Marina Constantinescu: „Sper ca această ediție a FNT să fie freamătul spiritual dinaintea alegerilor“
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-sper-ca-aceasta-editie-a-fnt-sa-fie-freamatul-spiritual-dinaintea-alegerilor/

Luni 6 octombrie a.c., la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a avut loc conferinţa de presă dedicată lansării Festivalului Naţional de Teatru 2014. 

Un articol de Ziarul Metropolis|6 octombrie 2014

Evenimentul a suscitat interesul a numeroşi jurnalişti, profesionişti din lumea teatrului şi reprezentanţi ai partenerilor Festivalului, fiind prezente aproape 100 de persoane.

Dintre personalităţile invitate îi amintim pe Ion Caramitru (TNB), artiştii Doina Levintza şi Răzvan Mazilu, Irina Cajal (Ministerul Culturii), Liviu Jicman (ICR), Demeter Andras (Casa de Producţie SRTV), Oltea Şerban-Pârâu, Atila Vizauer (Radio România), Carmen Croitoru (Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală). Conferinţa a fost moderata de Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER.

Principalele direcţii ale ediţiei cu numărul 24 au fost prezentate pe larg de criticul de teatru Marina Constantinescu, director artistic al FNT.

Iată o sinteză în cifre a Festivalului Naţional de Teatru 2014:

44 spectacole;
83 de reprezentaţii;
26 spectacole din Bucureşti;
17 spectacole din ţară;
1 spectacol din străinătate: „Donka, o scrisoare către Cehov”, creaţie semnată Daniele Finzi Pasca – Elveţia;
13 spectacole în cadrul secţiunii MAEŞTRI;
1 producţie a FNT: West Side Story. Un spectacol de Răzvan Mazilu, costumele: Doina Levintza. Cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret. Direcţia muzicală: Gabriel Bebeşelea;
1 spectacol colaj – producţie care îi reuneşte pe câştigătorii Galei HOP 2014;
3 expoziţii dedicate unor mari personalităţi ale scenei: Doina Levintza, Ion Manu, George Constantin;
6 conferinţe susţinute de George Banu, Monique Borie, Octavian Saiu şi o conferinţă a managerilor instituţiilor publice de cultură, coordonată de Carmen Croitoru;
1 atelier: Jurnalismul teatral – Lecţia de anatomia spectacolului, susţinut de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu;
20 de lansări de carte de teatru;
8 spectacole de teatru radiofonic;
4 spectacole de teatru tv;
26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din cadrul FNT, din sistemul instituţionalizat şi independent, dintre care 12 spaţii noi destinate atât spectacolelor, cât şi evenimentelor conexe;
24 000 de spectatori aşteptaţi (cu loc);
peste 1500 de participanţi direct implicaţi în festival;
peste 60 de invitaţi de peste hotare;
circa 200 de voluntari;
peste 50 de alte instituţii de cultură şi media partenere;
1 eveniment transmis în direct – spectacolul de închidere a FNT de la Craiova va fi transmis şi în Capitală, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City;
8 spectacole transmise online pe Adevărul live;
1 jurnal (ziar) dedicat Festivalului Naţional de Teatru, ce apare începând cu luna octombrie.

Festivalul Naţional de Teatru – cea mai importantă vitrină a fenomenului teatral românesc, care cuprinde în programul său producţii realizate în stagiunea 2013-2014, va avea loc înperioada 24 octombrie – 02 noiembrie 2014, fiind organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ARCUB.

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT), a declarat că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 947.777 de euro.

„Bucuria mea este că, din aproape în aproape, acest festival începe să-şi facă loc – un loc privilegiat aş putea să zic – în agenda culturală a Bucureştiului şi nu numai (…) Bucuria mea este că putem găzdui cea mai mare parte a festivalului în Teatrul Naţional, în această clădire, care, la mijlocul lui noiembrie, îşi va recăpăta şi Sala Mare, şi sala în aer liber de pe acoperiş, şi Lăptăria lui Enache, şi posibilitatea de a ne plimba pe pălăria lui Caragiale, văzând Bucureştiul de sus”, a declarat Ion Caramitru, la conferinţa de presă.

