, în biroul său din Teatrul Metropolis, de unde a orchestrat cea mai aşteptată revenire a lui Radu Beligan, într-un rol nou, în „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa.

Radu Beligan Lectia de violoncel

Scenă de la repetiţii, cu echipa spectacolului „Lecţia de violoncel“ – Radu Beligan, Rodica Ionescu, Felix Alexa, Lamia Beligan şi Marius Manole

Veniţi în Piaţa Timpului să-i cântăm „La mulţi ani“ lui Radu Beligan!

Teatrul Metropolis îl va sărbători pe Radu Beligan, pe 14 decembrie, de la ora 12.00, în Piaţa Timpului din Bucureşti, lângă magazinul Cocor, unde îi invită pe spectatori să îi facă o surpriză maestrului şi să-i cânte „La mulţi ani!“.

Aici va fi inaugurat Gongul Thaliei, cel mai mare din Europa, o iniţiativă a lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Gongul Thaliei, care va suna pentru prima oară în onoarea lui Radu Beligan, va marca 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

În jurul gongului vor fi dezvelite plăcuţe cu numele unor mari actori, dar şi o plăcuţă pentru slujitorul anonim de teatru. „Mă refer şi la artiştii care n-au fost atât de cunoscuţi de public, dar care şi-au slujit profesia ducând şi o tavă pe scenă, dar şi la tehnicieni“, explică George Ivaşcu.

Citiţi şi: Radu Beligan, aniversat în Piaţa Timpului, de Teatrul Metropolis

Evenimentul are loc cu ocazia Sfântului Filimon, protectorul artiştilor. Vor rula imagini de arhivă cu marile momente artistice ale lui Radu Beligan, iar maestrul va urca pe scenă alături de George Ivaşcu, de Sorin Oprescu, primarul Capitalei şi de echipa care a realizat spectacolul „Lecţia de violoncel“.

Sărbătoarea se va muta apoi la Teatrul Metropolis, unde Radu Beligan va juca, de la ora 19.00, în cel mai nou spectacol al său, „Lecţia de violoncel“, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de Lamia Beligan, Marius Manole, Rodica Ionescu/Tania Popa. Maestrul a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv actor pe o scenă de teatru.

La Teatrul Metropolis va fi dezvelită şi o placă aniversară, cu următorul text: „Teatrul Tineretului Metropolis, fondat de veşnic tânărul maestru Radu Beligan, către care se îndreaptă la cei 95 de ani ai săi omagiul spectatorilor, al tuturor bucureştenilor şi al întregii ţări. Maestrul Radu Beligan. Dragostea Bucureştiului. 14.12.2013“.

Iată ce urări i-au făcut colegii lui actori:

Mitică Popescu: „În primul rând, îi mulțumesc lui Radu Beligan pentru tot ce a făcut pentru mine. Îl admir foarte mult și îi doresc în continuare ani mulți. Nu pot să spun că îl invidiez, dar îl apreciez pentru vârsta frumoasă la care a ajuns. Îi doresc multă sănătate și îi transmit din toată inima La mulți ani!“.

Monica Davidescu: „Să-l țină Dumnezeu în putere, asta îi urez celui pe care îl consider primul meu tată în Teatrul Național din București, alături de care am jucat timp de 7 ani în piesa «Take Ianke și Cadîr». Sper să ducă și acest nou spectacol, «Lecția de violoncel», tot la fel de mult şi de bine cum a reuşit şi cu «Egoistul» şi cu «Take Ianke şi Cadîr»“.

Tamara Buciuceanu Botez: „Îi doresc mulți ani înainte și-l respect pentru dorința de a munci tot timpul. Oamenii îl iubesc și îl adoră. La mulți ani cu respect și cu multă considerație pentru fostul și actualul om şi actor care este Radu Beligan!“.

Valentin Uritescu: „Ce pot eu să-i urez omului care a fost un exemplu pentru noi toți? În primul rând să aibă sănătate ca să-l mai putem vedea și de acum înainte în spectacole. Spuneam că Beligan este un exemplu pentru noi toți din mai multe puncte de vedere.

Este un profesionist desăvârșit și un om care nu a făcut excese și abuzuri în viață, un om foarte cumpătat, un om care a reușit să se ridice după Revoluție, când a avut o perioadă mai grea și să continue să fie un simbol pentru cultura românească. Să-i dea Dumnezeu sănătate și viață lungă“.