De asemenea, acesta a amintit de următorul eveniment pe care vor să îl organizeze după încheierea lucrărilor la Teatrul Naţional din Bucureşti.

„Următorul mare eveniment pe care vrem să-l folosim, pentru a proiecta această realizare esenţială – aş zice în cultura noastră, de reconstruire a Teatrului Naţional – şi în lume, în septembrie anul viitor, vom găzdui primul festival NETA – New European Theatre Action, care este o structură europeană, majoritar balcanică, din care Teatrul Naţional face parte şi a cărui prim-preşedinte am fost pentru doi ani – cât este mandatul preşedintelui acestei reţele.

Acest festival va avea loc sub un singur acoperiş – Teatrul Naţional va avea toate sălile la dispoziţie, toate posibilităţile de scenografie. Nu există, cred, niciun fel de variantă care să nu poate fi găzduită în sălile noastre, săli de repetiţie, de expoziţie, restaurant, cafenea şi spaţiu liber de dimineaţă până seară în acest edificiu”, a mai spus directorul TNB.
Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru, a prezentat evenimentul „în cifre”.

„Cultura este a noastră, a celor care o facem”

Marina Constantinescu, directorul festivalului

„În acest an, vom avea 46 de spectacole, susţinem 83 de reprezentanţii. Din aceste spectacole, sunt 26 din Bucureşti şi 17 din ţară. Avem un spectacol invitat din străinătate. În cadrul secţiunii Maeştrii avem 13 spectacole. Vom realiza pentru prima dată în istoria Festivalului Naţional de Teatru o producţie a Festivalului Naţional de Teatru şi aici este vorba despre spectacolul «West Side Story». Împreună cu dumneavoastră vom vernisa trei expoziţii (…), vom participa la şase conferinţe (…), vom avea 20 de lansări de carte, opt spectacole de teatru radiofonic, patru spectacole de teatru de televiziune. Sunt 26 de spaţii de desfăşurare a evenimentelor din Festivalul Naţional de Teatru, din care 12 spaţii noi”, a declarat Aura Corbeanu.

De asemenea, aceasta a precizat că bugetul festivalului este de 947.777 de euro, iar FNT este susţinut financiar de Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, prin centrul ArCuB, de Institutul Cultural Român, dar şi de alţi finanţatori şi sponsori.

Pentru prima dată în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru îşi propune să organizeze, la sediul Galeriilor Artmark din Bucureşti, o licitaţie cu diferite opere de artă, obiecte personale şi artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de artişti de seamă ai momentului. Sumele strânse din vânzarea acestor obiecte vor fi donate programului UNITER – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”.

Totodată, la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, directorul artistic al festivalului, Marina Constantinescu, propune – pe lângă spectacolele care vor fi prezentate în selecţia oficială – o secţiune specială de reprezentaţii ale unor evenimente teatrale care prezintă unele dintre cele mai valoroase nume ale teatrului românesc. Este vorba despre secţiunea Maeştri, unde sunt încadrate spectacolele „D’ale noastre”, „Vorbe, vorbe, vorbe…”, „Lecţia”, „Ivanov”, „Căsătoria”, „Gaiţele”, „Şefele”, „Revizorul”, „Aniversarea”, „Vocea umană”, „Actorul”, „Candid” şi „Muzicanţii din Bremen”.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 24 octombrie, la ora 21.30, în Sala Multimedia a Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti, când va fi vernisată expoziţia „Doina Levintza: Costumul de teatru – De la schiţă la miracol”.
Festivalul Naţional de Teatru (FNT) este organizat de Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ArCuB.

Mai multe informaţii despre FNT se găsesc pe site-ul oficial.

Foto: Mihaela Marin, video: Judy Florescu

18
/04
/17

JazzTM 2017 continuă seria premierelor pentru România cu Monty Alexander Harlem Kingston Express. Excepționala colaborare aduce pe scena din Piața Victoriei un sunet unic, aflat la confluența a două genuri muzicale sacre: jazz-ul din Harlem, New York, o lume definită de ritm și improvizație, și reggae-ul din Kingston, Jamaica, cu ritmul său de neconfundat și linii de bas intense.

17
/04
/17

Un interviu cu tânărul regizor Tudor Cristian Jurgiu despre debutul său, „Câinele japonez” (2013), disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub. Povestea unui bătrân singur, Costache (Victor Rebengiuc), şi a reîntâlnirii cu fiul său, Ticu (Şerban Pavlu).

14
/04
/17

Se joacă la Teatrul Metropolis spectacolul „Zece pentru New York” (piesă scrisă și regizată de Lia Bugnar).

14
/04
/17

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ajuns la a XXIV-a ediție, s-a creat și a crescut cu ajutorul comunității, al oamenilor care iubesc artele spectacolului sau au învățat să le iubească fiind spectatori la evenimentele festivalului din sălile de spectacol ori din stradă.

14
/04
/17

Optsprezece filme au fost selectate în această etapă în competiția Festivalului de la Cannes (17 - 28 mai), între care ''Happy End'', al austriacului Michael Haneke, "The Beguiled", al regizoarei americane Sofia Coppola, ''Rodin'', al francezului Jacques Doillon și "L'Amant double'' de asemenea al francezului François Ozon.

14
/04
/17

Cea de-a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va onora serialele de televiziune, odată cu prezentarea integrală a celui de-al doilea sezon al show-ului TV ”Top Of The Lake”, regizat de Jane Campion, şi a primelor două episoade din cel de-al treilea sezon din ”Twin Peaks”, de David Lynch

14
/04
/17

În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Telespectatorii TVR vor avea parte de surprize și emoții de sărbători, începând cu Vinerea Mare, până luni, 17 aprilie a doua zi de Paște, anunță cei de la TVR.

13
/04
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Nevoia de repere morale e o realitate prea bine cunoscută. Din acest punct de vedere, unii membri ai familiei regale române au dovedit din plin că pot constitui exemple demne de urmat. Principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand şi a reginei Maria, născută în 1908, rămâne în amintirea românilor din ţară şi din SUA o persoană puternică, animată de spiritul datoriei, altruistă şi perfect conştientă de faptul că e prinţesă.

13
/04
/17

Britanicii de la Public Service Broadcasting și show-ul lor spectaculos cu imagini de arhivă, cine-concerte pe filme de Buster Keaton și animații din anii 30-50, concerte în spații inedite – Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vine, între 2 și 11 iunie 2017, cu o selecție puternică de muzică, pe lângă cea de filme.

13
/04
/17

„Café Society”, cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat în premieră absolută în România în deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

13
/04
/17

Ultimul trailer pentru "Thor: Ragnarok" are cele mai multe vizualizări în 24 de ore din istoria Disney - 136 de milioane de vizualizări în doar 24 de ore. Acesta a devenit, astfel, nu numai cel mai urmărit "teaser" difuzat vreodată de Marvel, ci și cel mai vizionat trailer lansat vreodată de Disney prin intermediul tuturor diviziilor sale, din care mai fac parte Pixar și Star Wars.

13
/04
/17

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul" - Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

12
/04
/17

Cea mai mare expoziţie dedicată lui Ştefan Luchian din ultimii 50 de ani va fi organizată la Pavilionul Muzeal de la Art Safari, între 19 mai - 18 iunie, la Galeriile Kretzulescu (Calea Victoriei 45), şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private.

12
/04
/17

Cei mai importanţi reprezentanţi ai industriei europene de spectacol, oameni de afaceri, directorii celor mai mari festivaluri, organizatori de spectacole cu mari trupe, de la Rolling Stones la Robbie Williams, specialişti internaţionali în securitate, avocaţi şi experţi în complicatul sistem internaţional de taxe sunt aşteptaţi la lansarea proiectului “Sibiu – Festival City”, un program derulat în perioada 27-29 iulie, iniţiat de ARTmania.