Damian Crâșmaru: „Îi urez să rămână în continuare unic. Atât“.

Coca Bloos: „Ce-i urez eu maestrului Beligan? Maica Domnului și bunul Dumnezeu să-l apere și să-i ocrotească casa, să-i dea multă, multă sănătate și liniște în suflet. La mulți ani!“

Vă invităm să îi faceţi urările dumneavoastră maestrului Beligan, la finalul acestui articol. Îi vom dărui maestrului Beligan o scrisoare care va conţine toate mesajele dumneavoastră! Vă mulţumim!

Foto cu Radu Beligan – Petrică Tănase pentru Ziarul Metropolis

02
/02
/17

„Belgica”, filmul care are toate șansele să te teleporteze din sala de cinema direct în club pe ritmuri originale de Soulwax, va intra pe marile ecrane din România pe 17 februarie, distribuit de Transilvania Film.

02
/02
/17

Ștefan Bănică dă viață unui nou personaj fascinant din galeria dramaturgului Neil Simon, Jake, singurul rol masculin din piesa “Jake și femeile lui”. Piesa este regizată de Claudiu Goga, iar din distribuție fac parte: Carmen Tănase, Anca Dumitra, Andreea Vasile, Luminița Erga, Ada Galeș, Diana Roman, Nadiana Sălăgean, Roberta Mitache – femeile care populează lumea reală și imaginară a lui Jake, interpretat de Ștefan Bănică.

02
/02
/17

Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a postat pe pagina de Facebook a formaţiei un videoclip în care cântă despre România, în contextul protestelor care au avut loc în mai multe oraşe din ţară, notează. Artistul face o numărătoare inversă a celor 10 zile în care ordonanţele de urgenţă adoptate marţi de Guvern mai pot fi contestate.

02
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. E dificil de scris despre un debut care se anunţa promiţător, dar care se dovedeşte dezamăgitor, aşa cum este „La drum cu tata”, de Anca Miruna Lăzărescu, o regizoare româncă stabilită în Germania, unde a absolvit Universitatea de Televiziune și Film din München.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

31
/01
/17

A vrut să se facă aviator și a devenit actor, pentru că așa cum spunea în ale sale memorii “cea mai frumoasă frumusețe este meseria pe care mi-am ales-o și căreia m-am dedicat vreme de 50 de ani. Privind în urmă pot spune că nu aş schimba nimic la viaţa mea. Am avut o viaţă bogată şi fericită. Am avut o imaginaţie suficient de bogată încât să pot să mă închipui în tot felul de situaţii sociale în care aş fi putut să trăiesc şi să-mi dau seama că nu m-ar fi satisfăcut niciuna”.

30
/01
/17

Tipătescu (terminând de citit o frază din jurnal): "... Ruşine pentru oraşul nostru să tremure în faţa unui om!... Ruşine pentru guvernul vitreg, care dă unul din cele mai frumoase judeţe ale României pradă în ghearele unui vampir!..." (indignat) "Eu vampir, 'ai?... Caraghioz!” - O scrisoare pierdută (1883), Ion Luca Caragiale. Astăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea celui mai important dramaturg român.

30
/01
/17

Pe 25 ianuarie 2017, la Teatrul de Comedie din Bucureşti a avut loc premiera spectacolului ''Micul prinţ''. Povestea scrisă de Antoine de Saint-Exupéry (traducere Ileana Cantuniari) a fost pusă în scenă de regizorul Alexandru Dabija, cu semnătura scenografică a lui Mircea Cantor și muzica Adei Milea, micul prinţ fiind interpretat de Dorina Chiriac.

30
/01
/17

La un an de la moartea lui George Alexandru (1957-2016), Televiziunea Română şi Teatrul Nottara îi aduc un omagiu celui care, între copertele primelor și ultimelor sale spectacole, a interpretat zeci de roluri în teatru și film. Astfel, iubitorii teatrului pot vedea în această seară, de la ora 21.20, pe TVR 2, spectacolul IN MEMORIAM George Alexandru.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

30
/01
/17

Seară romantică la Sala Radio pentru iubitorii muzicii pe data de 3 februarie (vineri, de la ora 19.00). Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin și având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu va interpreta un program ce va cuprinde lucrări celebre ale repertoriului romantic: C. M. von Weber - Uvertura operei Oberon, P. I. Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 și J. Brahms - Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.